Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2017,
15.03

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

doping Soči 2104 olimpijske igre

Sreda, 29. 11. 2017, 15.03

6 let, 5 mesecev

Še trije ruski športniki z dosmrtno prepovedjo nastopov na olimpijskih igrah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
bob Soči 2014 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes izrekel še tri dosmrtne prepovedi nastopanja ruskim športnikom, povezanim z dopinško afero Soči 2014. Brez olimpijskih nastopov so ostali člani posadk v bobu Aleksander Kasjanov, Aleksej Puškarev in Ilvir Huzin.

Ta trojica sicer ni bila med dobitniki medalj, Kasjanov je bil četrti v dvosedu, preostala dva pa sta bila del posadke v štirisedu, ki je bil prav tako četrti. Vse te rezultate so Rusom izbrisali.

Današnja kazen je nadaljevanje izrekanja prepovedi nastopanja na igrah, kar Mok v zadnjem času redno počne v nekajdnevnih razmikih. V ponedeljek so tako na seznam nezaželenih olimpijcev in tistih, ki so ostali brez medalj v Sočiju, uvrstili olimpijskega zmagovalca v bobu štirisedu Alekseja Negodajla in Dmitrija Trunenkova, ki sta bila člana posadke v bobu Aleksandra Zubkova, ta pa je brez dosežkov v Sočiju ostal že prejšnji teden.

Ruska biatlonka Olga Viljuhina je zaradi dokazanih zlorab dopinga ostala brez dveh srebrnih medalj iz Sočija.  | Foto: Getty Images Ruska biatlonka Olga Viljuhina je zaradi dokazanih zlorab dopinga ostala brez dveh srebrnih medalj iz Sočija. Foto: Getty Images

Pred dvema dnevoma so suspendirali biatlonko Olgo Viljuhino, ki je bila v Sočiju dvakrat srebrna, ter njeno reprezentančno sotekmovalko Jano Romanovo, s štafeto prav tako dobitnico srebra. Peti takrat kaznovani je bil Sergej Čudinov, tekmovalec v skeletonu.

Števec ruskih športnikov s kaznimi oziroma prepovedmi nastopanja na igrah je zdaj pri številki 22. Kaznovani športniki so tekmovali v petih panogah (bob, skeleton, smučarski tek, hitrostno drsanje in biatlon). Vse njihove dosežke iz Sočija 2014 bo Mok razveljavil, krovna olimpijska organizacija pa je že napovedala, da današnja trojica verjetno ni zadnja, ki bo suspendirana.

"Še več zaslišanj, ki zadevajo ruske športnike, bomo opravili v prihodnjih tednih. Oswaldova komisija je sporočila, da bodo vse primere športnikov, ki bi lahko nastopili tudi v Pjongčangu 2018, obravnavali prednostno," je sporočil Mok.

Odločitev glede ruske udeležbe v Pjongčangu bo padla decembra

Odločitev o tem, ali bodo nastope v Južni Koreji prepovedali kar celotni ruski olimpijski reprezentanci, pa bo padla decembra, je danes še enkrat potrdil Mok. "Odločitev o sodelovanju ruskih športnikov na zimskih igrah v Pjongčangu bo sprejel izvršni odbor Moka na decembrskem zasedanju, sprejeli pa jo bomo na podlagi ugotovitev disciplinske komisije, ki jo vodi Samuel Schmid," so v sporočilu za javnost zapisali v krovni olimpijski organizaciji.

Ne spreglejte