Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
18.11

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

Natisni članek

Lahti smučarski skoki Žak Mogel Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Lovro Kos

Sobota, 2. 3. 2024, 18.11

2 meseca, 2 tedna

Smučarski skoki, Lahti, ekipna tekma (m)

Zmaga Norvežanom, Slovenci v težkih razmerah le do sedmega mesta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01
Lovro Kos | Lovro Kos je na petkovi posamični tekmi zmagal. Danes ni bil najbolj razpoložen, z reprezentančnimi kolegi je na ekipni tekmi zasedel sedmo mesto. | Foto Guliverimage

Lovro Kos je na petkovi posamični tekmi zmagal. Danes ni bil najbolj razpoložen, z reprezentančnimi kolegi je na ekipni tekmi zasedel sedmo mesto.

Foto: Guliverimage

Slovenski skakalci Domen Prevc, Žak Mogel, Peter Prevc in zmagovalec petkove tekme Lovro Kos so imeli že v prvi seriji moštvene tekme svetovnega pokala v Lahtiju nemalo težav. V zahtevnih vremenskih razmerah je slovenski kvartet (376,5 točke) za las ujel finale osmerice, v tem pa le uspel prehiteti še reprezentanco ZDA in tekmo končal na sedmem mestu. Zmagali so Norvežani pred Avstrijci in Nemci. Slovenski kvartet je danes za zmagovalci v zahtevnih vetrovnih razmerah zaostal 146,2 točki. 

Norvežani, pri katerih je z daljavo dneva (135,5 metra) v prvi seriji blestel Johann Andre Forfang, so se najbolje zoperstavili težavnim vetrovnim razmeram, skakalce so najbolj motili nepredvidljivi bočni sunki vetra.

Poleg Forfanga so na drugi ekipni tekmi sezone Norveško do zmage vodili še lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala Halvor Egner Granerud, Kristoffer Eriksen Sundal in Marius Lindvik. Zbrali so 935,2 točke.

Tekme spet ni vodil glavni trener Alexander Stöckl, ki po kritikah svojih skakalcev že od konca januarja ni bil na trenerskem stolpu; zastopal ga je njegov pomočnik Magnus Brevig.

Drugo mesto so zasedli avstrijski skakalci (909,5 točke), tretje pa nemški (883,2). Japonci (824,7) z legendarnim Noriakijem Kasaijem, ki je dopolnil že 51 let, so zasedli peto mesto.

Pred njimi so bili na četrtem mestu še Poljaki (845,6), ki so glede na prejšnje nastope precej napredovali. Posebej je izstopal Aleksander Zniszczol, ki je kljub težkim razmeram v finalu dosegel 130 metrov.

Pred Slovenci pa so bili pred nekaj tisoč gledalci na dobro napolnjenem stadionu v Lahtiju šesti še gostitelji Finci (816,4).

V slovenskem taboru so po tekmi povedali:

Tretja in zadnja moška ekipna tekma v tej sezoni svetovnega pokala bo 23. marca na letalnici bratov Gorišek na finalu sezone v Planici.

V nedeljo v tem finskem smučarskem središču sledi še ena tekma; predvidoma ob 16. uri bo prva serija posamične preizkušnje.

Izidi, Lahti, ekipno (10 reprezentanc):

1. Norveška        935,2 točke
2. Avstrija        909,5
3. Nemčija         883,2
4. Poljska         845,6
5. Japonska        824,7
6. Finska          816,4
7. Slovenija       789
8. ZDA             738,1
...

Pokal narodov (29/39):

1. Avstrija      5727 točk
2. Nemčija       4282
3. Slovenija     3571
...

 
Peter Slatnar
Sportal "Nika Prevc jim je ušla izpod nadzora"
Lovro Kos
Sportal Slovenski dan v Lahtiju, do izjemne zmage še Kos! #video
Ne spreglejte