Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 11. 2023,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

na današnji dan

Sobota, 11. 11. 2023, 4.00

6 mesecev, 1 teden

Na današnji dan (11. november …)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

leta 1994 so pri New Jersey Nets pod strop dvorane obesili številko 3, ki jo je nosil legendarni košarkar Dražen Petrović. Petrović je leta 1993 tragično umrl v prometni nesreči.

Pokojni hrvaški košarkar je svojo športno pot začel pri Šibenki, nato ga je pot vodila v zagrebško Cibono, kjer je postal evropski prvak. To lovoriko je osvojil tudi s slovitim madridskim Realom. Nato se je preizkusil še v ligi NBA, kjer se na začetku ni naigral. Pravo priložnost je dobil pri New Jersey Nets, kjer je v svoji zadnji sezoni imel izkupiček 22,3 točke na tekmo.

... leta 2022 je nekdanja slovenska smučarska zvezdnica Mateja Svet Slovenskemu smučarskemu muzeju v Tržiču predala vse svoje lovorike, ki jih je osvojila v kratki, a izjemni tekmovalni karieri alpske smučarke. Ob odprtju zbirke je prišlo tudi do javnega spravnega srečanja Mateje Svet in takratnega vodje slovenske smučarije Toneta Vogrinca.

Mateja Svet Dormeo 2017
Sportal Slovenska smučarska ikona Mateja Svet vse svoje lovorike predala muzeju in s tem javnosti #video
Mateja Svet okrogla miza
Sportal Zamere so pozabljene, to sta Mateja Svet in Tone Vogrinec zdaj tudi javno pokazala #video
Mateja Svet Tržiški muzej
Sportal "Ko sem končala smučarsko kariero, je bilo, kot bi postala vdova"
Mateja Svet. Tina Maze
Sportal Po pismu zdaj še srečanje: Tina Maze in Mateja Svet končno iz oči v oči

Zgodilo se je še:

Leta 1868 so v New Yorku so izvedli prvi atletski miting.

Leta 1871 so v Veliki Britaniji odigrali prve tekme v novoustanovljenem pokalu angleške nogometne zveze FA, v katerih sta kluba Crystal Palace in Heatshine igrala neodločeno 0:0, za drugo srečanje med kluboma Civil Service in Barnes pa prvim ni uspelo sestaviti celotnega moštva.

Leta 1973 so v Fortalezi v pokrajini Ceara v Braziliji odprli štadion Placida Aderalda Castela, ki sprejme 69 tisoč navijačev.

Leta 1976 je Diego Maradona pri 16 letih dosegel prvi uradni gol v karieri. Takrat je Argentinec igral v dresu Argentinos Juniorsov in zabil dva gola.

Leta 1992 je na prijateljski tekmi proti Bolgariji (2:1) prvič za Portugalsko zadel legendarni Luis Figo, ki je v reprezentanci zbral rekordnih 127 tekem v portugalski izbrani vrsti in zabil 32 golov.

Leta 1998 je na prijateljski tekmi proti Nemčiji v Gelsenkirchnu prvič za Nizozemsko zaigral Ruud van Nistelrooy, ki je do zdaj zbral 54 reprezentančnih nastopov in zabil 28 golov.

Leta 2005 je slovenski deskar Matevž Petek v disciplini "big air" zmagal na nočni tekmi v Stockholmu, kar je bila njegova peta zmaga v svetovnem pokalu.

Leta 2009 je ruski teniški igralec Rus Marat Safin, ki se je povzpel do prvega mesta na svetovni jakostni lestvici, je končal kariero. V zadnjem dvoboju je v drugem krogu mastersa v Parizu izgubil proti Argentincu Juanu Martinu del Potru.

Leta 2011 je nekdanji slovenski nogometni reprezentant Damjan Ošlaj zaradi poškodbe kolena končal kariero aktivnega igralca.

Leta 2013 je slovenski strelec Rajmond Debevec na finalu svetovnega pokala v Münchnu na tekmi z malokalibrsko puško leže osvojil drugo mesto.

Leta 2016 je slovenska nogometna reprezentanca na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju premagala Malto z 1:0. Zadetek za zmago je dosegel Benjamin Verbič.

Leta 2017 je francoski zvezdnik juda Teddy Riner je na svetovnem prvenstvu v odprti kategoriji v Marakešu osvojil deseti zaporedni naslov.

Leta 2020 je v 55. letu po težki bolezni umrl srbski košarkar Mileta Lisica, dvakratni srbski prvak s Crveno zvezdo, ki je lep čas svoje kariere prežive tudi v Sloveniji. Od leta 1996 do 2001 je nosil dres Pivovarne Laško.

Leta 2020 je v 70. letu starosti umrl Marjan Štimec, nekdanji atletski rekorder, trener in športni delavec. Kot tekmovalec je v članski konkurenci sedemnajstkrat osvojil naslov slovenskega prvaka v suvanju krogle, v tej disciplini je bil slovenski rekorder skoraj dve desetletji. Po tekmovalni karieri se je posvetil treniranju, 17 let je treniral tudi olimpijca Mirana Vodovnika, ki je še sedaj slovenski rekorder v suvanju krogle. Štimec je dolga leta uspešno vodil tudi atletski klub v Slovenski Bistrici in miting v tem mestu.


Rodili so se:

1938 nekdanji češki atlet Josef Odložil
1948
pokojni slovenski športni reporter Boris Ljubič (umrl 10. junija 2016)
1965 nekdanja ameriška kolesarka Ruthie Matthes
1977 nekdanji portugalski nogometaš Maniche
1983 nekdanji nemški nogometaš Philipp Lahm
1983
nekdanja slovenska alpska smučarka Ana Kobal
1984 
islandski nogometaš Birkir Mar Saevarsson
1986 
norveški smučarski tekač Eirik Brandsdal
1990 
nizozemski nogometaš Georginio Wijnaldum
1990
nizozemski kolesar Tom Dumoulin
2002
slovenski košarkar Anže Medved

Tomaž Humar
Sportal Na današnji dan (10. november …)
Mike Tyson in Evander Holyfield
Sportal Na današnji dan (9. november …)
Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Na današnji dan (8. november …)
Magic JOhnson
Sportal Na današnji dan (7. november) …
James Naismith
Sportal Na današnji dan (6. november) …
Ne spreglejte