Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2012,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 5. 4. 2012, 13.58

8 let

Mladim vzamejo veselje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na prvi pogled je videti rožnato. Otroci se udejstvujejo v športu, so perspektivni in zavzeti za treninge. A ko pride želja po prestopu mladih rokometašev, se zgodba povsem obrne.

Športna sfera naj bi otroke in mladostnike držala stran od tegob sodobnega sveta, jih spodbujala k aktivnosti, izobraževanju, jih učila modrosti življenja in odgovornosti. V Sloveniji je rokomet med športi, kjer je vključenih veliko otrok. Večina po organiziranih rokometnih sredinah, klubih. A v teh ni vse rožnato, do težav prihaja predvsem ob želji prestopa mladega igralca.

Pravila določa Registracijski pravilnik Rokometne zveze Slovenije, ki govori o pogodbenih in nepogodbenih igralcih. Pravico do sklenitve prve pogodbe z igralcem, ki dopolni 16 let, ima matično društvo (to sme skleniti za največ štiri leta). Največja težava nato postaja odškodnina (nadomestila), ko igralec iz matičnega društva želi prestopiti v drugega. Te so določene s točkovanjem po Registracijskem pravilniku RZS.

Velikokrat pride do spora ob zahtevanju izpisnice za otroka (starš v imenu otroka). Za Sportal je o perečem problemu spregovoril eden od staršev 11-letnega dečka, rokometaša. V RK Duplje-Tržič so zaradi neprimernih pogojev dela, treningov in celo terorja trenerja, kot pravi oče Tomaž Marinšek, januarja zahtevali izpisnico. Te še do danes niso dobili, zadeva je ta čas v arbitražni presoji.

Otroka ne pustijo v drug klub

"V klubu mu nočejo dati izpisnice, Duplje še v življenju te ni dalo nikomur. Predsednik je dejal, da lahko Martina posodijo v drug klub, izpisnice pa mu ne bodo dali," pravi oče mladega rokometaša in poudarja, da sin ni pogodbeni igralec kluba Duplje-Tržič. Še več, iz matičnega kluba RK Radovljica je pred to sezono brez težav prestopil v nov klub, saj naj bi tukaj bolje treniral in napredoval. A izkazalo se je za napako. "Od ure in pol treninga se trenira le pol ure, ni zabave, veselja ob igranju rokometa. Starši ne smejo na treninge, določa se, s kom se igralci lahko pogovarjajo," pravi in dodaja, da je sin Martin povsem izgubil voljo do rokometa, čeravno ga je ekipa odlično sprejela, postal je tudi kapetan. "Zaradi odnosa trenerja sploh ni več hotel hoditi na trening, postajal je nervozen, zelo je popustil v šoli, zato smo se odločili, da temu naredimo konec in se Martin vrne v matični klub," še pove.

Enajstletnik je tako od 17. januarja brez rokometa, igranja tekem. Klub ne želi dati izpisnice, čakajo na Rokometno zvezo Slovenije. "Je težava, ki bi jo morala rešiti Rokometna zveza Slovenije. Dejstvo je, da če samo eno tekmo odigraš za en klub, si lahko ob nefleksibilnem vodstvu, na klub dobesedno priklenjen, ker te ne izpusti."

Težava so tudi nadomestila

V opisanem primeru sicer klub ni zahteval nadomestila, a fanta vseeno ne pusti iz kluba. Tudi v drugih slovenskih sredinah se porajajo podobne težave. Kot trdijo nekateri v Škofljici in Mokrecu igralcev nikoli ne izpustijo, možno je le, da odidejo na posodo.

"To je slabo za otroke, ki si želijo igrati rokomet. Ni več veselja, želje, obremenitev za otroka je huda," še razloži Marinšek, ki čaka na arbitražo. Da bo njegov sin vendarle lahko spet počel tisto, kar ga veseli.

Ne spreglejte