Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2022,
10.10

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

17

Natisni članek

Rafael Nadal OP Avstralije

Ponedeljek, 31. 1. 2022, 10.10

2 leti, 3 mesece

Po zmagi Nadala

Besede Nadala, ki so šokirale marsikoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

17

Rafael Nadal | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

"Razmišljal sem celo o tem, da je to priložnost za slovo," je po veliki zmagi na OP Avstralije povedal Nadal, ki je med drugim razkril, kaj vse se je z njim dogajalo v zadnjih mesecih. Res se sliši kot čudež, da mu je uspel takšen rezultat.

Vseh 21 lovorik na turnirjih za grand slam | Foto: Gulliver/Getty Images Vseh 21 lovorik na turnirjih za grand slam Foto: Gulliver/Getty Images

Rafael Nadal je v nedeljo na OP Avstralije dosegel rekordni, 21. grand slam in se tako vpisal v zgodovino tenisa. Ta zmaga je bila še toliko bolj posebna, ker je proti Rusu Daniilu Medvedjevu zaostajal že 0:2 v nizih. Nato je dvignil raven igre in po skoraj petih urah in pol dosegel svojo drugo zmago na OP Avstralije. Po Novaku Đokoviću je postal drugi igralec, ki je na vseh turnirjih za grand slam dosegel vsaj dve zmagi.

"Razmišljal sem celo o tem, da je to priložnost za slovo." | Foto: Gulliver/Getty Images "Razmišljal sem celo o tem, da je to priložnost za slovo." Foto: Gulliver/Getty Images Razmišljal je celo o slovesu

Španec je na novinarski konferenci razkril, kaj vse je prestal v zadnjih petih mesecih, ko se je spopadal s kronično poškodbo stopala. Že po čustveni zmagi v polfinalu nad Matteom Berrettinijem je razlagal, da je imel s svojo ekipo in družino dolge in naporne pogovore, potem ko se poškodovano stopalo ni odzivalo na terapijo. "Veliko je bilo pogovorov z ekipo in družino, kaj se lahko zgodi, če se bodo stvari tako nadaljevale. Razmišljal sem celo o tem, da je to priložnost za slovo," je Rafa razlagal novinarjem in s tem razmišljanjem šokiral marsikoga.

Začeli so se pojavljati dvomi in psihično je bilo težko

Eden najboljših igralcev vseh časov se je spomnil težke in naporne rehabilitacije, saj po trdem delu ni bilo nobenih rezultatov. "Poskušali smo vse in dolgo ni bilo nobenega uspeha. Po vseh stvareh, ki sem jih prestal v svoji karieri, so se pri mojih letih začeli pojavljati dvomi. Vedel sem, da imam poškodbo, ki se je ne da pozdraviti, in seveda so se potem pojavili dvomi. Predvsem psihično je bilo težko."

"Vsak dan hodiš v telovadnico, na rehabilitacijo, v bazen … Ne moreš delati stvari, ki bi jih moral narediti, da bi se lahko vrnil po tako dolgem času. Težko je in boleče. Psihično je včasih res težko. Vesel sem, da imam ob sebi takšno ekipo, ki me je podpirala ves ta čas. Včasih so bili bolj prijatelji kot ekipa. Ob sebi imam tudi družino. V dobrih in predvsem v slabih trenutkih. Brez njih me ne bi bilo tukaj."

Po tej zmagi ima Rafael Nadal dovolj volje in energije za nadaljevanje svoje poti. Prepričan je, da je pred njim še kar nekaj dobrih dvobojev. | Foto: Gulliver/Getty Images Po tej zmagi ima Rafael Nadal dovolj volje in energije za nadaljevanje svoje poti. Prepričan je, da je pred njim še kar nekaj dobrih dvobojev. Foto: Gulliver/Getty Images

"Stvari se lahko hitro spremenijo, kajne?"

Majorčan je po nedeljski zmagi razkril, da ni vedel, ali bo sploh še lahko igral tenis. Na koncu se je zapisal v zgodovino kot igralec z največ zmagami na turnirjih za grand slam. In če še pred kratkim ni vedel, kakšna bo njegova teniška prihodnost, je avstralskim navijačem zdaj obljubil, da bo naredil vse, da se bo prihodnje leto vrnil in se spet boril za zmago.

"Pred enim mescem in pol je obstajala možnost, da bo to moje zadnje OP Avstralije. Zdaj imam dovolj energije, da nadaljujem. Ne morem opisati svojih trenutnih občutkov, vendar se bom še naprej trudil, da se prihodnje leto vrnem," je povedal 35-letni teniški igralec, ki mu 20. leto po prvem nastopu na turnirju za grand slam (Wimbledon 2003, op. p.) še vedno uspeva igrati na tako visoki ravni.

"Stvari se lahko hitro spremenijo, kajne? Srečo imam, da sem zadnji mesec lahko igral na takšen način. Zame je bilo to neverjetno in nepozabno. Po vseh teh napornih treningih in dolgih dvobojih je stopalo zdržalo vse napore. Zaradi tega sem bolj samozavesten, da lahko nadaljujem, da se borim naprej in uživam v tem lepem športu. To je tisto, kar me veseli."

"Želim si uživati v tem trenutku in nadaljevati." | Foto: Gulliver/Getty Images "Želim si uživati v tem trenutku in nadaljevati." Foto: Gulliver/Getty Images

Želi si uživati v tem trenutku

Rafa se zaveda, da se kronične poškodbe stopala ne da pozdraviti, a nedeljski več kot peturni dvoboj mu je dal novo moč in novo upanje za prihodnost. "Nocoj ni bilo prav nič boleče. Kot ste lahko videli, sem lahko tekel brez težav. Ne vem, kaj se bo zgodilo jutri, ampak srečo sem imel, da sem lahko igral brez bolečin. Ta občutek je neverjeten."

"Vem, da se stvari lahko spremenijo. Kot sem že povedal, je mojo poškodbo nemogoče pozdraviti. A vseeno sem lahko igral en mesec. To je nekaj nepričakovanega in nekaj, kar mi daje dodatno energije, da nadaljujem. Želim si uživati v tem trenutku in nadaljevati. Res sem užival v tem, da sem se lahko vrnil na turnejo. Poskušal bom nadaljevati po svojih načrtih."

Novak Đoković
Sportal Verjeli ali ne, po zmagi Nadala sta se oglasila Đoković in Federer
Rafael Nadal
Sportal Po zmagi Nadala: razbit televizor in solze komentatorja #video
Rafael Nadal
Sportal Nor obračun in nor rekord Rafaela Nadala
Ne spreglejte