Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
17.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 17.21

6 let, 7 mesecev

Ratitovec Open 2016 #reportaža

Izkušnje in tveganje so rodile zmagovalca Ratitovec Open: Vidic junak zadnjega dne, Novak pa skupnega seštevka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

"Končno mi je uspelo," je bil po zadnjem, četrtem dnevu tekmovanja v hitrostnih preletih z jadralnimi padali Ratitovec Open zadovoljen Jurij Vidic. "Zadnja dirka se mi je res odlično izšla. Z Joštom Napretom sva verjetno tvegala več kot drugi in izplačalo se je," je pripovedoval 45-letni pilot, ki na svetovni jakostni lestvici zaseda 13. mesto. Veliki zmagovalec tekmovanja je izkušeni Marko Novak, ki ima v žepu že več svetovnih rekordov.

Jurij Vidic (levo) je zmagovalec zadnjega dne tekmovanja v hitrostnih preletih z jadralnimi padali Ratitovec Open 2016, Marko Novak pa veliki zmagovalec skupnega seštevka. | Foto: Jurij Vidic (levo) je zmagovalec zadnjega dne tekmovanja v hitrostnih preletih z jadralnimi padali Ratitovec Open 2016, Marko Novak pa veliki zmagovalec skupnega seštevka.

Tekma v poletih z jadralnimi padali Ratitovec Open, ki jo organizira Klub jadralnih padalcev Krokar iz Železnikov, je tekma s 16-letno tradicijo. Letos je v kraje pod Ratitovec privabila močno mednarodno konkurenco, s kar 84 tekmovalci, z res praktično vseh koncev sveta. "Na tekmo so prišli vsi najmočnejši Slovenci, ki bodo prihodnji mesec tekmovali na evropskem prvenstvu," je povedal direktor dirke Igor Eržen.

Igor Eržen, direktor dirke, je vse štiri dni budno bdel nad dogajanjem na Ratitovec Open. | Foto: Igor Eržen, direktor dirke, je vse štiri dni budno bdel nad dogajanjem na Ratitovec Open. V konkurenci je nastopilo tudi osem deklet, med njimi tudi Leila Esla Mi, 32-letna programerka iz Teherana, ki se je v jadralno padalstvo zaljubila pred tremi leti, zdaj pa mu, poleg službe – ukvarja se z dobavo avtomobilskih delov – namenja ves prosti čas.

Utrinki z neba #video

"Ker letim s poklicnimi piloti, sem stalno v stiku z najboljšimi in hitro napredujem," je povedala Iranka, ki je po včerajšnjem slabšem dnevu pristala na predzadnjem mestu.

Dogajanje pred vzletom si oglejte v fotogaleriji Grege Valančiča: #foto (1/18)

Fotogalerija
1 / 18

Že po tednu dni samostojno za "krmilom" jadralnega padala

"Pred leti sem se ukvarjala s smučanjem in tenisom, zdaj se posvečam zgolj padalstvu. Nekajkrat sem poskusila polet s padalom v tandemu, nato pa so me prijatelji nekoliko za šalo, nekoliko zares pobarali, naj v tandemu prevzamem glavno vlogo. Že po tednu dni sem letela čisto sama, zdaj sem od jadranja povsem odvisna," je priznala atraktivna Iranka, ki ima v domovini odlične pogoje za lete z jadralnim padalom.

Iranka Leila Isla Mi je navdušena na Dražgošami, kjer je v gosteh pri prijatelju, še bolj pa nad Ratitovcem in vsem, kar ponuja slovensko nebo.  | Foto: Iranka Leila Isla Mi je navdušena na Dražgošami, kjer je v gosteh pri prijatelju, še bolj pa nad Ratitovcem in vsem, kar ponuja slovensko nebo.

Vidicu se je tveganje izšlo

Z vsemi nalogami - preleti okrog določenih točk in najhitrejši prihod v cilj - je na zadnji dirki najbolje opravil Jurij Vidic. Tvegal je največ in osvojil prvo mesto.

"Ta zmaga mi res veliko pomeni, končno se mi je izšlo," je bil zadovoljen Vidic, ki se je jadralnemu padalstvu zapisal že leta 1992 (takrat so v Sloveniji izvedli prvo tekmovanje) in je poleg legendarnega Marka Novaka, ki je v preteklosti nanizal kar nekaj svetovnih rekordov, eden najbolj izkušenih v Sloveniji. Je tudi član državne reprezentance.

Tekmovanje v jadralnem padalstvu je pravi posladek za fotografe. Posnetek je iz Železnikov, kjer je bil cilj zadnje etape. | Foto: Tekmovanje v jadralnem padalstvu je pravi posladek za fotografe. Posnetek je iz Železnikov, kjer je bil cilj zadnje etape.

"Ko sem se pred 24 leti začel ukvarjati z jadralnim padalstvom, v Sloveniji še ni bilo veliko jadralnih šol. Kolega me je pregovoril, naj poskusim in tako se je začelo. Padalstvo je krasen šport, zame je čisti užitek. In ker sem po naravi tekmovalni tip človeka, sem dokaj hitro začel tudi tekmovati," je povedal 45-letnik, ki se v poslovnem smislu ukvarja s prevozništvom, v prostem pa se posveča družini, vsak prost trenutek pa nameni jadranju z jadralnim padalom.

Vzlet in polet #Foto: Grega Valančič (1/11)

Fotogalerija
1 / 11

"Z jadralnim padalstvom se lahko ukvarjaš tudi na stara leta. Kar nekaj 70-letnikov je, ki še vedno letijo. Seveda pa ni kar tako, biti moraš agilen in imeti dober vid, navsezadnje gre še vedno za ekstremen šport," je dejal Vidic, ki je tako kot večina jadralnih padalcev - v Sloveniji jih je približno dva tisoč - v 24 letih, koliko se ukvarja s tem športom, že moral vreči rezervno padalo, medtem ko se s smreko, ki jo ocenjuje kot zračno blazino ali kar air bag za padalce, v svoji letalski karieri pobližje še ni srečal.

S pticami so si delili nebo. #Foto: Grega Valančič (1/17)

Fotogalerija
1 / 17

Rezultati Ratitovec Open 2016

Moški:

  1. Marko Novak (Slovenija)
  2. Bojan Gabršek (Slovenija)
  3. Jošt Napret(Slovenija)
    ...

Ženske:

  1. Adel Honti (Madžarska)
  2. Ewa Korneluk-Guzy (Nemčija)
  3. Katalin Juhasz (Madžarska)
    ...
Ne spreglejte