Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2021,
14.52

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

1

Natisni članek

Goran Janus Silva Verbič Ema Volavšek nordijska kombinacija

Petek, 17. 12. 2021, 14.52

2 leti, 4 mesece

Ramsau, nordijska kombinacija

Ema Volavšek v Ramsauu do prvih stopničk za Slovenijo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

1

Ema Volavšek | Ema Volavšek je Sloveniji priskakala in pritekla prve stopničke v svetovnem pokalu nordijskih kombinatork. | Foto Sportida

Ema Volavšek je Sloveniji priskakala in pritekla prve stopničke v svetovnem pokalu nordijskih kombinatork.

Foto: Sportida

Na peti tekmi svetovnega pokala v nordijski kombinaciji je Ema Volavšek v Avstriji v Ramsauu osvojila odlično drugo mesto, njen uspeh pa je z desetim mestom dopolnila še Silva Verbič.

Ramsau v Avstriji je gostil zadnjo tekmo svetovnega pokala v tem koledarskem letu za nordijske kombinatorke. Po skakalnem delu preizkušnje je prvič v tej sezoni resneje zadišalo po slovenskih stopničkah, saj je Ema Volavšek z 91 metri in 121,8 točke zaostajala zgolj za nepremagljivo Norvežanko Gydo Westvold Hansen, ki je skočila 95 metrov, zbrala pa je 129,1 točke in je imela 29 sekund prednosti pred našo tekmovalko. Tretja je bila Japonka Juna Kasai z 88,5 metra in 31 sekundami zaostanka, odlična četrta pa še druga Slovenka na štartu, Silva Verbič, ki je z 88,5 metra in 118,9 točke imela 41 sekund zaostanka za Norvežanko na vrhu.

Slovenija se veseli zgodovinskih prvih stopničk v svetovnem pokalu v nordijski kombinaciji. | Foto: SZS Slovenija se veseli zgodovinskih prvih stopničk v svetovnem pokalu v nordijski kombinaciji. Foto: SZS

Zgodovinske stopničke za Slovenijo

Tekaški del na petkilometrski progi niti za trenutek ni ponudil dvoma, da Ema Volavšek ne bi prvič v karieri končala na zmagovalnem odru. Vseskozi je tekla pred Japonko Kasaievo, ki jo je v zadnjih nekaj sto metrih tudi gladko prehitela in v cilj pritekla na drugem mestu z zaostankom 46,6 sekunde za Westvold Hansnovo.

Japonka je na tretjem mestu zaostala 1:01,3 minute, Slovenija pa se tako veseli zgodovinskih prvih stopničk v svetovnem pokalu v nordijski kombinaciji. Verbičeva je v teku pričakovano nekaj izgubila, a vseeno s končnim desetim mestom prav tako vpisala rezultat kariere, v cilju je zaostala 2:13,3 minute za zmagovalko.

"Od poletja smo verjeli, da bodo stopničke"

"Gyda je nekako razred zase, čeprav sem bila danes na skakalnici že zelo blizu nje, tekaško pa tudi nisva zelo narazen, a še vseeno je kar dobra. Všeč pa mi je, da sem bila močnejša od vseh drugih. Vem, da konkurenca ni velika, a smo na visoki ravni in se je vseeno treba zelo potruditi, če želiš biti dober," je po tekmi povedala Volavškova.

"Gyda je nekako razred zase, čeprav sem bila danes na skakalnici že zelo blizu nje," je povedala Volavškova (levo). | Foto: Sportida "Gyda je nekako razred zase, čeprav sem bila danes na skakalnici že zelo blizu nje," je povedala Volavškova (levo). Foto: Sportida

Silva Verbič je njen uspeh dopolnila z desetim mestom: "Skok je bil zelo lep, na ravni, ki jo trenutno znam pokazati. Seveda je na skakalnici še precej rezerv, upam, da bom to na naslednjih tekmah znala odpraviti. Tekaška forma se dviguje, rezerve pa so seveda ogromne. Upam, da že letos to odpravimo in da bom potem v naslednjih sezonah pri vrhu tudi v teku."

Trener Goran Janus je bil ponosen na varovanki: "Od poletja smo verjeli, da bodo stopničke. Trdo smo delali. Zelo sem vesel za Emo in tudi Silvo, ki sta napredovali v skokih, tudi tečeta dobro. Na peti tekmi smo osvojili prve stopničke in upam, da se bo tako tudi nadaljevalo. Čestital bi rad celotni ekipi, poleg mene je tudi Anže Obreza, ki je odgovoren za teke. Servis je bil odličen, za kar sta zaslužna Matic Košir in Marjan Jelenko, tukaj sta še Matjaž Polak za kondicijo ter fizioterapevtka Nastja Lanišek. Smo majhna, a aktivna skupina!"

Svetovni pokal se bo v začetku januarja nadaljeval v Italiji v Val di Fiemmeju.

Izidi:

1. Gyda Westvold Hansen (Nor)       14:10,5
2. Ema Volavšek (Slo)                + 46,6
3. Yuna Kasai (Jap)                  1:01,3
4. Marie Lund Leinan (Nor)           1:09,8
5. Lisa Hirner (Avt)                 1:14,2
6. Anju Nakamura (Jap)               1:37,8
...
10. Silva Verbič (Slo)                2:13,3

Svetovni pokal, skupno:

1. Gyda Westvold Hansen (Nor)          500 točk
2. Ida Marie Hagen (Nor)               282
3. Marie Lund Leinan (Nor)             250
4. Ema Volavšek (Slo)                  246
5. Yuna Kasai (Jap)                    208
6. Annika Sieff (Ita)                  206
...
14. Silva Verbič (Slo)                   99

Preberite še:

Ema Volavšek
Sportal Volavškova tik pod stopničkami
Ne spreglejte