Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
2.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Natisni članek

teniški globus Juan Martin del Potro Novak Đoković

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 2.21

5 let, 7 mesecev

OP ZDA (ATP), finale

Novak Đoković je v svojo vitrino postavil še 14. lovoriko za grand slam

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Novak Đoković | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Novak Đoković je zmagovalec OP ZDA, potem ko je po treh nizih (6:3, 7:6 (4), 6:3) premagal Juana Martina del Potra. Za Srba je to skupno 14. lovorika na turnirjih za grand slam in tretja v New Yorku.

Mnogi so si med glavnima akterjema obetali pravo teniško poslastico, a videli le prevlado Novaka Đokovića, ki se je v zmagah na turnirjih za grand slam izenačil z Američanom Petom Samprasom. Pred njim sta le še Roger Federer (20) in Rafael Nadal (17). Za Novaka je to tretja zmaga v New Yorku. Pred tem je na OP ZDA slavil v letih 2011 in 2015. S to zmago se je 31-letni teniški igralec na lestvici ATP povzpel na 3. mesto.

Veliko se je naučil, ko je imel poškodbo komolca Velika rivala in tudi velika prijatelja | Foto: Guliverimage/Getty Images Velika rivala in tudi velika prijatelja Foto: Guliverimage/Getty Images

Novak Đoković lani na OP ZDA zaradi poškodbe komolca ni mogel igrati, letos pa se je vrnil na najlepši mogoči način - z zmago. Prestal je težko obdobje in v teh trenutkih so mu pomagali njegovi najbližji. "Ko sem imel operacijo komolca, sem videl, kaj je doživel del Potro. Iz tega sem se skušal čim več naučiti in se vrniti. Rad bi čestital Juanu Martinu za to, kar mu je uspelo v zadnjih letih, potem ko se je vrnil po poškodbah zapestja. Verjamem, da se bo enkrat vrnil na vrh," je ob podelitvi povedal zmagovalec OP ZDA.

V prvem nizu je bila odločilna osma igra

Uvod prvega niza je bil precej izenačen, oba igralca sta brez težav dobivala igre na svoj servis. Nato je prišla na vrsto osma igra. Đoković si je priigral prvo žogico za odvzem servisa, jo izkoristil in povedel s 5:3. Deveto igro, ko je imel servis, je brez težav pripeljal do konca in zasluženo prvi niz dobil z izidom 6:3. Ta je trajal natanko 43 minut.

Samo ena igra je trajala dvajset minut

V uvodu drugega niza je imel Argentinec precej težav. Đoković je imel dve žogici za odvzem servisa, a se je del Potru uspelo izvleči. Če Srbu ni uspelo v prvi igri, je bil uspešnejši v tretji igri, ko je bil spet pri servisu Argentinec. Novak je z močnimi in prodornimi udarci izvajal pritisk na nasprotnika, dosegel brejk in povedel z 2:1. Del Potro se je vrnil v šesti igri, ko je izenačil na 3:3. Nole se je po eni izmed točk jezil na občinstvo in mu namenil nekaj sočnih, ker se je oglašalo med točko.

Novak Đoković se je v osmi igri, ko mu je šlo najbolj za nohte, pritoževal nad žogicami in prekinil igro. Je s tem želel prekiniti ritem nasprotnika? | Foto: Guliverimage/Getty Images Novak Đoković se je v osmi igri, ko mu je šlo najbolj za nohte, pritoževal nad žogicami in prekinil igro. Je s tem želel prekiniti ritem nasprotnika? Foto: Guliverimage/Getty Images Beograjčan se je mučil tudi v osmi igri, ko je bil pri servisu. Po dvajsetih minutah jo je dobil in izenačil na 4:4. Na koncu je odločala podaljšana igra. Novak je zaostajal že s 3:1. V nadaljevanju se mu je vendarle uspelo zbrati in podaljšano igro dobil s 7:4. Drugi niz je trajal kar eno uro in 36 minut.

Del Potro nerazumljivo popustil Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Kot kaže, je Juana Martina del Potra poraz v drugem nizu "presekal", saj je raven njegove igre v tretjem nizu padla oziroma je delal veliko več napak. Novak je to znal izkoristiti, mu še tretjič v dvoboju vzel servis in povedel s 3:1. A že v naslednji igri se je visokorasli Argentinec vrnil in zmanjšal zaostanek na 2:3. V osmi igri je Juan nerazumljivo popustil in med drugim naredil tudi dvojno napako. Novak je povedel s 5:3 in bil le še eno igro oddaljen od zmage. Izkušeni Srb te priložnosti ni izpustil iz rok ter na koncu po treh urah in 20 minutah zasluženo zmagal.

Finalni dvoboj je sodila Alison Hughes, druga ženska v zgodovini turnirja, ki je sodila moški finale. Prva je bila Eva Asderaki leta 2015.

Zmagovalec dvoboja bo domov odnesel 3,2 milijona evrov.

Naomi Osaka. Serena Williams
Sportal Sramotno, kaj je morala doživljati mlada Japonka #video
Roger Federer
Sportal Nadal, Đoković in Federer že na zaključnem turnirju
Ne spreglejte