Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
2. 11. 2022,
15.50

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

2

Natisni članek

Emma Raducanu Serena Williams Naomi Osaka WTA Sorana Cirstea

Sreda, 2. 11. 2022, 15.50

1 leto, 6 mesecev

Razkritje krutega športnega marketinga

Krut športni marketing: Pomembneje je, da je lepa, kot da je številka ena in grda

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

2

Sorana Cirstea | Sorana Cirstea je razkrila surovost športnega marketniga. | Foto Guliverimage

Sorana Cirstea je razkrila surovost športnega marketniga.

Foto: Guliverimage

To so bile besede romunske teniške igralke Sorane Cristee, s katerimi je opozorila na seksistično trženje teniških igralk. S temi besedami je postavila veliko črno piko na eno izmed znanih športnih znamk.

Sorana Cirstea je razkrila, da so ji pri nekdanjem sponzorju dejali, "da je pomembneje, da je lepa in med prvimi dvajsetimi igralkami, kot da je številka ena in grda".

Danes 38. igralka je v podkastu La Fileu spregovorila o vplivu športnega marketinga. Cristea je bila v karieri najvišje uvrščena na 21. mesto lestvice WTA, v karieri je zmagala na dveh turnirjih najvišje ravni. Nazadnje je slavila lani v Istanbulu v Turčiji.

"Takrat ugotoviš, da imajo svoje kvote in da je vse v marketingu." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Takrat ugotoviš, da imajo svoje kvote in da je vse v marketingu." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Ves čas so mi govorili ..."

"Spomnim se, ko sem podpisala pogodbo … Ves čas, ne glede na to, da sem uspešna, so mi govorili, da je pomembneje, da sem lepa in med prvimi dvajsetimi igralkami, kot da sem številka ena in grda."

"Če si med najboljšimi dvajsetimi igralkami na svetu, te povsod vidijo. Tam si 24 ur na dan in sedem dni v tednu. Vsak teden, na vsakem turnirju. Takrat ugotoviš, da imajo svoje kvote in da je vse v marketingu. Na primer, najbolje plačane so Američanke, Kitajke in Japonke. Na Japonskem je najbolje plačana igralka Naomi Osaka. Ona je bila v zadnjih letih najbolje plačana športnica v vseh športih," je razlagala danes 32-letna Romunka in poudarila, da se trg pač tako obnaša.

Zelo pomembno je, kakšna osebnost si

"Zelo dobro se prodaja v Veliki Britaniji, prav tko tudi v Španiji, medtem ko se Vzhodna Evropa ne prodaja dobro. Ni isto in veliko je odvisno od tebe. Torej kakšna osebnost si, kako vplivaš na ljudi. In prav tako je zelo pomembno, kako predstavljaš samega sebe," je še povedala Cirstea.

Naomi Osaka je daleč največ zaslužila s sponzorskimi pogodbami. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naomi Osaka je daleč največ zaslužila s sponzorskimi pogodbami. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Japonka je daleč najbolje plačana

In kako je videti zadnja lestvica najbolje plačanih teniških igralk in igralcev? Med prvo deseterico so se uvrstile tri teniške igralke. Po lestvici Forbes je daleč največ zaslužila Naomi Osaka. Čeprav v zadnjem času zaradi poškodb na igrišču ne blesti, je s sponzorskimi pogodbami zaslužila 55 milijonov dolarjev (55,2 milijona evrov).

Na drugem mestu je Serena Williams, za katero še ni povsem jasno, ali je že končala profesionalno teniško kariero. Danes 40-letna Američanka je s sponzorji zaslužila 35 milijonov dolarjev (35,1 milijona evrov).

Emma Raducanu je velik magnet za svetovne sponzorje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Emma Raducanu je velik magnet za svetovne sponzorje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za 19-letnico pravijo, da bi lahko bila "dekle za milijardo dolarjev"

Edina, ki se je uvrstila na lestvico najbogatejših, je še mlada teniška zvezdnica Emma Raducanu, lanska senzacionalna zmagovalka OP ZDA. Šele 19-letna Britanka je s sponzorskimi pogodbami zaslužila 18 milijonov dolarjev (18,1 milijona evrov). Mladi športnici sicer napovedujejo svetlo športno prihodnost, prav tako pa je pravi magnet za sponzorje, ki naj bi se grebli zanjo. Marketinški strokovnjaki pravijo, da bi lahko postala dekle za milijardo dolarjev.

Če pogledamo geografsko poreklo treh najbolje plačanih igralk, bi lahko rekli, da je imela Sorana Cristea v svojih navedbah prav.

Iga Swiatek
Sportal Iga Swiatek in Caroline Garcia do zanesljivih zmag
tenis, pesek
Sportal Teniški svet je zgrožen, fizično nasilje očeta nad hčerko #video
Emma Raducanu
Sportal Kaj se je zares skrivalo v ozadju njunega sodelovanja?
Ne spreglejte