NATISNI PISAVA

Fokus - regionalna liga (odbojka)

Liga MEVZA najboljši kompromis med stroški in kvaliteto

Avtor: Uroš Iskra

Ljubljana - Srednjeevropska liga v zadnjem času pomeni za ekipe večji strošek kot korist. Zato je za organizatorje velika težava, da privabi ekipe, ki v odbojkarskem svetu kaj pomenijo. Vsaj pri moških.

Srednjeevropska liga ima zametke že iz leta 1994, takrat se je še imenovala ''Interliga''. Ta je potekala vse do sezone 2001/02. Po štiriletnem ''počitku'' so se vodilni pri odbojkarski zvezi MEVZA znova zganili, spremenili tudi ime, ki je še danes srednjeevropska liga. V sezoni 2005/06 so se tem tekmovanju pridružili tudi slovenski klubi, za katere je bil to takrat velik korak naprej. Hrvaška odbojka je bila takrat pred našo, tudi Madžarska, predvsem pa je v moški konkurenci močen Dunaj. Močne tekme, kjer lahko na vsaki izgubiš, ne pomeni nič drugega kot napredovanje, a to se je hitro nehalo. Praktično vsako sezono zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, na začetku kvalitetno tekmovanje, zapusti vsaj eno moštvo. V prvi vrsti pa so ti razlogi, kajpak, finančne narave.

V ligi MEVZA lahko nastopajo le:

Slovenija
Avstrija
Hrvaška
Češka
Slovaška
Madžarska

''Pogovori, da bi ustanovili ex-Yu ligo so bili že pred leti, a vse je ostalo pri ideji. Nikoli se ni nihče sestal in se o tem konkretno pogovarjal. Kot vsa tekmovanja bi tudi ta potrebovala, močnega sponzorja, kvalificirane ljudi, ki bi vodili tekmovanje. Skratka vse, da bi zadeva funkcionirala, je dejal generalni sekretar OZS Gregor Humerca in se obregnil na že obstoječo srednjeevropsko ligo: ''Zagotovo je bila ta pred časom veliko močnejša, a težek položaj v gospodarstvu , ki nas spremlja že nekaj časa, se pozna tudi v športu. Nagrade v ligi so nične, so le stroški od potovanj, plačevanje članarine in kar je največji minus, nekonkurenčnost ekip.'' Bo liga kdaj bolj prepoznavna in spoštovana? ''Težko je reči, potrebno bo vložiti veliko truda, najti zanesljivega sponzorja in naredi korak naprej pri prepoznavnosti lige.''

Čehi rešitev za dvig kvalitete

Aleš Jerala Aleš Jerala Pin It

Naš letošnji edini predstavnik v srednjeevropskem prostoru v moški konkurenci ACH Volley, je pred začetkom sezone zagrozil, da zaradi pomanjkanje ambicij vodilnih pri MEVZI in slabe kvalitete lige, tam ne bodo sodelovali. Grožnja je bila bolj provokativne narave, zato so se v nadaljevanju le dogovorili. Tako se je ACH Volley priključil tekmovanju v izločilnih bojih. ''Ko smo prvič nastopili v tem tekmovanju je bilo to za nas res odlična poteza. Kvaliteta udeležencev je bila izredna, takorekoč si lahko vsako tekmo izgubil, zdaj je ravno obratno. Težko je igrati in resno jemati tekmovanje, ko je že pred začetkom znano, kdo bo v finalu, je povedal športni direktor ACH Volley Aleš Jerala. ''Pred časom smo se predstavniki klubov sestali v Schwechatu blizu Dunaja in govorili o tem, kako nadaljevati s tem tekmovanjem v prihodnji sezoni. Zaenkrat smo še na tem, da se tega tekmovanja udeležimo tudi v naslednji sezoni.''

Od vodstvo MEVZE se že nekaj časa zahteva, da dvigne kakovost tega tekmovanja in poveča število tekmovalnih ekip. Ta zaveza je bila tudi sprejeta, zato bo znova tekmovalo 10 ekip iz Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Češke. ''Organizator se s Čehi še dogovarja. Če bi se lige udeležili še češki klubi, bi bilo mnogo bolj zanimivo in hkrati bi se dvignila tudi kvaliteta,'' je o prihodnosti spregovoril Jerala. ''Ali se bo to dejansko zgodilo, bo jasno, enkrat do konca aprila.''

Pogoj ACH-ja nastopanje še enega slovenskega kluba

ACH Volley ACH Volley

''Pomembno bo kako se bomo dogovorili za spored tekem. To bo še kako zahteven projekt. Združiti urnike držav iz petih držav, kjer ima vsak svojo ligo in svoj spored. Če se to uskladi na način, da bo stvar potekala brez večjih zapletov in odrekanj, ne vidim razloga, zakaj se nebi ACH Volley srednjeevropske lige udeležil tudi v novi sezoni.''

Ali bo v prihodnji sezoni slovenske barve branil še kakšen slovenski klub? To je tudi eden izmed naših pogojev. Za nas bi bilo mnogo bolj zanimivo, če bi v srednjeevropski ligi igral, še kakšen slovenski klub,'' je še dodal Jerala.

Po besedah športnega direktorja ACH Volleyja ni še nič dokončnega. Cilj je dvigniti kvaliteto, a to se ne pričakuje takoj. Za to bo potrebno počakati še nekaj let. Pričakuje pa se izboljšanje posredovanja statistike, boljša prepoznavnost in boljši PR. To so vse zadeve, ki se jih lahko izboljša nemudoma in za to ne rabiš veliko časa.

Države z osvojenimi lovorikami tega tekmovanja:

Slovenija 8
Avstrija 3
Slovaška 1
Češka 1

Kaj pravijo v taboru aktualnih prvakinj Nove KBM?

''Nastopanje v srednjeevropski ligi, ki smo jo včasih poznali pod imenom Interliga, za klub ni posebna finančna obremenitev. Večina dvoran je brez težav dosegljivih z avtomobilom oziroma kombijem in je tako velika večina potovanj omejena na en dan. Vse stroške je težko opredeliti, ampak ocenjujem, da je nastopanje v tej ligi kakšnih le 20 odstotkov dražje od nastopanja v slovenskem prvenstvu. Največje breme je seveda nastopanje evropskem pokalu, ki lahko, glede na žreb, pomeni tudi tretjino klubskega proračuna,'' je za začetek dejal direktor kluba Nove KBM, Mitja Koželj.

''Bankirke'' so dobile za zmago pičlih 1500 evrov

Nova KBM Nova KBM

Že zgoraj smo zapisali, da si z nastopanjem v ligi MEVZA, ne da napolniti klubske blagajne. To nam je potrdil tudi Koželj:''Ni Skrivnosti, saj so vse nagrade zapisane in določene z razpisom. Gre pa za zneske, ki se spreminjajo glede na finančne sposobnosti in tržne spretnosti organizatorja zaključnega turnirja. Letos je tako zmagovalec dobil 1500 evrov, drugouvrščena ekipa pa 1000 evrov. Zelo očitno to niso zneski, ki bi odločilno vplivali na stanje v klubski blagajni. Ali pomenili vabo za posebno močne ekipe.'' Za razliko od moškega dela tekmovanja so v taboru Mariborčank zadovoljni s konkurenco, saj naj bi bila ta vsako leto močnejša:''Na srečo je konkurenca vsako leto močnejša, ekipa vse bolj izenačene, kar je dobro za gledalce, medije in sponzorje. Za našo ekipo je nastopanje v tej ligi odlična možnost, da se srečamo s kvalitetnimi ekipami iz tujine, ki pa so vseeno primerljive s tem, kar zmoremo na igrišču pokazati sami.''

Nova KBM bo slovenske barve v MEVZI zastopala tudi v prihodnje

Podobno kot Jerala tudi Koželj vidu še rezerva pri promociji lige, kjer naj bi se naredil v zadnjih letih najmanj: ''Premiki so vidni, ekip je vse več, kvaliteta ekip, ki krojijo mesta zgornje polovice lestvice je zelo solidna. Seveda pa je še dovolj prostora za izboljšave. Predvsem s tem mislim na promocijo imena lige, promocijo tekem in seveda trženje pravic. Kar bi nastopanje lahko napravilo tudi finančno zanimivo.'' Ob slednjem bi se zagotovo oči zaiskrile še kakšni močni ekipi. ''Pravico nastopanja imajo že tako le ekipe, ki nastopajo v evropskih pokalih in so tudi v državnem prvenstvu na prvem ali drugem mestu. Resnici na ljubo pa je treba reči, da v državah, ki so ustanoviteljice MEVZA lige, ženska odbojka, z nekaj častnimi izjemami, ni na tako visoki ravni kot na primer v Italiji, Rusiji, Turčiji ali Poljski.''

''Naš klub je v tej ligi, ki jo ocenjujemo kot trenutno najboljši dosegljiv kompromis med stroški in kvaliteto, že stalnica. Sicer pa si kot aktualni prvaki skoraj ne moremo dovoliti, da v naslednji sezoni ne bi sodelovali,'' je še zaključil direktor kluba Nove KBM Branika.

Preberite še:

Povezave z ex-Yu ne prinašajo praktično nič

Kar nekaj let so si klubi na področju nekdanje skupne države prizadevali organizirati regionalno rokometno tekmovanje. V sezoni, ki se počasi izteka jim je uspelo, a odziv ni najboljši.

Regionalna liga: Ačimović bi, Zahović ne

O morebitni nogometni regionalni ligi smo kramljali s kopico sogovornikov. Vsi so mnenja, da bi jo bilo zelo težko speljati pod streho, saj kar mrgoli ovir. Konkretnejših predlogov še ni bilo.

Regionalna liga, da ali ne?

Ko so območje nekdanje Jugoslavije preplavile nove držav(ic)e, so za ekipne športe nastopili novi časi. Skupne lige so zamenjala osiromašena prvenstva. Dovoljšen razlog za nastanek regionalnih lig.

Foto: Vid Ponikvar

Ključne besede: MEVZA

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Tina Maze

Vse o najboljši slovenski alpski smučarki.

Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

oglasno sporočilo