Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
13.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Boris Becker bankrot

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 13.06

6 let, 6 mesecev

Boris Becker: Verjemite mi, ničesar nisem ukradel

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Boris Becker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Boris Becker, eden najbolj priljubljenih teniških igralcev, je zadnji konec tedna razkril, da ni bankrotiral. Nemec trdi, da lahko še vedno odplača vse svoje dolgove.

"Noro je, da ljudje mislijo, da sem bankrotiral. S svojimi pogodbami imam dovolj prihodkov, da lahko pravočasno plačam svoje obveznosti in živim normalno življenje. Ravno danes večer grem v Zürich, kjer se bom prijavil na recepciji in plačal hotel. Če bi bil insolventen, tega ne bi moral plačati. Če naročim taksi, ga bom tudi plačal. In verjemite mi, ničesar nisem ukradel."

"Res je, da sem od 21. junija v stečaju, ni pa res, da sem bankrotiral." | Foto: Reuters "Res je, da sem od 21. junija v stečaju, ni pa res, da sem bankrotiral." Foto: Reuters Priznava, da je šel v stečaj, a …

Kljub aferi, ki traja od letos poleti, je Becker še vedno eden najbolj prepoznavnih obrazov v teniškem svetu. Boris Becker namreč še danes velja za najmlajšega (imel je 17 let) zmagovalca v Wimbledonu, kjer je trikrat zmagal. Londonsko sodišče je poleti razsodilo, da je bankrotiral, potem ko je že od oktobra 2015 eni izmed zasebnih bank dolžan večjo vstoto denarja.

Sodišče je takrat odredilo odvzem vsega premoženja, da bi lahko poplačal svojo dolgove. Od takrat se ugiba, da je Becker zapravil več kot sto milijonov evrov. Nekdanji teniški as zatrjuje, da je stvar povsem drugačna. "Res je, da sem od 21. junija v stečaju, ni pa res, da sem bankrotiral," je za Neue Zürcher Zeitung povedal 49-letnik, ki pravi, da je ravno zaradi zadnjih novic o sebi na mizo dobil veliko ponudb.

Boris Becker je že pri 17 letih zmagal v Wimbledonu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Boris Becker je že pri 17 letih zmagal v Wimbledonu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ime Boris Becker je trenutno zelo priljubljeno

"Na mizi imam veliko oglaševalskih pogodb, saj so podjetja ugotovila, da je ime Boris Becker trenutno zelo vroče. Od te zgodbe lahko najdete veliko sloganov, ki so povezani s humorjem. Elizabet Taylor je nekoč dejala: Če ni novic, je to slaba novica.' V Wimbledonu ne morem zmagati vsako leto, vendar je moje ime trenutno zelo priljubljeno."

Nekaj prelomnih trenutkov v življenju Borisa Beckerja:

  • Leta 1985 je pri 17 letih zmagal na turnirju v Wimbledonu in še danes velja za najmlajšega zmagovalca na tem prestižnem turnirju.
  • Leta 1993 se je poročil z igralko in manekenko Barbaro Feltus, s katero ima dva otroka.
  • Leta 1999 se je poslovil od profesionalnega tenisa. Istega leta je imel v neki restavraciji afero z Angelo Ermakowa, ki je pozneje rodila hčerko Anno.
  • Leta 2000 se je razšel in ločil z ženo Barbaro.
  • Leta 2001 je moral Barbari in Angeli za ločitev in preživnine otrok plačati 22 milijonov evrov.
  • Leta 2002 je bil obsojen zaradi davčne utaje in je moral plačati 2,8 milijona evrov.
  • Leta 2017 je prijavil stečaj.

Banka je želela 25-odstotne obresti Kmalu po Wimbledonu je moral Nemec na operacijo gležnja. | Foto: Reuters Kmalu po Wimbledonu je moral Nemec na operacijo gležnja. Foto: Reuters

Becker je londonski zasebni banki Arbuthnot Latham & Co dolžan 3,5 milijona evrov, a kot pravi, ga ni poravnal zato, ker je banka postavljala nerazumne obresti. "Banka zahteva 25-odstotne obresti, jaz pa menim, da morajo biti obresti med tremi in petimi odstotki. Na žalost se banka že več kot leto dni ne želi srečati z menoj in mojimi odvetniki, da bi rešili to težavo. Namesto tega so šli na sodišče, ki je odredilo stečaj, vendar nisem brez denarja. To zadevo bi lahko rešili že danes, če bi lahko."

Čakal je zato, ker je želel govoriti o dejstvih

Beceker je prav tako zanikal, da dolguje denar Hansu Dieterju Clevenu, nekdanjemu poslovnemu partnerju, ki je na švicarskem sodišču vložil tožbo proti Nemcu. Ta naj bi mu bil dolžan 40 milijonov švicarskih frankov (34 milijonov evrov). Becker je o omenjenih primerih spregovoril šele zdaj, saj naj bi bil pred tem preveč zaposlen.

Boris Becker je nekaj let odlično sodeloval z Novakom Đokovićem, srbskim teniškim zvezdnikom. | Foto: Boris Becker je nekaj let odlično sodeloval z Novakom Đokovićem, srbskim teniškim zvezdnikom.

"Razsodba je prišla v javnost štiri dni pred začetkom Wimbledona. Morate vedeti, da je to najpomembnejši čas za blagovno znamko Boris Becker. Takrat živim v Londonu in delam z BBC, tam so številni sponzorji. Tri dni po finalu Wimbledona pa sem moral na operacijo gležnja. Ta intervju ni zato, da bi govoril o mnenjih, ampak o dejstvih. Trajalo je kar nekaj časa, da smo jih zbrali. Danes sem tukaj in vse, kar govorim, lahko tudi dokažem," je še povedal nekdanji trener Novaka Đokovića.

Ne spreglejte