Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2012,
22.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 28. 1. 2012, 22.34

8 let

Srbski sanjski tris?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnja nedelja v januarju 2012 bo za srbski narod nekaj posebnega in povsem v znamenju športa. Srbi v treh finalih naskakujejo naslov najboljših na svetu oziroma Evropi.

Beograjski Areni se je v petek popoldan do 16. ure približalo le malo državljanov Srbije (z izjemo tistih, ki so bili primorani zaradi službe), po okoliških kavarnah, restavracijah in domovih so bile vse oči uperjene v polfinalni obračun odprtega teniškega prvenstva Avstralije.

Narodni heroj Novak Đoković je v epskem dvoboju bil bitko z Andyjem Murrayjem za nov finale v karieri na teniškem "grand slamu". Njegova restavracija v neposredni bližini Arene, "Đoković'', je dihala s tenisom. Čeprav so stregli hrano, so pogledi natakarjev in osebja neprestano pogledovali k velikemu zaslonu, kjer je njihov "šef" bil bitko. Le-temu je sledilo vaterpolsko zmagoslavje, nato še rokometno.

Ulice Beograda so že v petek preplavili navijači z zastavami, promet je zastal, odmevala je glasba, vihtele so zastave iz vsakega avtomobila. Kakšno slavje bo šele v nedeljo, če dve moštvi in posameznik stopijo na najvišjo možno stopničko?

Đoković: Sem v psihološki prednosti

Prvi bo v nedeljo na sceno stopil Đoković, ki se bo v Melbournu ob 9.30 po srednjeevropskem času udaril z velikim tekmecem Rafaelom Nadalom. Srbski teniški igralec je dobil zadnjih šest dvobojem s Špancem. Tukajšnja javnost se sprašuje, ali ga bo sposoben po peturnem dvoboju s Škotom Murrayjem ugnati še sedmič.

"Poglejte, to je finale. Oba greva po zmago, nimam nikakršnega razloga, da bi na igrišče nosil belo zastavo," pravi Đoković, ki je prepričan, da lahko vnovič zmaga: "Vem, da je psihološka prednost na moji strani zaradi šestih zadnjih zmag, a pomembna bo tudi fizična moč." Đoković je po polfinalnem obračunu v deželi tam spodaj takoj zaželel veliko uspeha srbskim vaterpolistom in rokometašem v polfinalih na evropskem prvenstvu. Dejal je tudi, da jih spodbuja iz Avstralije in verjame v finale. "Nole" naskakuje tretji naslov v Melbournu.

Vaterpolisti z večnim rivalom

Želja prvega teniškega igralca sveta se je uresničila, v polfinalu Eura 2012 na Nizozemskem so vaterpolisti Srbije ugnali Italijo z 12:8 ter si priigrali finalni obračun s Črno goro. Srbski ljubitelji športa bodo tako v nedeljo zanesljivo nadaljevali v udobnih naslonjačih pred TV zasloni ob 15.30, ko se bo v vodi bazena v Eindhovnu začel boj za zlato odličje.

"Na eni tekmi je vse mogoče, ne odloča vedno kvaliteta. Moramo misliti le nase, saj nam ob spoštovanju dogovora in taktike ne more na pot stopiti niti selekcija sveta," razmišlja kapetan srbskih vaterpolistov Vanja Udovićić. Slednji bo že četrtič igral v finalu EP. Dvakrat se je veselil zmage, enkrat doživel poraz proti Črni gori.

Dvajset tisoč za zlato rokometašev

Približno 20.000 ljudi pa bo do 17. ure – v upanju, da bo takrat že znan razplet z Nizozemske – romalo v beograjsko lepotico, Areno. Srbska rokometna reprezentanca, ki je zadnja leta bolj ali manj životarila, bo igrala v finalu evropskega rokometnega prvenstva. Junak polfinalne zmage nad večnimi rivali Hrvati, ko je atmosfera v Areni zaslužila oceno perfektno, Darko Stanić pravi, da ni naključje, da so si tri srbski športniki izborili finale na praznik Sv. Save. Selektor Veselin Vuković pred nedeljskim zadnjim dejanjem opozarja: "Finale je specifičen. V njem ne zmaguje vedno boljši, marveč tisti z večjim srcem. Jutri se bo pisala rokometna zgodovina in to je največji motiv za moje rokometaše, da se borijo do zadnjega atoma noči."

Kapetan srbske rokometne reprezentance Momir Ilić, dobro poznan tudi v Sloveniji še iz časov, ko je igral v Gorenju Velenju, obljublja, da bodo rokometaši stiskali pesti za "Noleta" in vaterpoliste: "Upam na trojno srbsko slavje v nedeljo – Đokovićev naslov v Melbournu ter zmagi vaterpolistov in rokometašev na evropskem prvenstvu."

Nič čudnega, da so naslovnice vseh srbskih časopisov polne športa. O politiki ni ne duha ne sluha. Če se uresniči srbski scenarij, pa bodo ulice Beograda v nedeljo zaplavale v slavje.

Ne spreglejte