Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
10.25

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Predazzo Vesna Fabjan Katja Višnar Alenka Čebašek

Četrtek, 21. 2. 2013, 10.25

5 let, 4 mesece

Četrta: Katja Višnar (le) sekundo od kolajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Katja Višnar je z bojevito predstavo v finalu šprinta na svetovnem prvenstvu osvojila četrto mesto. Prvakinja je postala Marit Björgen, druga je bila Ingemarsdotterjeva in tretja Fallova.

Finale

Svetovna prvakinja v šprintu med dekleti je v Val di Fiemmeju postala Norvežanka Marit Björgen (3:16,6), druga je bila Švedinja Ida Ingemarsdotter (+2,3) in tretja Norvežanka Maiken Caspersen Falla (+3,7). Na odličnem četrtem mestu je pristala Katja Višnar (+4,6). Vesna Fabjan je izpadla v četrtfinalu, na koncu je osvojila 29. mesto, Alenka Čebašek (+13,70, 37.) in Nika Razinger (+21,86, 53.) pa se nista uspeli prebiti iz kvalifikacij. Višnarjeva je svoj prvi finale svetovnega prvenstva začela odločno in bila nekaj časa na vodilnih položajih. Björgnova in Falla sta krenili naprej, pred njo je bila še Ingemartdotterjeva. Takšen vrstni red je vzdržal do konca, Višnarjevo pa je od kolajne ločila le dobra sekunda. Justyna Kowalczyk je bila ''le'' šesta, saj je padla na vzponu, a se vseeno borila do konca.

''Že ko sem se zbudila, sem vedela, da bo dan vrhunski. Počutila sem se izjemno močno. Sanjala sem o kolajni, to je dovoljeno, a sem tudi s četrtim mestom izjemno zadovoljna. Sploh to sezono. Poklopilo se mi je,'' je povedala presrečna Višnarjeva.

Trener Marko Gracer je po izjemnem uspehu Višnarjeve dejal: ''Katja je taktično perfektno odtekla finale in skozi ves dan. Končno se ji je vse poklopilo. Njena moč, ki jo izkazuje, je prišla do izraza. S četrtim mestom smo lahko zelo zadovoljni, čeprav ima oznako nehvaležno. To je vrhunski rezultat.''

Polfinale

Katja Višnar je pogumno začela polfinale. Marit Björgen in Maiken Caspersen Falla sta kmalu krenili naprej. Višnarjeva se je pogumno borila na tretjem mestu. Omenjena trojica se je malce oddaljila od ostalih, med drugim tudi od Mone-Lise Malvalehto. V cilj pa je prismučala kot tretja in se ''usedla'' v čakalnico. Napredovali sta Björgnova in Falla. Kasneje se je izkazalo, da je bila dovolj hitra in se v finale uvrstila po času. Iz druge skupine sta napredovali Justyna Kowalczyk in Ida Ingemarsdotter.

Četrtfinale

Iz vsake od petih četrtfinalnih skupin sta v polfinale napredovali po dve tekmovalki in skupaj še dve po času. Višnarjeva je nastopila v tretji, Fabjanova pa v četrti četrtfinalni skupini. Iz prve skupine sta napredovali Denise Herrmann in Mona-Lisa Malvalehto, iz druge Marit Björgen in Charlotte Kalla. Katja Višnar se je že od začetka svojega četrtfinala postavila v ospredje, skupaj z Maiken Caspersen Falla, kasneje je tudi prevzela vodstvo in dobro je zapirala tekmice. Proti koncu jo je prehitela Stina Nilsson, a je v šprintu le obranila drugo mesto pred Fallo. Vesna Fabjan je imela težko skupino z Justyno Kowalczyk in Ido Ingemarsdotter, slovenska tekačica ni mogla držati stika s tekmicami oziroma ostati v igri za napredovanje. Med njo in prvo četverico se je kasneje napravila precejšnja razdalja. Napredovali sta prav Kowalczykova in Ingemarsdotterjeva. Fabjanova se je takoj po nastopu na kratko pogovorila s trenerjem Markom Gracerjem, ki je bil videti zadovoljen. Iz zadnje četrtfinalne skupine sta napredovali Alena Prochazkova in Nicole Fessel. Dvanajsterico sta dopolnili Fallova in Kerttu Niskanen. Fabjanova je po četrtfinalu dejala: ''Zame je favoritinja Katja. Na svetovnih prvenstvih gre vse od začetka in je vse možno. S svojim nastopom nisem zadovoljna. Smuči so bile sicer dobre, kar se je čutilo v klancu. Držala sem se načrta, a se ni izšlo.''

Kvalifikacije

''Nisem si mislila, da sem tako hitra, ker sem videla, da imam na določenih delih še rezervo. Dobila sem potrditev, da so smuči prave. Upam, da bom šla še trikrat na start. Je pa od zdaj naprej tekmovanje zgodba zase,'' je po kvalifikacijah, na katerih je zasedla peto mesto, dejala Katja Višnar. Najhitrejša je bila v oblačnem vremenu Finka Mona Lisa Malvalehto s časom 3:24,01, Višnarjeva je zaostala 1,44. Vesna Fabjan, ki je z zaostankom 7,68, zasedla 22. mesto, je po kvalifikacijah dejala: ''Led je prebit. Nisem se normalno ogrevala, ker sem bolj testirala smuči. Nisem namreč dobila tistega prijema. Na soncu ni bilo prave hitrosti. Zdaj prihaja četrtfinale in tek v skupinah je povsem drugačen. Zdaj se tekma šele začne. Moja bo imela tri dele.'' Alenka Čebašek (+13,70) je bila 37., Nika Razinger (+21,86) pa 53. Obe sta izpadli iz tekmovanja.

Ne spreglejte