Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2012,
12.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

OP ZDA Andy Murray Ivan Lendl Novak Đoković

Torek, 11. 9. 2012, 12.30

8 let, 1 mesec

Andy Murray: Čutim predvsem olajšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski teniški igralec Andy Murray je v ponedeljek v finalu OP ZDA z 3:2 v nizih premagal Srba Novaka Đokovića. Po prvi zmagi na grand slamu je padlo z njega veliko breme.

V peto gre rado. Andy Murray je moral najprej štirikrat občutiti grenkobo poraza v finalih turnirjev za grand slam, preden je dvignil v zrak pokal za zmago. Po zmagi na olimpijskih igrah in na OP ZDA ni več večni poraženec. Končno je stopil iz sence Rogerja Federerja, Rafaela Nadala in Novaka Đokovića, s katerimi je navadno izgubljal velike tekme.

V ponedeljek je finale v vetrovnih razmerah začel sanjsko. Najprej si je v podaljšani igri dobesedno izboril prvi niz, nato je v drugem povedel s 4:0. Ko se je zazdelo, da bo tokrat oddrvel proti zmagi, se je Nole vrnil. Drugi niz je Britanec še uspel izvleči, v nadaljevanju pa je Srb dvignil raven igre in izenačil na 2:2 v nizih. Preobrata mu do konca ni uspelo izvesti. V zadnjem nizu so mu očitno pošle moči in Murray je po 4 urah in 54 minutah slavil s 7:6, 7:5, 2:6, 3:6 in 6:3.

"Predvsem psihološko je bilo zelo zahtevno. Igral sem v finalu grand slama, v katerem nisem še nikdar zmagal. Moj nasprotnik je bil na grand slamih na trdi podlagi že skoraj dve leti nepremagan. Težka tekma, na koncu sem se počutil odlično. Olajšanje pa je najboljša beseda, s katero bi opisal svoje občutke. Poraz po vodstvu z 2:0 v nizih bi težko prebolel. Predvsem čutim olajšanje, da je za mano tudi zadnja ovira," je priznal 25-letni Škot, ki je v zadnjih letih na svojih ramenih nosil veliko breme. Del tega mu je so mu naložila tudi pričakovanja Britancev, ki so 76 let čakali na novo zmago na turnirjih za grand slam. Tokrat svojih rojakov ni razočaral.

Lendlovo sporočilo: V vsakem udarcu dati vse od sebe

Za Murrayjev preboj je bržkone zelo zaslužen tudi novi trener Ivan Lendl. Z nekdanjim šampionom je začel sodelovati letos. Po porazu v Wimbledonu je bilo obema skupno, da sta izgubila prva štiri finala na turnirjih za grand slam. Čeh verjetno dobro ve, kako se je njegov varovanec počutil.

"Njegovo sporočilo je, da dam vse od sebe v vsakem udarcu in ne pustim ničesar na igrišču. Dobro ve, kako trdo moraš trenirati, da si priboriš možnost za zmago na grand slamu. Zadnje, kar si želiš je, da stopiš z igrišča in čutiš, da nisi naredil vse, kar bi lahko. To se mi je zgodilo v lanskem OP Avstralije, ko sem v finalu izgubil z Novakom. Po porazu si še nekaj mesecev nisem opomogel," je pojasnil Murray.

Očitno je Čeh že vplival na Murrayja. Pionir profesionalnega in znanstvenega pristopa k teniški igri je bil poznan tudi po naslednjih besedah: "Če ne treniram tako, kot bi moral, ne bom igral tako, kot vem, da lahko."

Ne spreglejte