Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
22.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 22.49

8 let, 1 mesec

Ob 30-letnici zmage v Parizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Teniška zveza Slovenije je posebej počastila nekdanjo teniško igralko Mimo Jaušovec, ki je leta 1977 na OP Francije kot edina Slovenka osvojila turnir za veliki slam v konkurenci posameznic.

V času, ko mineva 30 let od njene odmevne zmage v Parizu, je Jaušovčeva dejavna kot teniška trenerka in managerka, obenem pa je podpredsednica organizacijskega odbora edinega slovenskega turnirja WTA Banka Koper Slovenia Open, ki bo od 21. do 27. julija prihodnje leto. Letos mineva 30 let od zmage Mime Jaušovec na OP Francije za posameznice. V karieri je zbrala pet posamičnih turnirskih zmag in bila najmanj četrtfinalistka vseh štirih turnirjev za veliki slam, danes pa je trenerka in podpredsednica organizacijskega odbora turnirja Banka Koper Slovenia Open, predvsem pa za vselej zapisana belemu športu.

V Parizu najslajša zmaga

Petega junija 1977 je bilo v Parizu sončno in vroče. Na nabito polnem stadionu Roland Garros sta si v finalu nasproti stali prva nosilka Mima Jaušovec in Florenza Mihai. Mariborčanka je, tudi na krilih njej naklonjenega občinstva, prvi niz osvojila s 6:2. V naslednjem se je oglasilo razbolelo levo koleno prve nosilke; Romunka je priložnost izkoristila in izenačila izid z zmago 7:6 v drugem nizu. Po posredovanju fizioterapevtov je jeklena volja dokončno prevesila tehtnico na stran tedaj še ne 21-letne igralke izpod Pohorja, ki je tretji niz osvojila s 6:1. Jaušovčeva se spominja teh trenutkov, kot da bi jih doživela včeraj: "Nasprotnica je zaključno žogo odigrala v avt, skočila sem visoko v zrak, podali sva si roki, nakar sem stekla k bratu, ki je bil tudi moj trener in sva se objela."

Zmaga na OP Francije je bila njena tretja in gotovo najslajša na turnirjih WTA. Leto pred tem je v konkurenci posameznic osvojila turnirja v Kanadi in v Rimu, v naslednjih letih pa je bila najboljša še v Hamburgu in v Los Angelesu. V svoji karieri se je uvrstila najmanj v četrtfinale prav vseh štirih turnirjev za grand slam. Nadvse uspešno je nastopala tudi v konkurenci dvojic, v kateri je vknjižila šest naslovov - med njimi je osvojila tudi en turnir za grand slam, prav tako v Parizu leta 1978. Očitno je bil francoski pesek zanjo posvečen: "Turnir v Franciji je bil od vsega začetka moj najljubši. Vzdušje je bilo izvrstno. Poleg tega je turnir potekal na pesku, ki je meni najbolj odgovarjal. V Jugoslaviji smo tedaj igrali predvsem na tej podlagi."

Še naprej dejavna v športu

Leta 1984 je Jaušovčeva - še kot igralka - prevzela mesto kapetanke jugoslovanske ženske reprezentance. Še isto leto se je njena ekipa uvrstila v polfinale pokala Federacij, do tedaj sploh najvišjo uvrstitev ženske izbrane vrste nekdanje države v tem tekmovanju. Na položaju je ostala tudi po igralski upokojitvi leta 1988, po osamosvojitvi leta 1991 pa je prevzela vodenje slovenske ženske izbrane vrste. Funkcijo je z dveletnim premorom opravljala vse do začetka letošnjega leta. Za svoje dosežke je prejela številne nagrade; odlikovana je bila kot najboljša športnica Jugoslavije, prejela je Bloudkovo nagrado, Društvo športnih novinarjev Slovenije pa ji je kar štirikrat podelilo naziv športnice leta.

Danes trenerka, managerka in mama je tudi podpredsednica organizacijskega odbora edinega ženskega turnirja WTA v Sloveniji Banka Koper Slovenia Open. Njeni nasveti in izdatne izkušnje pomembno prispevajo k ustvarjanju čim boljših pogojev za igralke, njena številna poznanstva pa odnašajo v svet besedo o kakovostnem ženskem turnirju na slovenski obali. Ostaja torej še naprej dejavna v športu, ki ji je zagotovil svetovno čast in slavo. "Vse življenje sem povezana s tenisom in tudi v bodočnosti se zagotovo vidim v njem," pravi in dodaja: "Kamorkoli grem, katerikoli turnir obiščem, ta igra mi po telesu še vedno požene adrenalin."

Ne spreglejte