Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2012,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 4. 2012, 15.52

8 let

Pri lovu na košarkarske talente starostna meja vse nižja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V košarki sistem prestopanja mladih košarkarjev resda ni kritičen, opazno pa je, da v večjih okoljih vse pogosteje posegajo po vedno mlajših košarkarjih.

Košarka v pisani paleti ekipnim slovenskih športov na področju prestopov igralcev v mlajših kategorijah in zanimanja ni nikakršna izjema. Skupni imenovalec selitev je pri mladoletnih košarkarjih resda pogosto povezan s šolanjem ali zgolj domovanjem, vse pogosteje pa sta vodilo tudi urejenost klubskega okolja ter pogoji za delo z mladimi na eni strani (košarkarjev motiv) kot tudi nadarjenost mladeniča na drugi strani (klubski motiv). Do porasta zanimanja za mlade košarke in nagovarjanja za prestope vse pogosteje prihaja predvsem zaradi vse manjše baze selekcioniranih igralcev. Mnogi klubi v preskromni meri skrbijo za širino svoje baze, zato se zatekajo v iskanje nadarjenih mlajših košarkarjev v širši regiji ali državi.

Registracijski pravilnik KZS dokaj natančno opredeljuje to področje, pri čemer je seveda jasno, da mora biti že v prvi fazi, torej zgolj pri prijavi igralca mlajšega od 15 let, priloženo soglasje staršev oziroma skrbnika. Podobno velja za podpis pogodbe in zahtevek za prestop. Pravilnik vključuje tudi zelo natančna določila glede odškodnin (pogodbeno določen znesek) in predvsem nadomestil, ki zaradi finančne omejenosti klubov pogosto preprečujejo selitev.

Nadomestila po eni strani resda ne opredeljujejo kakovosti igralca, vseeno pa so pogosto točka, na kateri trčijo različni interesi. "Omejitev prehodov je na eni strani dobra, saj ščiti klube, v katerih nastajajo. Po drugi strani pa je slaba, saj občasno košarkar s svojo kakovostjo preraste okolje in bi se moral seliti, a je nato denar omejitev. Prav je sicer, da klub z nadomestili dobi nazaj nekaj vloženih sredstev, vendar bi moralo biti razmerje med višino nadomestila in možnostjo prehoda takšno, da bi omogočalo selitve. Oba pola imata torej prav – tisti, ki zagovarjajo prehode, kot tudi tisti, ki so zagovorniki načela, po katerem klub, ki košarkarja pripelje do neke stopnje, dobil nekaj zanj in tako sredstva vloži v nadaljnji razvoj," ocenjuje predsednik strokovnega sveta KZS Tone Krump, ki zaradi naštetega opaža vse večje število posojenih košarkarjev.

Ne spreglejte