Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek smučarski skoki

Torek, 17. 10. 2023, 4.00

6 mesecev, 3 tedne

Anže Lanišek

"Ne le fizična pripravljenost, največ šteje psihološka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
smučarski skoki, Anže Lanišek | Anže Lanišek  | Foto Nebojša Tejić/STA

Anže Lanišek

Foto: Nebojša Tejić/STA

"Lahko rečem le, da je moj cilj vsako tekmo iti na polno in biti najboljši. Kaj se bo na koncu zgodilo, pa bomo še videli. Treba se je prepustiti toku, vsi pa se trudimo, da bomo čim boljši," pravi najboljši slovenski skakalec v seštevku svetovnega pokala zadnje zime Anže Lanišek in poudarja pomen dobre mentalne priprave.

Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Jernej Damjan: Rezultate, pa naj bodo še tako dobri, se žal pozabi, izobrazbe pa ti ne more vzeti nihče

Še slab mesec in pol loči smučarske skakalce od nove sezone svetovnega pokala, ki jo bodo 24. novembra začeli na Finskem v Kuusamu, končali pa pet mesecev pozneje s tradicionalnim koncem v Planici.

V zadnji sezoni svetovnega pokala je slovenski voz vlekel Anže Lanišek, ki je v skupnem seštevku končal na tretjem mestu, tretje mesto pa ga je spremljalo tudi na novoletni in norveški turneji. Kar 18-krat je stal na odru za zmagovalce svetovnega pokala, 16-krat na posamičnih tekmah, štirikrat je zmagal. Na svetovnem prvenstvu v Planici se je veselil naslova ekipnega svetovnega prvaka, na mešani ekipni tekmi pa je osvojil bron.

Drži se "preverjenega recepta"

"Nisem veliko spreminjal, držim se ritma, ki smo ga zastavili oziroma sem ga zastavil v zadnjih nekaj letih. Menim, da ta zelo lepo deluje, kar se tudi vidi na rezultatih. Dobro imam postavljeno domače okolje in ekipo okoli sebe, ki dela doma, pa tudi na terenu dobro delamo, zdi se mi, da gredo stvari v pravo smer, tako da se že veselim te sezone," o poteku priprav na novo tekmovalno obdobje pravi 27-letnik, ki je večji del tekmovalne poletne sezone izpustil, se je pa grand prixu priključil ob koncu.

"Zdaj spet dobivam tiste prave občutke, da se res trudim za sproščenost. Čez poletje je bilo malo več lovljenja, prilagajanja novi opremi in tako dalje. A zdi se mi, da sem ujel ravno pravi trenutek. Počasi prihajam v svoj ritem, kar mi je najbolj všeč, to je tisto, kar me zadovoljuje."

Lani je v skupnem seštevku prvič končal med najboljšo trojico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je v skupnem seštevku prvič končal med najboljšo trojico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc po sedmih letih znova državni prvak, Ema Klinec najboljša med skakalkami

Dobro bi bilo vedeti že aprila ...

Nova sezona prinaša kar nekaj sprememb tudi v opremi, o njih so razpravljali še pretekli teden. "Že aprila bi bilo dobro vedeti, kaj se bo na koncu spremenilo, da v miru naročiš opremo in jo preizkusiš, ne pa da vse delaš v zadnjem trenutku. Ko se ena stvar spremeni, se nato spremenijo še tri. Treba je prilagoditi kroj, smuči, tudi material. A za zdaj se počutim dobro. Veseli me, da prihajam v to svojo sproščenost."

trening Kranj smučarski skakalci Peter Prevc
Sportal Po grdem padcu je pričakoval težjo vrnitev

Lanišek je bil v zadnji sezoni eden od najbolj konstantnih skakalcev zime. Prihajajoča kot vrhunec prinaša svetovno prvenstvo v poletih.  "V lanski sezoni sem bil skupno tretji, verjetno bi bil četrti, a kar je bilo, je bilo. Lahko rečem, da je moj cilj na vsako tekmo iti na polno in biti najboljši. Kaj se bo na koncu zgodilo, pa bomo še videli. Treba se je prepustiti toku, vsi pa se trudimo, da bomo čim boljši," pravi o ciljih pred novo sezono.

 "Ni pomembna le fizična pripravljenost, največ šteje psihološka pripravljenost." | Foto: Anže Malovrh/STA "Ni pomembna le fizična pripravljenost, največ šteje psihološka pripravljenost." Foto: Anže Malovrh/STA

"Največ je v glavi, psihološki pripravljenosti"

Ob tem se zaveda, da vse ne bo odvisno le od fizične pripravljenosti, temveč bo ogromen del odigrala glava. "Pri nas se veliko dogaja v glavi. Ko enkrat verjameš v nekaj, kar delaš, ko natanko veš, zakaj to delaš, potem je precej lažje in ni tistih padcev. Po navadi na novoletni turneji nisem nikoli sestavil osem skokov, lani pa sem jih prvič in bil med prvimi tremi. Vse je mogoče. Ni pomembna le fizična pripravljenost, največ šteje psihološka pripravljenost. Zadnjih sedem let delam z bioterapevtko, kar se ne spreminja, v veliko oporo pa so mi moja žena, ki je moj manualni terapevt, in vsi okoli meni, predvsem družina, ki me podpira pri tem, kar delam," poudarja pomembnost mentalne pripravljenosti.

Tako fizično in kot mentalno pripravljenost bo na tekmah svetovnega pokala prvič znova preveril 24. novembra na Finskem.

Holmenkollen Raw Air
Sportal Norveška turneja prinaša velike spremembe

 

Ne spreglejte