Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 1. 2012, 11.11

8 let

Cologna pred zmago, norveško-poljski obračun še traja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na novoletni tekaški turneji Tour de Ski, na kateri je danes drugi prosti dan, se vse vrti okrog štirih tekačev Justyne Kowalczyk in Marit Björgen ter Daria Cologne in Pettra Northuga.

Štirje tekaški zvezdniki so na "touru" povsem upravičili vlogo favoritov. Gre za najboljše tekače zadnjih let, ki so pobrali večino lovorik na najbolj pomembnih tekmovanjih. Ta status jih očitno ni uspaval, celo nasprotno, na tekmah najvišje ravni jim trenutno nihče ne seže do kolen.

Predvsem Norvežanka Björgnova in Poljakinja Kowalczykova sta brez konkurence. Po sedmih etapah se ni še nobena druga tekačica povzpela na najvišjo stopničko. Prve tri dirke je dobila Kowalczykova, naslednje štiri pa Björgnova, ki je ravno v četrtek prvič na tokratnem "touru" prevzela tudi skupno vodstvo. A njena prednost znaša le sedem sekund. Neverjeten je zaostanek tretjeuvrščene Therese Johaug, ta znaša več kot tri minute in 20 sekund. Finka Krista Lahteenmaki pa na četrtem mestu zaostaja za Björgnovo kar pet minut. Pri fantih sta bila po šestih etapah Cologna in Northug povsem skupaj, v četrtek pa si je Švicar na 35 kilometrov prosto pritekel kar minuto in 20 sekund prednosti, Norvežanova prednost pred zasledovalci pa je skoraj skopnela.

Do konca novoletne turneje sta le še dve etapi. V soboto bodo dekleta v dolini Fiemme tekla na 10, fantje pa na 20 kilometrov klasično, v nedeljo pa vse čaka še devetkilometrski vzpon na Alpe Cermis, prav tako v dolini Fiemme. Zdi se, da je pri fantih zmagovalec že znan, saj je težko verjeti, da bi lahko Northug ali pa kdo drug ujel Cologno, ki se bliža tretjemu slavju na novoletni turneji. Tretjo zmago lovi tudi Kowalczykova, a bo Poljakinji v boji proti vse bolj razpoloženi Björgnovi ne bo lahko.

Izmed slovenskih tekmovalk je na "touru" le še Barbara Jezeršek, medtem ko so Vesna Fabjan, Alenka Čebašek in Katja Višnar že odpotovale v domovino. Najboljši rezultat je uspel Fabjanovi, ki je v prostem šprintu osvojila peto mesto. Jezerškova je skupno 39., do 30. mesta in točk svetovnega pokala pa jo ločita približno dve minuti.

Ne spreglejte