Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
12.22

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

turno smučanje Nejc Kuhar zimska rekreacija

Četrtek, 12. 2. 2015, 12.22

5 let, 6 mesecev

Alpski ga imajo v Beaver Creeku, turni pa so ga imeli v Švici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Na SP v turnem smučanju v švicarskem Verbierju so nastopili trije Slovenci. Najboljši je bil državni prvak Nejc Kuhar, ki je v strnjeni konkurenci dosegel 11. mesto v vzponu in 15. mesto posamično.

Slovenci so se prvenstva, ki je potekalo od 4. do 12. februarja, udeležili pod vodstvom trenerja in selektorja Iztoka Cukjatija. Reprezentanca deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, prvenstva pa se je udeležilo več kot 200 tekmovalcev iz 23 držav. Slovenski tekmovalci so nastopili na tekmi v vzponu, posamični tekmi in tekmi parov.

Prvi tekmovalni dan so se turni smučarji pomerili na tekmi v vzponu (vertical race), ki je prava formula ena v turnem smučanju in spektakel tudi za gledalce, ki se jih je ob progi zbralo več tisoč. V konkurenci 86 tekmovalcev se je z zlatom okitil Španec Kilian Jornet Burgada, sicer eden najboljših gorskih tekačev, ki je celotno traso, dolgo nekaj manj kot pet kilometrov ter z 847 metri vzpona, premagal v 39 minutah in 26 sekundah. Jornet sicer v letošnjem letu načrtuje tekaški vzpon in spust na najvišjo goro sveta, Mount Everest.

Izjemno dobro pripravljenost je pokazal slovenski državni prvak, član društva z Jezerskega, Nejc Kuhar, ko je bil le minuto in 55 sekund počasnejši od zmagovalca, kar mu je prineslo 11. mesto. Jure Šuligoj (TSK Olimpik) je ciljno črto prečkal kot 53., v konkurenci mlajših članov espoire, posebni razvrstitvi znotraj članske kategorije, pa je dosegel skupno 16. mesto. Klemen Triler (TSK Olimpik) je tekmo končal na 62. mestu.

Burgada dokazal, da je najboljši turni smukač na svetu

Ponedeljkova posamična tekma, na kateri je nastopilo 91 tekmovalcev, je bila s hitro in atraktivno progo blizu gledalcev ter vzponi v skupni višinski razliki več kot 1600 metrov in drznimi spusti prava promocija turnega smučanja. Znova je zmagal Španec Burgada, sicer tudi vzdržljivostni tekač, zadnja leta najboljši turni smučar na svetu. Do polovice je sicer vodil Italijan Damiano Lenzi, nato pa sta njegov padec in zlomljena smučka določili zmagovalca.

Izmed slovenskih tekmovalcev je pričakovano najbolje nastopil Kuhar, ki je v cilj s časom ena ura, 33 minut in devet sekund prispel slabih pet minut za zmagovalcem in v zelo strnjeni konkurenci dosegel 15. mesto. Šuligoj je bil 51., Triler pa 64.

Zadnja tekma za slovenske turne smučarje je bila tekma parov, v kateri sta nastopila Triler in Šuligoj. Tekma je bila zaradi poteka na nadmorski višini 3000 metrov še posebej zahtevna, svoje pa so dodali tudi težki spusti. Slovenska tekmovalca sta se borila po najboljših močeh in v konkurenci 37 parov dosegla 22. mesto.

Ne spreglejte