Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 4. 2016,
9.47

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Mima Jaušovec Teniški klub Olimpija Dario Novak Iva Majoli

Nedelja, 10. 4. 2016, 9.47

4 leta, 10 mesecev

Legenda Roland Garrosa delila nasvete mladim slovenskim teniškim igralcem (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

V soboto so na svoj račun prišli mladi slovenski teniški igralci in igralke, ki so od najboljše hrvaške teniške igralke vseh časov Ive Majoli prejeli ogromno koristnih nasvetov.

Osvojiti prestižni Roland Garros, ki spada med štiri največje teniške turnirje na svetu, in biti četrti na svetovni lestvici sta hvalevredna podatka, o katerih sanja marsikateri teniški igralec ali igralka. Pod oba dosežka se je podpisala hrvaška teniška igralka Iva Majoli.

 

In veliko gostjo smo lahko videli na delu v soboto v Ljubljani, kjer je obiskala Teniški klub Olimpija ter delila nasvete mladim slovenskim teniškim igralcem, starim od 8 do 12 let.

 

Znanje in izkušnje je na nadobudneže prenašal tudi dr. športne znanosti Dario Novak (na zagrebški Fakulteti za kineziologijo je profesor), ki je sicer del strokovne ekipe - opravlja vlogo kondicijskega trenerja - hrvaške teniške igralke Donne Vekić, v preteklosti pa je med drugim prav tako sodeloval z Borno Čorićem.

 

Kako je Iva Majoli spremljala delo mladih, si poglejte v videu.

Zakaj sta pomembna gostja, ki sta vpeta v teniško delo, sploh prišla v Slovenijo, je spregovorila Alenka Matko Juvančič, ki med drugim pri TK Olimpija opravlja funkcijo projektnega menedžerja: "Tenis klub Olimpija sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus +. Projekt je namenjen promociji zdravja v športnih klubih in hkrati razširitev na večje  skupine. Projekt se imenuje HP@SC (Health Promotion at Sport Clubs). V projekt nas je povabil italijanski partner CTV Vicenza, zelo uspešen italijanski teniški klub. V maju je v okviru projekta gostil Nicka Bollettierija. Na njegov workshop so bili povabljeni tudi naši klubski trenerji in praktično ves dan preživeli s teniško legendo. Zdaj smo imeli to čast, da smo mi gostili Ivo Majoli in Daria Novaka, ki sta prinesla veliko novega znanja našim igralcem in igralkam, kakor tudi staršem in trenerjem."

 

Spomnila se je finala Roland Garrosa: Najprej sem se hotela pogrezniti v zemljo, nato pa …

Majolijeva, po njenih teniških stopnijah hodi tudi devetletna hčerka Mia, je od zgodnjega jutra do poznega popoldneva preživela z otroki, jim dala veliko nasvetov, nato pa skupaj z Novakom spregovorila še pred starši ter tudi sama izpostavila pomembnost trikotnika igralec-trener-starši.

 

Iva Majoli je zakladnica teniškega znanja in izkušenj, prisluhnili pa so ji tudi otroci. | Foto: Iva Majoli je zakladnica teniškega znanja in izkušenj, prisluhnili pa so ji tudi otroci.

 

Ker je Majolijeva zakladnica izkušenj, se je rade volje spomnila velikega finala Roland Garrosa, v katerem je leta 1997 odpihnila Švicarko Martino Hingis (6:4, 6:2), ki je veljala za veliko favoritinjo: "Zame je bil tisti finale nekaj novega. Na ogrevanju so mi vse žoge letele povsem drugam, kot bi si želela. Najraje bi se pogreznila v zemljo. Nato sem si rekla, da bodi osredotočena le na žogico in tako je bilo do konca tekme. Če gledam zdaj nazaj, je bil ta dvoboj zame najlažji na turnirju, pa čeprav je bil finalni."

 

Kdo ima osnovo, da lahko nekoč postane legenda?

Osrednja nit govora dr. Novaka je bila, kaj ločuje športnike legende od uspešnih športnikov in tistih, ki so v mladih letih veljali za nadarjene, nato pa jim ni uspelo narediti preskoka v članskih vrstih. "Vsi dobro vemo, da imamo na Balkanu izjemno dobre mlade športnike, tako v ekipnih kakor tudi posamičnih športih. Veliko jim nato ne uspe narediti preskoka na članski ravni. In kaj mora med drugim športnik, ki bo nekoč postal legenda in osvojil medaljo na olimpijskih igrah, ali kakšen turnir za grand slam …, imeti? Ob vseh drugih predispozicijah mora biti tekmovalec v prvi vrsti zaljubljen v šport, mu biti predan v vsej meri, verjeti mora vase, biti kritičen, znati pravilno odreagirati in se znajti v novih ter nepredvidljivih situacijah, imeti notranjo motivacijo, stremeti k višjemu, imeti podporo staršev …"

 

Veliko koristnih nasvetov je dal otrokom, trenerjem in staršem tudi dr. Dario Novak, ki je kondicijski trener hrvaške teniške igralke Donne Vekić. | Foto: Veliko koristnih nasvetov je dal otrokom, trenerjem in staršem tudi dr. Dario Novak, ki je kondicijski trener hrvaške teniške igralke Donne Vekić.

 

Slovenci se prav tako lahko pohvalimo s teniško legendo Mimo Jaušovec, ki je tako kot Majolijeva osvojila Roland Garros (leta 1977, natanko 20 let pred hrvaško igralko), bila finalistka Wimbledona, dvakrat polfinalistka US opna, najvišje pa je bila na ženski WTA-lestvici uvrščena na šestem mestu.

 

Morda pa bo prišel kdaj čas, da bo še kateri slovenski teniški igralec ali igralka šla po stopinjah Mime Jaušovec in Ive Majoli. A je pot, kot poudarjata obe, dolga in trnova. "Ko sem bila majhna, sem trenirala tudi atletiko, ki je tenisu podporna, ne boste pa verjeli, da sem izbirala med drsanjem in tenisom. Odločila sem se zanj. V tenisu ni milosti. Pot do vrhunskih uspehov je neizprosna. Garati je treba, in to že v mladih letih. To moram povedati, vendar je nagrada lepa. Če ti ne uspe v profesionalnem tenisu, imaš možnost odhoda na kakšno od univerz v ZDA, kjer dobiš štipendijo in ti tenis na ta način odpre vrata v drugi svet," je še izpostavila Hrvatica - intervju z njo si boste lahko prebrali v ponedeljek.

Danes si boste lahko na Sportalu prebrali tudi intervju s slovito hrvaško teniško igralko.
Ne spreglejte