Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 10. 2011,
21.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 10. 2011, 21.10

8 let, 1 mesec

Premalo je sodniškega podmladka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Verjetno se spomnite rokometno-sodniške limonade, ki je v preteklih letih zabavala slovensko občinstvo. Sedaj sodniki spadajo pod okrilje Rokometne zveze Slovenije, še vedno pa poteka reorganizacija.

Od ZDRSS (Zveza društev rokometnih sodnikov) preko SDRS (Slovensko društvo rokometnih sodnikov) do sodnikov pod okriljem RZS – to je nekako na kratko povzet zgodovinski sodniški stroj pri nas, o katerem smo na dolgo in široko že poročali na Sportalu. Trenutno je v Sloveniji odgovoren za sodnike v prvi in drugi ligi Andrej Juratovec, ki je bil tudi sam nekdaj delivec pravice na rokometnih tekmah in poudarja, da morajo še urediti določene stvari v sodniški strukturi: "Že nekaj mesecev poteka reorganizacija in poskusi posodobitve sodniške strukture v okviru RZS. Za letošnjo sezono pričakujemo težave pri tekmovanju mladih, ker primanjkuje predvsem sodnikov za mlajše kategorije."

Juratovec je izpostavil, da je v Sloveniji skrb vzbujajoče zaledje trenutnemu rodu sodnikov, saj mladih sodnikov ni v izobilju, oziroma na želeni ravni. "Premalo jih je!" je opozoril Andrej in nadaljeval: "Pri naboru in delu z mladimi sodniki so odgovorni svoje delo opravili s premalo pozornosti."

Po njegovem mnenju pa je sicer raven izobraževanja za sodnike v prvi in drugi ligi zelo visoka. Pravi, da je celo na najvišjem možnem nivoju: "Ti sodniki se udeležujejo predavanj, delavnic in individualnih svetovanj. Njihovo znanje, veščine in sposobnosti se preverjajo večkrat - tudi med sezono."

Lani 270 evrov. Letos manj?

Imajo pa zato ti, ki so dobro usposobljeni, dokaj visok honorar, če ga primerjamo z mednarodno ravno. V minuli sezoni je vsak sodnik za sojenje na rokometni tekmi v prvi ligi denimo prejel 270 evrov. To je le 130 evrov manj kot dobi sodnik na tekmi lige prvakov in vsega 30 evrov manj kot denimo zaslužijo tisti, ki sodijo tekme pokala EHF, pokala pokalnih zmagovalcev, Challenge Cup-a … Ker pa je na RZS glede sodnikov vse še v fazi prestrukturiranja ter posodobitve, so tudi tarife za novo obdobje še nekoliko zamegljene. A pravi Juratovec, da bodo verjetno malce nižje kot lani.

Za konec je prvi mož sodnikov izpostavil še en vidik, ki pa ni povezan s financami temveč z moralnimi vrednotami – fair playjem. V Sloveniji se je v zadnjem času dogajalo kar nekaj nevšečnosti na tekmah državnega prvenstva, na katerih so zaradi čustvenih izpadov bili večkrat verbalno napadeni tudi sodniki. "V minulem obdobju smo imeli nekaj manjših problemov z vedenjem funkcionarjev ali navijačev. Športna kultura je trenutno na zadovoljivi ravni, vendar ne bi smeli zaspati z ozaveščanjem vseh udeležencev v rokometu o 'fair playu'," je še o dvigu pozitivne note za konec za Sportal povedal Juratovec.

Ne spreglejte