Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
7.38

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

3

Natisni članek

Naomi Osaka

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 7.38

2 leti, 11 mesecev

Molk Naomi Osake

Ko je molk igralke veliko glasnejši od vsake besede

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

3

Naomi Osaka | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Naomi Osaka, najbolje plačana športnica na svetu, je držala svojo besedo in bojkotirala novinarsko konferenco po zmagi v prvem krogu OP Francije. Francoski organizatorji so jo že denarno kaznovali, a sledila bi lahko še veliko hujša kazen. Kaj jim odgovarja Osaka?

Naomi Osaka
Sportal Naomi Osaka je dobila prvi dvoboj in vendarle stopila pred mikrofon

Naomi Osaka za zdaj molči in govori le s teniškim loparjem na igrišču. Druga igralka sveta je še pred začetkom OP Francije sporočila, da se ne bo udeleževala novinarskih konferenc, saj te psihološko nanjo ne vplivajo dobro. Vseeno je treba povedati, da Osaka ni odšla povsem brez besed. Takoj po dvoboju je na teniškem igrišču dala izjavo, a na novinarski konferenci je ni bilo.

"Velikokrat sem gledala posnetke športnikov, ki so se na novinarski konferenci zlomili. Vem, da ste tudi vi to videli. Verjamem, da vsa zadeva še bolj oteži zadevo, potem ko je oseba že tako na dnu. Ne razumem razlogov za to," je pred dnevi zapisala Osaka.

Naomi je pred turnirjem zapisala, da upa, da bo šel ta denar v dobrodelne ustanove za duševno zdravljenje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naomi je pred turnirjem zapisala, da upa, da bo šel ta denar v dobrodelne ustanove za duševno zdravljenje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za nedeljsko kršenje pravil je dobila 12 tisoč evrov kazni

Organizatorji so neuspešno poskušali z Japonko stopiti v stik, da bi jo vprašali, v čem je težava, in da bi skupaj rešili težavo. Ker Osaka ni prišla na novinarsko konferenco, so jo kaznovali s 15 tisoč dolarjev (12 tisoč evrov) kazni. Naomi je pred turnirjem zapisala, da upa, da bo šel ta denar v dobrodelne ustanove za duševno zdravljenje. "Naomi Osaka se je danes odločila, da ne bo spoštovala svojih pogodbenih medijskih obveznosti. Sodnik jo je zato po kodeksu (III H) kaznoval s 15 tisoč dolarjev denarne kazni," so zapisali pariški organizatorji.

Kaj jim odgovarja Japonka? Naomi Osaka | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Triindvajsetletna teniška igralka se je na vse dogajanje že odzvala na Twitterju, kjer je pomenljivo zapisala: "Jeza je pomanjkanje razumevanja. Spremembe povzročajo, da je ljudem neprijetno." Za zdaj ji ta medijski cirkus še ne škodi, saj je v prvem krogu brez večjih težav odpravila Romunko Patricio Tig s 6:4, 7:6 (4).

Jo bodo celo izključili s turnirja? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jo bodo celo izključili s turnirja? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sledile bodo vse hujše kazni, morda tudi izključitev

Z njenimi dejanji niso nezadovoljni le organizatorji Roland Garrosa, ampak tudi preostali prireditelji turnirjev za grand slam, ki so izdali tudi uradno izjavo. Tam so med drugim zapisali, da so pravila enaka za vse igralce in igralke. V primeru nadaljnjega kršenja pravil bodo sledile vse večje kazni, lahko pa bi jo tudi diskvalificirali. Najprej z OP Francije, pozneje pa še z vseh preostalih turnirjev za grand slam.

Mats Wilander, nekdanji vrhunski teniški igralec | Foto: Guliverimage/Getty Images Mats Wilander, nekdanji vrhunski teniški igralec Foto: Guliverimage/Getty Images Odziv komentatorja: Potem ne igraj na turnirju

Odzivov na njeno dejanje je bilo že veliko. Številni igralci menijo, da je to "del njihovega posla", in zdi se, da je več tistih, ki se ne strinjajo z njeno potezo. Med njimi je tudi Mats Wilander, nekdanji vrhunski teniški igralec in dolgoletni komentator športne televizije Eurosport. Ta pravi, da bi morala Osaka igrati v osemdesetih letih, ker takrat niso imeli novinarskih konferenc pred turnirji.

"Potem ne igraj na turnirju. Zakaj bi morali njo obravnavati drugače kot preostale igralce? To ni pošteno do preostalih igralcev. Torej mora opravljati svoje obveznosti. Ima sponzorje, je najbolje plačana športnica na svetu. Želimo si, da zmagujejo prvaki, želimo si jih videti veseliti, ampak vseeno pa si želimo, da nas navdihujejo, ko so stvari težke."

Naomi Osaka
Sportal Ne strinjajo se vsi z nenavadno odločitvijo najbolje plačane športnico na svetu
Naomi Osaka
Sportal Najbolje plačana športnica na svetu šokirala javnost
Ne spreglejte