Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
22. 3. 2012,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 22. 3. 2012, 8.40

8 let

V Slovenijo ga je pripeljala ljubezen

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Atlet Brent LaRue je pred dnevi dobil zeleno luč za nastopanje v dresu slovenske reprezentance, a tokrat se z njim nismo pogovarjali o rezultatih in olimpijadi, temveč o življenju v Sloveniji.

Brent LaRue je odraščal v majhnem mestu Kernersville v Severni Karolini. Na fakulteti Wake Forest University je spoznal slovensko teniško igralko Ano Jerman, iskrice so preskočile in oba sta se znašla v Sloveniji, kjer sta se leta 2010 tudi poročila. ''Odločitev za selitev ni bila težka. Sem iz majhnega kraja v ZDA, tako da sem želel oditi v svet ter doživeti nekaj novega. Najbrž bi lahko živela tudi v ZDA, a o tem nisva nikoli resneje razmišljala," se tedanjih dogodkov spominja tekač na 400 metrov in 400 metrov z ovirami, ki bo, kot kaže, Slovenijo zastopal že na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu.

''Življenjski stil Američanov in Evropejcev se precej razlikuje. Tekmovalnost je zakoreninjena v ameriško mentaliteto, medtem ko mislim, da je tu večkrat skupnost bolj pomembna kot posameznik," glavne razlike išče LaRue, kateremu obiske rodne države, domov se vrača enkrat letno, pogojujejo finance.

Štiriindvajsetletnik redno obiskuje tečaj slovenskega jezika in upa, da bo kmalu lahko komuniciral tudi v slovenščini: ''Jezik mi predstavlja eno največjih težav, s katero se tu spopadam. Trenutno obiskujem tečaj slovenskega jezika, ki poteka petkrat tedensko po tri ure na dan. Čeprav gre za začetni tečaj, mi ogromno pomaga. Slovenščina ni lahek jezik in nima dosti skupnega z angleščino. Upam, da se bom po tem tečaju že lahko vsaj delno pogovarjal v slovenščini." Pravi, da ima rad hrano v Sloveniji, saj je bolj sveža in naravna, a v kuhinji raje vidi ženo, ki bolje pripravi slovenske jedi.

Večinoma pozitivne izkušnje

''Slovenci so zelo aktivni – kolesarijo v službo, kolesarijo ob vikendih, hodijo v hribe ali tečejo. S tega vidika so mi ljudje v Sloveniji zelo všeč. Večinoma imam le dobre izkušnje, tiste slabše, pa ne bi uvrstil v odnose s Slovenci, temveč bolj v splošen medsebojni odnos med dvema osebama," še pravi LaRue, ki mu je všeč tudi slovenska prestolnica, če le ni megle: ''Uživam v mestu. Ljubljana ni prevelika, tako da se ne moreš izgubiti, hkrati pa vzbudi romantične in mikavne občutke. Z Ano nimava nikakršnih načrtov v zvezi s selitvijo, trenutno sva srečna v Sloveniji."

Ne spreglejte