Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
10. 5. 2010,
15.59

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 5. 2010, 15.59

8 let, 1 mesec

Latvali drama na Novi Zelandiji

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fordov tovarniški dirkač Jari-Matti Latvala je zmagal na reliju po Novi Zelandiji in se po peti dirki sezone prelevil v prvega izzivalca Sebastienu Loebu za naslov svetovnega prvaka.

Finec je tokratno slastno izkušnjo opisal kot neverjetno, saj je zadnjo HP štartal z zaostankom 6,2 sekunde, po 29,67 odpeljanih kilometrih pa slavil s prednostjo 2,4 sekunde, kar je tretji najtesnejši finiš v zgodovini relija za svetovno prvenstvo. In kaj se je pravzaprav zgodilo?

Citroënov mladinec Sebastien Ogier, ki je vodil pred zaključkom dirke, je pičle tri ovinke pred koncem poslednjega 'brzinca' zletel s ceste in zapravil svojo prvo zmago v karieri SP z WRC dirkalnikom. Francoz je bil razočaran, a se je tolažil z dejstvom, da je z drugim mestom izenačil svoj najboljši rezultat v karieri. In da je še enkrat letos zasenčil tovarniškega dirkača Danija Sorda. Jari-Matti Latvala je zmagal po dolgih 11 mesecih, nazadnje je slavil na lanskem reliju po Sardiniji. Finec se je v prvenstvu prebil na drugo mesto, a je njegov deficit za vodilnim Sebastien Loebom relativno velik – 36 točk. Jarijeva zmaga je pomenila 75. zmago za Ford, s čimer je na večni lestvici konstruktorjev prehitel Lancio, ki je zmage pobirala med letoma 1974 – 1992. Plavi oval je torej vrnil udarec Citroënu in prekinil njegovo zmagovito serijo (Mehika, Jordanija, Turčija). Šef Forda Malcolm Wilson je prepričan, da je Nova Zelandija prelomnica in da se znova vračajo v boj za naslov svetovnega prvaka.

Razbijač Loeb

Vodilni v prvenstvu Loeb je na peti dirki sezone dirkal in razbijal. Najprej se je prvi dan relija zaletel v steber, padel na sedmo mesto, a do finalnega dne z epsko vožnjo splezal na vrh. Sledil je še drug udarec, ki pa je bil usoden za zmago. V nedeljo je poljubil še drevo in igre je bilo konec. Tokrat je bil njegov končni domet tretje mesto. A če pogledamo, da je za zmagovalcem zaostal le 15 sekund in če vemo, da je pri dveh izletih s ceste izgubil minuto in pol, je v svojem Citroënu imel hitrost za zmago. Tega zagotovo niso prezrli pri Fordu, zato bodo morali za naslednje relije najti dodatno hitrost, če bodo hoteli konkurirati letečemu Francozu. Ford je sicer v konstruktorskem prvenstvu ujel priključek, saj po peti dirki za Citroënom zaostaja le še 5 točk. Na Novi Zelandiji pa je svojo ostrino še enkrat letos pokazala Citroënov zasebnik Petter Solberg, ki se je do zadnjega 'brzinca' vozil na tretjem mestu, nato pa je žal sledil veliki pok. Norvežan je doživel hudo nesrečo, pri kateri je iz tal izruval električni drog. Hvala Bogu sta s sovoznikom Philom Millsom ostala nepoškodovana in da bo lahko v nadaljevanju prvenstva s svojimi dirkaškimi predstavami še naprej razvajal reli sladokusce.

Ne spreglejte