Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 1. 2016,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Jerman

Torek, 26. 1. 2016, 12.03

8 let

Andrej Jerman v službi norveških staršev

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob spremljanju tekem svetovnega pokala nekdanji slovenski smukač Andrej Jerman ni ravnodušen, a pravi, da vseeno uživa ob delu z mladimi v Oslu.

Pred natančno tremi leti je Andrej Jerman, še vedno edini slovenski moški zmagovalec smukaške preizkušnje svetovnega pokala, po padcu na uradnem treningu v Kitzbühlu svoje tekmovalne smuči postavil v kot. Potem ko je dve sezoni deloval v strokovnem štabu slovenske ekipe za hitri disciplini, se v novi zimi predaja novemu izzivu. Kot glavni trener namreč deluje v smučarskem klubu Ready Alpin iz Osla, kjer skrbi za razvoj mladih smučarjev od prvih zavojev do 16. leta starosti.

"Pisarniškemu delu se kot vodja programa ne morem povsem izogniti, sicer pa skupaj z bosanskim olimpijcem Igorjem Laikertom večinoma delam na terenu. Na smučišču imam pred seboj tako nadarjene šestnajstletnike kot tudi tiste, ki so komaj prišli iz plenic. Klasično trenersko delo večinoma poteka na norveških smučiščih, čeprav smo bili s smučarji jeseni tudi na pripravah v Söldnu," o delu v klubu z več kot stoletno tradicijo pripoveduje 37-letni Tržičan, ki se je dogovoril za vsaj triletno sodelovanje.

Edini pokrovitelji – starši

"Čeprav to ni delo na najvišji tekmovalni ravni, sem se ga lotil skrajno zavzeto. Res je, da ne čutim prav nikakršnega medijskega pritiska. Po drugi strani pa čutim pritisk staršev, saj ti plačajo vse. Od A do Ž. Posledično imajo seveda svoje zahteve. To je povsem razumljivo," pripoveduje Jerman, ki v svojih najstarejših smučarskih varovancih vidi nekaj nadarjenih tekmovalcev. Njih bo pot iz kluba vodila na športne gimnazije, te so nato tudi vstopna točka v reprezentančne programe. Po tej poti so proti smučarski eliti vijugali tudi najboljši norveški smučarji na čelu z Akslom Lundom Svindalom.

Pogreša svetovni pokal, toda …

Prav najboljšega norveškega alpskega smučarja, ki je pred dnevi s poškodbo v Kitzbühlu predčasno končal sezono, je Jerman ob koncu leta v živo opazoval tudi v smukaški akciji v Santa Catereni. Krajši praznični delovni oddih je namreč izkoristil za vrnitev v karavano svetovnega pokala, kjer se je začasno znova pridružil slovenski ekipi pod vodstvom Petra Pena.

"Vedno me stisne pri srcu, ko gledam tekme svetovnega pokala, zato sem Pena prosil, ali se mu lahko pridružim vsaj na eni tekmi," pojasnjuje trikratni slovenski olimpijec in tako razkriva, da bi se nekega dne rad vrnil na najvišjo tekmovalno raven.

"Kdor se resno ukvarja s trenerskim poklicem, razmišlja o tem, da bi bil trener v svetovnem pokalu. Tega ne skrivam. Ne vem pa, kakšna bo moja pot. Ne vem, kje bom čez tri leta. Lahko rečem le, da z veseljem in zadovoljstvom delam na klubski ravni v Oslu," dodaja "Jerry", kot so najboljšega slovenskega smukača vseh časov klicali smučarski sopotniki.

Ne spreglejte