Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
30. 5. 2010,
22.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 30. 5. 2010, 22.00

8 let, 1 mesec

Sebastien Ogier – dirkač prihodnosti

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Citroënov mladinec Sebastien Ogier, ki je imel prvo zmago v karieri z WRC dirkalnikom na dosegu roke že na reliju po Novi Zelandiji, je svoj trenutek slave dočakal na reliju po Portugalski.

26-letni dirkač je do svojega prvenca v WRC prišel na sanjski način. Prvi dan relija je optimalno izkoristil četrto štartno pozicijo in si pridirkal udobno prednost (26,6 sekunde pred Sordom in 44,8 pred Loebom). Drugi in tretji dan dirke pa se je odlično znašel tudi v vlogi čistilca za rivale in po 18 odpeljanih 'brzincih' zmagal z naskokom 7,9 sekunde pred šestkratnim svetovnim prvakom in vodilnim v prvenstvu Sebastienom Loebom.

Pred zadnjim dnem portugalske preizkušnje je imel Ogier 21,1 sekunde prednosti pred slovitim rojakom, a Citroënov šef Olivier Quesnel hvala bogu ni posegel po moštvenih ukazih. Svojima dirkačema je dovolil dirkati, a jima zabičal, da ne smeta zleteti s ceste. Finiš relija je torej postregel z razburljivimi 90 km epskega dvoboja. Iz boja dveh gladiatorjev je kot veliki zmagovalec izšel Ogier, ki sploh ni uprizoril maksimalnega napada, saj mu je Quesnel ukazal, da mora priti do cilja. Loeb je očitno dobil drugačno navodilo, saj je po dirki priznal, da je dirkal na limitu in da ni imel niti sekunde rezerve. Ter priznal, da je bil Ogier tokrat pač premočan tekmec in da se ni dalo narediti nič več. Rojen je bil novi Loebov rival za svetovni prestol. Oboževalci športa so lahko na delu gledali Citroënovega superzvezdnika in najuspešnejšega reli dirkača vseh časov ter dirkača prihodnosti.

Ko imaš premoč, lahko tvegaš

In zakaj je Quesnel dovolil veliki spopad v svojem taboru? V tistem trenutku je bil Ford daleč zadaj in ni predstavljal nikakršne grožnje. Mikko Hirvonen je zaostajal minuto in 13 sekund za vodilnim Ogierjem in imel 44 točk primanjkljaja za Loebom v prvenstvu. Pred Fincem so bili štirje Citroënovi dirkači (ob Ogierju in Loebu še Sordo in Petter Solberg). Videlo se je, da Hirvonen ni konkurenčen za zmago. Loebov prvi izzivalec za naslov prvaka pred portugalsko dirko in zmagovalec prejšnjega relija po Novi Zelandiji Jari Matti Latvala pa je odstopil že 9. HP.

Četudi bi Ogier in Loeb odstopila in bi Hirvonen napredoval na tretje mesto, bi Citroën obdržal primat tako v dirkaškem kot tudi v konstruktorskem prvenstvu. Quesnel si je torej lahko privoščil veliko tveganje, ker ima trenutno francoski konstruktor velikansko tehnološko premoč, v svojem taboru pa bistveno več vrhunskih dirkačev in kar tri ekipe, na katere lahko resno računa v vsakem trenutku (tovarniško, mladinsko in zasebno). C4 je namreč po rezultatih sodeč za razred boljši od focusa. O njegovi superiornosti priča tudi podatek, da je na Portugalskem pobral trojne stopničke. Hirvonen pa je končal na četrtem mestu, pa še to zaradi neumne napake Pettra Solberga v zadnjem šov 'brzincu', ko se je na dvokilometrski progi zaletel v ograjo. Ogierjev moštveni kolega Kimi Räikkönen je z desetim mestom ujel zadnjo točko.

Na obzorju še več epskih bitk

Ko se je že zdelo, da bomo letos spet gledali še en zmagoviti pohod Loeba, saj je Ford izgubil priključek, pa očitno ne bo tako. Svetovni mladinski prvak iz leta 2008 Ogier je s še eno vrhunsko predstavo potrdil svoj razkošni talent in se po šesti dirki spremenil v Loebovega prvega izzivalca za naslov svetovnega prvaka. Citroënov mladinec za svojim tovarniškim kolegom sicer zaostaja 38 točk, a ta razlika je ulovljiva. Do konca prvenstva pa je še 7 relijev, zato bo še zanimivo.

Ker je Ogierju uspel veliki preboj, bo na naslednjih relijih še nevarnejši, saj se je njegova samozavest zagotovo zelo povečala. Vsak dan namreč ne premagaš super Loeba. Če bo v finišu sezone Ford izgubil tudi matematične možnosti za osvojitev obeh naslovov, bi se znalo zgoditi, da bo Quesnel dovolil epske bitke med Loebom in Ogierjem, saj ga zanimata lovoriki, ne glede na to, kdo bo pobral dirkaško. Za zdaj je Citroën v konstruktorskem prvenstvu Fordu zbežal. Pred Portugalsko je bila razlika 5 točk, po Portugalski je že 26. Naslednjo dozo adrenalina bodo reli sladokusci dobili med 9. in 11. julijem, ko bo na svetovni sceni debitiral reli po Bolgariji.

Ne spreglejte