Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
12.30

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije Marcos Tavares Nataša Pirc Musar

Četrtek, 21. 12. 2023, 12.30

4 mesece, 1 teden

Predsednica se je odločila: priznanje za Tavaresa in SZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Marcos Tavares | Nekdanji nogometaš Marcos Tavares je prejel odlikovanje za navdihujoče športne dosežke, vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v svetu ter za spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti. | Foto STA/Nebojša Tejić

Nekdanji nogometaš Marcos Tavares je prejel odlikovanje za navdihujoče športne dosežke, vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v svetu ter za spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti.

Foto: STA/Nebojša Tejić

Predsednica Nataša Pirc Musar je prvič v svojem mandatu podelila odlikovanja Republike Slovenije. Na športnem področju sta prejemnika Smučarska zveza Slovenije in nekdanji nogometaš Marcos Tavares.

Na slovesnosti ob prihajajočem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, je na Brdu pri Kranju Pirc Musarjeva danes skupno podelila 19 odlikovanj Republike Slovenije. Na športnem področju je red za zasluge prejela Smučarska zveza Slovenije, medaljo za zasluge pa Marcos Tavares.

Smučarski zvezi priznanje ob stoletnici delovanja

Kot so v obrazložitvi zapisali v uradu predsednice Pirc Musarjeve, je SZS prejela red za zasluge ob stoletnici delovanja za izjemne uspehe športnikov, neprecenljivo delo trenerjev in spremljevalnih ekip ter velik prispevek zveze k razvoju slovenskega smučarskega športa in prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Poudarili so pomembno vlogo zveze pri priljubljenosti zimskih športov med Slovenkami in Slovenci ter pri prepoznavnosti Slovenije v svetu kot smučarske velesile. Izpostavili so, da jo na tekmovanjih vseh ravni in kategorij zastopa več kot 2300 tekmovalcev, da posebno pozornost namenja spodbujanju mladih športnikov in promociji zdravega življenjskega sloga.

Od osamosvojitve so tekmovalke in tekmovalci, ki tekmujejo pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, osvojili 33 medalj na zimskih olimpijskih igrah, 79 medalj na svetovnih prvenstvih in 29 medalj na mladinskih svetovnih prvenstvih. Kar polovico vseh slovenskih medalj z OI so osvojili športnice in športniki Smučarske zveze Slovenije, je še poudarjeno v obrazložitvi.

Tavaresu odlikovanje za navdih, spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti ter vlogo pri prepoznavnosti Slovenije

Marcos Magno Morales Tavares je odlikovanje dobil za navdihujoče športne dosežke, vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v svetu ter za spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti. Kot so poudarili v obrazložitvi, je za Tavaresa, ki je od leta 2012 slovenski državljan, Slovenija zdaj dom, v Brazilijo pa odhaja na dopust.

Tavares je z Mariborom petkrat osvojil naslov državnih prvakov, trikrat pokal Slovenije in dvakrat slovenski superpokal. Dvakrat je klub popeljal v ligo prvakov in trikrat v evropsko ligo.

Je najboljši strelec v zgodovini slovenskih klubskih tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije, kjer je dosegel 159 golov, obenem je tudi najboljši slovenski strelec v zgodovini evropskih klubskih tekmovanj z 31 goli.

Poklicno kariero je končal maja leta 2022. Njegov Maribor se mu je poklonil tako, da je "upokojil" dres z njegovo številko devet. Za izjemne dosežke v nogometu in promocijo mesta Maribor v svetu je prejel tudi mestni pečat mestne občine Maribor.

V obrazložitvi so še dodali, da je Tavares navdihujoč zgled, saj mu je v karieri uspelo premagati številne ovire, živeti svoje sanje in uspeti ter ostati z nogami trdno na tleh. Brez predsodkov podpira tudi razvoj ženskega nogometa in se javno zavzema za enakopravnost v športu, je pa tudi mentor in trener, ki je že med kariero ustanovil športno akademijo.

Ne spreglejte