Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2008,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 17. 9. 2008, 16.04

8 let

Frank Banham: S to postavo nam lahko uspe marsikaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tilia Olimpija je po Toddu Eliku dobila novega hokejskega "velemojstra". Gre za izrazitega strelca Franka Banhama, čigar zadetki so videti, kot da jih dosega s pravo lahkoto.

Kanadski napadalec ima za sabo tudi 32 tekem v najmočnejši hokejski ligi na svetu – NHL. Kljub temu je večji del kariere preigral v evropskih ligah (finski, ruski, švicarski in švedski) in povsod s svojim nosom za zadetke navdušil. Tuje mu ni niti nastopanje v ligi EBEL, saj je pri Salzburgu preživel skupaj malo več kot sezono igranja. Svoje mojstrstvo je v dresu "zeleno-belih" pokazal že na pripravljalnih tekmah in če bo tako nadaljeval, je Olimpija dobila izredno pomembno okrepitev.

Že v prvi tekmi sezone se boste pomerili z vašo nekdanjo ekipo iz Salzburga, kjer ste v minuli sezoni preživeli polovico sezone. Kakšna so pričakovanja? Upam na zmago (smeh). Vsekakor bi bilo lepo premagati Salzburg, vendar bo težka tekma. Salzburg bo dal vse od sebe, da že na samem začetku sezone pride do zmage. Prav tako si tudi mi želimo dobrega začetka sezone, saj je to zelo pomembno za samozavest. Je že res, da je sezona zelo dolga, vendar bi zmaga na začetku proti prvaku prišla še kako prav. Če bi začeli z nekaj zmagami, potem bi lahko na tem gradili našo igro za naprej …

V pripravljalnem obdobju niste bili uspešni proti ekipam iz lige EBEL … To je že res, vendar se je treba zavedati, da smo nekaj tekem odigrali brez nekaterih nosilcev igre. Tako smo na Bledu pogrešali štiri zelo pomembne igralce. Kljub temu smo prikazali dobro igro in imeli tudi priložnosti, da zmagamo. Na obeh tekmah se nam je ponudila priložnost, da prevesimo rezultat v našo korist, na žalost nam to ni uspelo. Prav tako smo delali preveliko število prekrškov, kar se nam je maščevalo. Smo se pa na teh napakah veliko naučili. V prihodnje moramo poskrbeti, da teh napak ne bomo več ponavljali. Igrati moramo torej disciplinirano in rezultat bo prišel.

Kako ste se ujeli s svojimi soigralci v prvi peterki in s preostalimi? Super. Z vsemi se dobro razumen, saj so vsi zelo v redu. Ko imaš ob sebi tako ekipo, kjer se vsi zelo dobro razumemo, je veliko lažje in tudi bolj zabavno igrati. Ponavadi se zaradi take kemije bolje odreže tudi celotno moštvo.

Kakšni so cilji v letošnji sezoni. Finale bo kar težko znova dosegljiv … Treba bo iti korak za korakom. Najprej moramo osvojiti prvi cilj, ki pomeni, uvrstitev v končnico. Ko nam uspe to, pa moramo ponoviti, kar je uspelo ekipi v minuli sezoni. Se pravi, najprej dobiti serijo v četrtfinalu, nato polfinalu … Ekipa mora skozi sezono napredovati, postopoma graditi formo. S to postavo sem prepričan, da nam lahko uspe marsikaj.

Kdo pa bo poleg Salzburga najresnejši kandidat za naslov prvaka? Težko bi sedaj rekel, saj večino moštev nisem še videl igrati v novi sezoni. Mi smo odigrali le proti nekaterim. Od teh mi je zelo všeč igra Beljaka. Če bodo slednji igrali tudi v nadaljevanju tako, bodo končali zelo visoko. Kar nekaj odličnih hokejistov ima tudi Innsbruck in bo težak nasprotnik. Čaka nas torej zelo izenačena sezona.

Igrali ste že po številnih ligah po svetu. Lahko naredite primerjavo z ligo EBEL? Igral sem že v Rusiji, Finski, Švici, Švedski … Vsaka liga ima določene posebnosti. Na Finskem se igra podobno kot v Severni Ameriki, saj se igra zelo hitro. Bazira torej na tempu. Na Švedskem se posveča veliko več pozornosti tehniki, saj želijo igro upočasniti. Tudi v Rusiji je poudarek na tehniki. Igra v ligi EBEL je bolj podobna severnoameriškemu slogu in finskemu. Ta slog igre mi je tudi najbližje, zato sem vesel, da igram tu.

Igrali ste tudi v ligi NHL. Kaj je treba imeti, da ti tam uspe? Gre za elito v hokeju, kamor se zelo težko prebiješ. Če se je do lige NHL težko prebiti, je tam prav tako težko tudi obstati, saj se moraš vsako leto spopasti z novimi igralci, ki želijo napraviti preboj in ti vzeti mesto v ekipi. Najpomembnejše je, da najdeš mesto oziroma igro, ki ti ustreza, prav tako pa ustreza tudi ekipi, v kateri igraš. Igralci, ki jim uspe obstati v ligi NHL so tisti, ki so to našli.

V Ljubljani ste sedaj že več kot mesec dni. Kakšni so vtisi o mestu? Gre za zares lepo mesto. O njej pred tem nisem veliko vedel, vendar so mi nato nekateri igralci o Ljubljani povedali vse najlepše. Veliko zanimivih stvari je za videti, prav tako pa so ljudje zelo prijazni.

Ne spreglejte