Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 3. 2009,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2009, 10.24

8 let

Navdahnil ga je Pobesneli bik

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sportalov fotograf Simon Plestenjak je na natečaju za slovensko novinarsko fotografijo prejel nagradi za najboljšo posamezno fotografijo v rubriki šport in za nameček še za zgodbo iz sveta športa.

Simon Plestenjak je na športni ravni (ostale kategorije so še novice, ljudje, zabava in kultura ter narava in okolje) zaznamoval letošnji izbor "Slovenia press photo". S trenutkom, ki se je v njegovem objektivu znašel na hokejski tekmi blejske poletne lige "Rudi Hiti 2008" Acroni Jesenice : Linz (1:4), je prepričal člane petčlanske žirije na čelu z Enricom Martijem, da mu je podelila nagrado za najboljšo fotografijo iz športnega sveta.

"Hokeja nisem prav velikokrat fotografiral, manj kot desetkrat. Tekma, na kateri je nastala fotografija, je bila moja tretja hokejska. Vedno je dobro, ko svež in brez pravih izkušenj v določenem športu vstopiš s fotoaparatom na prizorišče. Takrat še nisi omejen z vzorci, ki jih počasi nehote prevzameš, ampak črpaš ideje od drugod, iz drugega športa ali celo iz povsem drugega tipa fotografije," o fotografiranju najhitrejšega moštvenega športa razlaga Plestenjak, o konkretni fotografiji pa dodaja: "Za dobro 'fotko' si je treba vnaprej zadati določene omejitve, v okviru katerih boš fotografiral. Hokej je hiter šport. Torej bo malce daljša ekspozicija na fotografijo zapisala gibanje igralcev. Led je veliko svetlejši kot igralci, z malce pretirano osvetlitvijo bo v svoji belini izginil, na fotografiji bodo izstopali samo igralci."

Do nagrade z "nadomestnim" objektivom

Drugo nagrado "Slovenia press photo" si je Plestenjak prislužil v kategoriji zgodbe iz sveta športa, odločilen pa je bil obisk prireditve v borilnih veščinah "Mixed Martial Arts" in tajskem boksu v ljubljanski dvorani na Kodeljevem. "Boks sem si želel fotografirat, odkar sem po dolgih letih spet gledal Scorsesejev film Pobesneli bik z Robertom de Nirom. Nekaj tako dovršenega te enostavno mora inspirirati," se spominja Plestenjak, ki je imel ob marčevskem borilnem spektaklu na Kodeljevem nemalo težav.

"Kot nalašč se mi je ravno takrat pokvaril moj širokokotni objektiv, ki sem ga nujno potreboval, kajti prostor za fotografe je samo le tik ob ringu, torej se vse skupaj dogaja zelo blizu. Kar štiri fotografije v tej seriji sem potem posnel z objektivom 18-55, ki sploh ni profesionalen objektiv. Vseeno ni tako nekakovosten, da se ne bi dalo z njim narediti dobre fotografije. Fotografiral sem še s 24-105 in 70-200. Že v osnovi sem hotel delati črno-bele fotografije, ker ta tehnika pri športu, ki je velikokrat nasičen z nepomembnimi detajli, pomaga izluščiti bistvo - boj. Fotografije so sicer posnete barvno, in za objavo na SiOL-ovem Sportalu sem poslal barvne, ker je to za spletni portal bolj primerno ali običajno. Sam pa sem shranil črno-bele fotografije, tako kot so bile zamišljene, in zelo me veseli, da jih sedaj vsi vidijo kot jih vidim jaz," še dodaja fotograf, ki je lep del fotografske kariere prebil tudi v Braziliji.

In kaj je ob podeljevanju nagrad prepričalo člane žirije? "V hokejsko fotografijo je Plestenjak sicer zajel vse ključne informacije, po drugi strani pa se je odločil za drugačen zorni kot in izstopil iz klasičnega pogleda. Žirijo je prepričala tudi njegova foto-zgodba. Zanimivo je, da smo na to temo prejeli dela vsaj dveh fotografov, a je Plestenjak izstopal. Viden je glavni moment dogodka, torej borba, poleg tega pa je v niz fotografij vključil tudi niz pomembnih detajlov," pravi član strokovne komisije in direktor Zavoda za promocijo fotografije Matej Leskovšek.

Nagrajena zgodba iz sveta športa








Ne spreglejte