Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2009,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 12. 5. 2009, 22.20

8 let

Tamara Mavsar in Ana Gros pred finalom prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dve soboti bo Ljubljana gostila finale slovenskega rokometnega prvenstva za ženske. Krim proti Olimpiji, dvoboj, ki ga pričakujejo prav vsi in se sprašujejo, ali "zmajčice" lahko ukrotijo "tigrice".

Krim Mercator je zadnjih 14 let vladar v slovenskem rokometnem prostoru, v tej sezoni pa je dobil – vsaj teoretično – resnega tekmeca v Olimpiji. Sledenja se je okrepila, vse moči usmerila v razvoj in državni lovoriki. Pokal Slovenije ji je spolzel iz rok, a kaj kmalu bi se lahko končalo drugače. Kako pa bo v finalu državnega prvenstva, ki se igra v dveh tekmah? Ekipa z Galjevice se je na finale pripravljala kot že dolgo ne, mestnega rivala je vzela kot nasprotnika v ligi prvakinj. Pred odločilnima tekmama smo se pogovarjali z dvema perspektivnima 18-letnicama, ki v svojih klubih že prevzemata vodilno vlogo. Ana Gros (Olimpija) in Tamara Mavsar (Krim Mercator) bosta tokrat stali na nasprotnih bregovih, sicer pa izvrstno sodelujeta v mladinski izbrani vrsti, ki se je nedavno prebila na evropsko prvenstvo.

Olimpija in Krim sta se v tej sezoni pomerila na finalu pokala Slovenije v začetku aprila. Slavila in veselila se je ekipa z Galjevice, a lahko bi bilo drugače … Ana Gros: Kar nekaj lekcije smo dobili iz finala pokala Slovenije. Vemo, kaj je bilo narobe in kaj lahko storimo bolje. Vsekakor moramo pokriti pivota, dobro odigrati v obrambi in narediti manj tehničnih napak.

Tamara Mavsar: Zavedamo se, da moramo igrati zavzeto in borbeno. Popuščanja ne sme biti v nobenem trenutku. Ključnega pomena bo – kot že vso sezono – obramba, kjer moramo stiskati obroč in si priigrati protinapade ter lahke gole.

Je čutiti pritisk s strani vodstva kluba oziroma strokovnega štaba? Ana Gros: Pritiska s strani vodstva ni, a vsi razmišljamo le o teh dveh tekmah in zmagah. Vemo, da se bomo potrudile in skupaj poskušale doseči to, kar si tako želimo. V finale lahko gremo sproščeno, saj nimamo ničesar izgubiti, lahko le dobimo.

Tamara Mavsar: O pritisku ne morem govoriti, saj se na tekmo pripravljamo po ustaljenem ritmu. Za nas bo to nova tekma, nova priložnost za dokazovanje in nova priložnost za veselje.

Krim Mercator vs. Olimpija. Stara dama proti na novo prebujeni sredini. Lahko govorimo o enakovrednosti med ekipama? Ana Gros: Težko je reči, saj imajo pri Krimu nekatere posameznice zagotovo večjo kvaliteto kot pri nas, ob tem pa še veliko več izkušenj in mnogo več težkih tekem za sabo. Lahko pa rečem, da imamo tudi mi nekaj svojih kvalitet, ki jih nasprotnik nima.

Tamara Mavsar: Mislim, da je kvaliteta na naši strani. V ekipi je kar nekaj starejših in izkušenejših igralk, ki znajo 'potegniti voz' v odločilnih trenutkih, hkrati pa je v Krimu tudi veliko mladih igralk, tako kot v Olimpiji, ki moramo prevzemati odgovornost.

Kako bi ocenili možnosti enih in drugih v finalu? Ana Gros: Mislim, da so le-te 50:50. Zmagal bo tisti, ki bo na igrišču pustil srce.

Tamara Mavsar: Zagotovo več možnosti pripisujem nam, saj smo odigrali več težkih tekem kot Olimpija. Rekla bi, da je razmerje 70:30 v našo korist.

Državno prvenstvo je ultimativni cilj vsake ekipe. Se strinjate? Ana Gros: Za nas sta to najpomembnejši tekmi sezone. Vrhunec tekmovanja letos, kjer moramo pokazati vse, kar smo naredili doslej, dati od sebe vse naše znanje pridobljeno na pripravah, treningih in drugih tekmah. Skratka, pokazati največ. Vso sezono smo se pripravljali na finale.

Tamara Mavsar: Lovorika državnega prvaka je za vsakega športnika, še posebej pa za mladega, nekaj izjemnega. V Krimu Mercatorju je bil pred sezono jasen cilj – državni in pokalni naslov. Če bi nam tu spodrsnilo po vseh tekmah v ligi prvakinj, ko smo premagovali takšne nasprotnike kot sta Viborg ali Valcea, bi bilo to pod vsemi pričakovanji in veliko razočaranje. A do tega ne bo prišlo.

Dolga leta je bil na slovenski ženski sceni prisoten zgolj Krim Mercator, danes se je vrnila Olimpija. Je dobil klubski rokomet nov sijaj v tej sezoni, ki počasi mineva? Ana Gros: Krim je bil pred tem nad vsemi, nihče mu ni bil niti blizu. Končno je dobil nekaj konkurence, ki je vedno dobrodošla. Rekla bi, da se nihče drug v tem trenutku ne more kosati z nami in Krimom. Vsekakor izstopamo. Nov sijaj? Počasi bi res lahko …

Tamara Mavsar: Trenutna situacija je takšna kot je bila vsa pretekla leta za Krim. Olimpija v državnem prvenstvu nima konkurence vse do finala. Skoraj vse premaguje z visoko razliko. Dobro je, da sta tu vsaj dva kluba, a še lepše bi bilo, če bi se jima lahko še kakšen pridružil. Za rokomet bi bilo zelo dobro, za gledalce pa mnogo bolj zanimivo.

Obe igralki sta mladi in perspektivni. O vama se veliko govori. Razmišljata o spremembi kluba? Ana Gros: Imam kar nekaj ponudb, a v tem trenutku o tem ne razmišljam. Osredotočam se le na finale, bomo pa videli, kaj bo potem. Kako se bo razpletlo in kaj se bo zgodilo pri Olimpiji.

Tamara Mavsar:Zaenkrat sem popolnoma zadovoljna v Krimu. Zelo sem srečna, da lahko igram in napredujem, da mi trenerji zaupajo in dajejo priložnost. Zato ta čas nikamor drugam.

Ne spreglejte