Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 13. 3. 2012, 18.49

8 let

Bo Björgnova tokrat vzdržala do konca sezone?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala je pred finalom na Švedskem že znan. To je Švicar Dario Cologna. Pri dekletih se končna zmaga prvič po šestih letih nasmiha Norvežanki Marit Björgen.

Cologna je pot do tretje zmage v svetovnem pokalu tlakoval na novoletni turneji Tour de Ski, kjer si je pritekel prednost pred norveškim tekmecem Pettrom Northugom. To se je pozneje izkazalo kot odločujoče. Švicar si je v naslednjih tekmah pritekel ogromno prednost pred Northugom. Ta zdaj znaša kar 701 točk, Norvežana pa je medtem prehitel še Kanadčan Devon Kershaw.

Pri dekletih se Marit Björgen in Poljakinja Justyna Kowalczyk že celo sezono srdito borita za skupno zmago. Bolje je spet začela Norvežanka, ki tokrat ni izpustila novoletne turneje, saj ni bilo na sporedu nobenega velikega tekmovanja. A Kowalczykova, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala zmagala v zadnjih treh sezonah – pred tremi leti je na koncu za las prehitela Petro Majdič –, ni popustila. Na turneji Tour de Ski je prav v zadnji etapi prehitela Björgnovo, s katero sta se na naslednjih tekmah ves čas borili za prevlado. Poljakinja je bila znana po tem, da vzdrži celo sezono na vseh tekmah na vrhunski ravni, Norvežanka pa po tem, da je, ko pride v formo, praktično nepremagljiva. Björgnova je v svetovnem pokalu skupno zmagala že leta 2005, naslednje leto pa ponovila uspeh. Nato nekaj let ni bila več tako superiorna, eksplodirala pa je spet na olimpijskih igrah 2010. V skupnem seštevku svetovnega pokala je v zadnjih dveh letih obakrat zaostala za Kowalczykovo, razlog pa je bil predvsem ta, da je obakrat izpustila novoletno turnejo. Letos je vzdržala že skoraj do konca, saj ima štiri tekme pred zaključkom sezone velikih 138 točk prednosti pred Poljakinjo. Težko jo bo zapravila.

Na finalu svetovnega pokala v Stockholmu in Falunu bosta nastopili tudi slovenski specialistki za šprint Katja Višnar in Vesna Fabjan. Gre za 12. in 15. šprinterko sveta. Svoji priložnosti bosta iskali na sredinem šprintu. Fabjanovi bi se z dobro vožnjo še uspelo prebiti v najboljšo deseterico.

Ne spreglejte