Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 3. 2015,
20.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 19. 3. 2015, 20.33

8 let

Dnevi, ko je Jurij ošteval očeta Mirana Tepeša, so mimo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po koncu četrtkovega dne na Letalnici bratov Gorišek je imel Jurij Tepeš razlog za zadovoljstvo, pa čeprav so se mu prikradle napake. S takšnimi poleti bo na petkovi tekmi kandidat za visoka mesta.

V četrtek je bil v Planici čas za trening in kvalifikacije, pri vseh poskusih pa je imel odlične daljave Jurij Tepeš, ki je pri prvem poskusu poletel celo 237,5 metra in izboljšal osebni rekord iz Vikersunda, kjer je pristal pri 237 metrih.

Pri drugem so se mu zaradi slabe zaletene smučine pojavile težave na mizi, na kateri je krilil z rokama, kljub temu pa je poletel prek dvestotice: "Tisti, ki gre na letalnico, ima izkušnje in ve, kako se v takšnih razmerah odzvati. Jaz malce bolj agresivno čepim in me bolj cuka kot preostale. Še vedno pa sem poletel prek 200 metrov."

"Kar je bilo ponujeno, sem zgrabil"

Pri zadnjem kvalifikacijskem poskusu – nastop na tekmi je že imel zagotovljen, kjer je peti v razvrstitvi poletov – je naredil pri odskoku napako, a je delo nato popravil v zraku in se lahko pohvalil s tretjim najdaljšim poletom – 233,5 metra.

"Vesel sem današnjih daljav in da sem popravil osebni rekord, ki ga imam zdaj v Planici. Nisem si mislil, da me bo že pri prvem poletu tako daleč neslo. Skok mi je uspel. Kar je bilo ponujeno, sem zgrabil. Sem pa naredil v kvalifikacijah napako na mizi, zato sem vesel, da sem v zraku to nadoknadil. V Vikersundu bi bil to veliko krajši polet. A Planica ni Vikersund in vesel sem, da je tako," je Jurij pokomentiral četrtkov delovni dan.

Ker je nastopil tako na prejšnji kakor tudi na prenovljeni Letalnici bratov Gorišek, je pravi naslov, da pove, v čem se novejša razlikuje od stare: "Nalet je veliko boljši, kot je bil na prejšnji letalnici. Je bolj moderen in te manj stisne. Letalnica je res lepa. Ko smo se s fanti pogovarjali, smo prišli do sklepa, da je najlepša na svetu. Namen je bil, da čim več skakalcev poleti prek 200 metrov. Vikersund je bil preveč orientiran na svetovni rekord, zato smo imeli veliko težav."

"Zame je največji favorit Prevc"

Z najdaljšo daljavo se je v četrtek pohvalil naš prvi mož Peter Prevc, ki je poletel 238,5 metra in za vsega pol metra zaostal za planiškim rekordom. Ob svojem nastopu je imel skakalec iz Dolenje vasi celo veter v hrbet, kar je znak, da se da v Planici leteti bistveno dlje. Koliko? "To vprašajte Petra, ki je šel najdlje," se je zasmejal Tepeš in nadaljeval: "Zagotovo je mogoče dlje, nato pa je odvisno od razmer in žirije, kako daleč bo pustila leteti skakalca."

Dotaknil se je še favoritov za petkovo posamično tekmo, na kateri bo mednje spadal tudi sam. A se ne želi uvrščati povsem med top kandidate za zmago, pa čeprav je bil zadnji zmagovalec na Letalnici bratov Gorišek, preden so jo začeli prenavljati: "Moja zmaga je preteklost in moram gledati naprej. Sicer mi veliko pomeni – skoraj največ v karieri – a gledam proti naslednji tekmi. Zame je največji favorit Peter Prevc, nato so tudi Severin Freund, Anders Fannemel in preostali. Sebe ne morem uvrščati med favorite. Petek je nov dal. Mislim, da mi še kar nekaj manjka do Petra. Če me je lahko s tako slabšimi razmerami toliko preskočil, potem je veliko boljši kot jaz," je v smehu povedal Tepeš.

Da so pogoji pravšnji na skakalnicah, pa skrbi njegov oče Miran. Čeprav sta v sorodu, mu ne more pričarati boljših razmer kot preostalim skakalcem. O tej temi pa sta se v Jurijevih manj zrelih letih večkrat pogovarjala: "Oči mora vse skakalce spustiti v čim bolj enakih pogojih. Te debate sva končala pred leti. Dober skok je tisti, ki šteje. Ko sem se uveljavljal v svetovnem pokalu in mi ni šlo, sva se pogovarjala. Nikoli ga nisem prosil, da bi mi zagotovil prave razmere, vedno sem ga le ošteval, v kakšne razmere me je spustil (smeh, op. p.)."

Ne spreglejte