Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 13. 3. 2012, 14.07

8 let

Povezave z ex-Yu ne prinašajo praktično nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kar nekaj let so si klubi na področju nekdanje skupne države prizadevali organizirati regionalno rokometno tekmovanje. V sezoni, ki se počasi izteka jim je uspelo, a odziv ni najboljši.

Preden je na rokometnem področju zaživela regionalna liga, imenovanja SEHA, so živce parale raznolike obljube sponzorjev, pa klubov na področju nekdanje skupne države. Glavni pobudniki za tovrstno povezovanje, Hrvaška in Srbija, sta trmasto vztrajali. Z vztrajanjem prepričali nekatere klube, a ne (še) slovenskih, kar si najbolj želita. Z njima bi liga namreč pridobila kvaliteto, Slovenija pa bržkone izgubila na svoji.

Madžari da, če bodo za Slovenci

Regionalna rokometna liga v tem letu združuje 12 klubov, želijo si še slovenskih in madžarskih. Slednji (Vezprem, Pick Szeged) naj bi vstop pogojevali z vstopom Slovenije. Poljaki so že izrekli odločni "ne", saj bi glavni pokrovitelj tamkajšnje lige odstopil od sponzorstva, če Wisla Plock in Vive Targi Kielce ne bi sodelovala v poljskem prvenstvu vse od začetka sezone.

Predsednik SEHA lige je Sandi Šola, prvi mož Hrvaške rokometne zveze. Slednji na sredini prve sezone pravi: "Mislim, da smo prebrodili otroške bolezni, zdaj gremo naprej." Porodni krči so sestavni del vsakega začetka, a vprašanje je, če se ti ne bodo nadaljevali. "Liga bo za prihodnjo sezono oblikovanja do konca aprila. Obetajo se spremembe, a vse je odvisno od nacionalnih zvez. V ligo ne more vstopiti nihče brez pristanka krovne organizacije," dodaja Šola. Vodstvo SEHA čaka na odgovor Rokometne zveze Slovenije, ki ga bo na prihodnji seji sprejelo predsedstvo RZS. Dejstvo pa je, da bo odločalo na osnovi dveh negativnih mnenj: strokovni svet in prvoligaški klubi so se izrekli proti vstopanju v ligo SEHA.

Strokovnjaki in prvoligaši z odločnim "ne"

Proti so tako strokovnjaki, saj naj bi liga pomenila korak nazaj za Slovenijo in morebiten konec kakovostnega slovenskega rokometa. Brez največjih klubov v DP bi padlo zanimanje v majhnih rokometnih sredinah, kjer se leta in leta "proizvajajo" slovenski reprezentanti. Leta gradnje precej močne slovenske lige bi bila vržena v smeti.

Po dolgih in napetih razpravah o prednostih in slabostih kakršnegakoli povezovanja so se izrekli proti slovenski prvoligaši. Klubov prve lige sicer ne prepovedujejo vstopa v SEHA ali katerokoli drugo ligo, a za igranje v državnem prvenstvu se za "prestopnika" ne bi nič spremenilo. To pomeni, da bi moral igrati na štirih frontah (DP, pokal, SEHA, Evropa). Igranje z "B ekipo" v državnem prvenstvu pa bi ga drago stalo, kajti v evropska tekmovanja Evropske rokometne zveze vodijo le mesta iz slovenskega državnega prvenstva, v regionalni ligi zmage ne bi pomenile nič.

Z ligo SEHA ni vstopnic za ligo prvakov in ligo Europa

Prav pri tem se poraja drug dvom: z vstopom v regionalno ligo bi klubi dobili močne nasprotnike, še več bi potovali, za neznan končen cilj. Lastno zadoščenje? Liga SEHA namreč ni pod okriljem EHF, kar pomeni, da ne prinaša evropskih mest.

V prihodnji sezoni (2012/13) v SEHA sicer obljubljajo spremembe, saj bo sponzorstvo prevzela družba Digital (stroški potovanj, namestitev klubov, stroški službenih oseb), s katero naj bi se začeli tudi televizijski prenosi tekem lige SEHA. Vsak klub naj bi podpisal pogodbo. V kolikšni meri bo to izvedeno, je drugo vprašanje. Tudi pred to sezono je liga imela generalnega sponzorja, ki pa je tik pred zdajci odpovedal sodelovanje.

Ne spreglejte