Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
10.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

skoki Gorazd Bertoncelj RAW AIR Seefeld 2019

Torek, 5. 3. 2019, 10.30

5 let, 2 meseca

glavni trener skakalcev po sp in pred norveško turnejo

Z delno uspešno oceno na "surov" skandinavski izziv: Treba se bo hitro obrniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Gorazd Bertoncelj | "Delno uspešno," o minulem svetovnem prvenstvu pravi trener skakalcev Gorazd Bertoncelj, ki je misli že usmeril proti koncu tedna in zahtevnemu skandinavskemu preizkusu. | Foto Vid Ponikvar

"Delno uspešno," o minulem svetovnem prvenstvu pravi trener skakalcev Gorazd Bertoncelj, ki je misli že usmeril proti koncu tedna in zahtevnemu skandinavskemu preizkusu.

Foto: Vid Ponikvar

Skakalci se po nordijskem svetovnem prvenstvu, ki ga je trener Gorazd Bertoncelj ocenil kot delno uspešnega, pripravljajo na zahtevno desetdnevno norveško turnejo Raw-Air (Surov zrak) s šestimi tekmami in štirimi kvalifikacijami. Bertoncelj si želi čim več uvrstitev med deset in izkoriščenih priložnosti, če se pokaže možnost za stopničke, predvsem pa ima višja pričakovanja na letalnici v Vikersundu.
 

Slovenska skakalna odprava se je z nordijskega svetovnega prvenstva na Tirolskem vrnila brez tako želene kolajne. Najboljšo posamično uvrstitev v moškem taboru je na veliki skakalnici z desetim mestom vknjižil Timi Zajc, na srednji, na kateri se Zajc ni znašel, pa z 11. mestom Jernej Damjan. Na ekipni tekmi so Slovenci končali na šestem mestu, daleč od odličij, ki so jim bili bližje na mešani ekipni tekmi, ko so za slabih osem točk zgrešili bron.

"Pred sezono smo si zastavili zelo visoke cilje, medaljo. To nam ni uspelo, tega nismo uresničili. Bilo je nekaj pozitivnih stvari, nekaj dobrih skokov, nekaj zelo dobrih uvrstitev. Timi je bil 10., Jernej 11., Peter in Žiga sta prikazala nekaj dobrih skokov. Posamična tekma v Seefeldu je bila zelo zanimiva, bili smo v igri za medalje, v finalu pa zadnjih osem tekmovalcev ni imelo nobenih možnosti za viden rezultat, torej za boj za medalje. Žiga in Peter bi, če bi imela normalne pogoje, dosegla zelo visok rezultat. Zelo napeta je bila mešana ekipna tekma. Še enkrat čestitke dekletoma, ki sta odlično opravili svoji nalogi, tudi Žiga in Peter pa sta dobro opravila svoje, predvsem v finalu. Pokazala sta dobra skoka, žal pa ni bilo kančka sreče za našo prvo medaljo na mešani ekipni tekmi," se je na svetovno prvenstvo na novinarski konferenci še enkrat ozrl glavni trener skakalcev Gorazd Bertoncelj.

Anamarija Lampič in Katja Višnar
Sportal Lampičeva in Višnarjeva še vedno nasmejani, Prevcu vsako leto bolj žal izpuščenih priložnosti #video

Preprosto se ni znašel

Bertoncelj verjame, da skromni nastopi na srednji skakalnici niso pretirano negativno vplivali na Timija Zajca. | Foto: SZS Bertoncelj verjame, da skromni nastopi na srednji skakalnici niso pretirano negativno vplivali na Timija Zajca. Foto: SZS

"Glede na to, da ni bilo kolajne, prvenstvo ocenjujem kot delno uspešno. Pri nekaterih sem namreč videl pozitivne stvari. Peter je prikazal najboljše skoke v sezoni, tudi Žiga je dobro skakal ..." je Bertoncelj dal vedeti, da je videl kar nekaj svetlih točk, in dodal, da ga Zajčevi skoki na srednji skakalnici, na kateri se ni znašel, ne skrbijo preveč. Zajc je na tekmi zmešnjav na tej napravi zasedel 50. mesto in se ni uvrstil v finale, prav tako ga Bertoncelj ni uvrstil v tekmo mešanih ekip na tej skakalnici.

"Zadnji trening pred kvalifikacijami je bil še dokaj obetaven, potem pa se Timi tam preprosto ni znašel, ni našel rešitve na skakalnici, malo je bil nervozen, nato pa še tako čudna tekma. Zgodil se mu je ponesrečen nastop. Nobenih očitkov glede Timija," pravi trener in verjame, da ponesrečeni nastopi niso pretirano negativno vplivali na najboljšega slovenskega skakalca zime.

Žiga Jelar smučarski skoki
Sportal Prevc po vremenski loteriji: Z odličnimi skoki si vedno lahko blizu

Na turnejo brez dneva premora

Misli so zdaj že usmerjene na nov izziv. Do konca sezone so le še trije tedni in pet prizorišč. Pred tradicionalnim zaključkom sezone v Planici (21.-24. marec) skakalce čaka zahtevna norveška turneja Raw-Air.

Skandinavska preizkušnja zajema štiri postojanke v desetih dneh, skakalci ne bodo imeli dneva premora, saj bodo na delu prav vsak dan med 8. in 17. marcem. V seštevek turneje, ki bo zmagovalcu prinesla 60 tisoč evrov, bo štelo vseh 16 skokov (osem na štirih posamičnih tekmah, štiri na dveh ekipnih in štiri v kvalifikacijah). 

Skakalci odhajajo na norveško turnejo. V desetih dneh bodo tekmovali na štirih različnih prizoriščih - v Holmenkollnu, Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu. Nato sledi le še zaključek v Planici. | Foto: Reuters Skakalci odhajajo na norveško turnejo. V desetih dneh bodo tekmovali na štirih različnih prizoriščih - v Holmenkollnu, Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu. Nato sledi le še zaključek v Planici. Foto: Reuters

Vse skupaj se bo začelo v petek na Holmenkollnu, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, zaključek bo 17. marca na poletih v Vikersundu

Stefan Horngacher
Sportal Poljaki nestrpno čakajo Avstrijčevo odločitev

Čim bolje izkoristiti počitek

Slovenci bodo pred četrtkovim treningom v sredo opravili še trening na 120-metrski skakalnici v Planici. "To bo na neki način naš zadnji trening do konca sezone. To bo priložnost, da se komu vrnejo občutki, da kdo morda malce nadgradi tehniko," pravi Bertoncelj in opozarja, da bo treba biti za turnejo dobro pripravljen. "Hitro se bo treba znati obrniti, biti zelo osredotočen za trening, kvalifikacije in naslednji dan za tekmo. Prizorišča se bodo hitro menjala. Vmes bo treba čim bolje izkoristiti čas za počitek, da bodo fantje sveži."

"Pomembno bo, da bodo čim bolje izkoristili počitek," o natrpanem urniku v Skandinaviji pravi Bertoncelj. | Foto: Sportida "Pomembno bo, da bodo čim bolje izkoristili počitek," o natrpanem urniku v Skandinaviji pravi Bertoncelj. Foto: Sportida

Slovenci bodo na norveški turneji lahko nastopili s šestimi tekmovalci. Na prvi dve tekmi v Skandinaviji bodo odšli Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc. Za drugi del turneje bo enega od njih zamenjal Damjan.

Od letalnice pričakujejo več

Po prvih treh tekmah na skakalnicah na Norveškem bo sledil prehod na letalnico v Vikersundu. Trener težav pri prehodu na napravo, na kateri je Stefan Kraft pred dvema letoma postavil aktualni uradni svetovni rekord (253,5 metra), ne pričakuje. Ob tem ne skriva, da prav na letalnici merijo višje. V svoji odpravi ima namreč kar nekaj dobrih letalcev. Da zna leteti, je ob debiju na letalnicah februarja z zmago dokazal tudi četrti letalec sezone Zajc.

"Od poletov vsi več pričakujemo, tako mi kot javnost kot fantje sami. Mislim, da se jih veselijo in da bodo željni dokazovanja. Želimo si čim več uvrstitev med deset. Ko pa se pokaže priložnost za stopničke, pa jo je treba seveda tudi izkoristiti," pravi Bertoncelj, ki se s tem, da je Zajc v razvrstitvi poletov le 35 točk za vodilnim Kamilom Stochom, ne obremenjuje: "O tem, da je zelo visoko in kje bo kdo končal, še nismo preveč razmišljali. Bolj smo o tem, kako se bomo pripravili na te tekme s tehničnega, psihološkega, energetskega, regeneracijskega vidika."

Kamil Stoch brani skupno zmago norveške turneje. | Foto: Reuters Kamil Stoch brani skupno zmago norveške turneje. Foto: Reuters

Norveška turneja je letos prvič tudi v koledarju ženskega skakalnega tabora (sodelovala bodo na prvih treh postajah, nato pa se bodo preselila v Rusijo). Skupno zmago brani Stoch, najboljši Slovenec v seštevku lanske turneje je bil na desetem mestu Peter Prevc.

Skandinavska pustolovščina se bo s kvalifikacijami skakalcev za nedeljsko posamično tekmo začela v petek ob 19.30.

Program turneje Raw-Air (8.-17. marec):

Holmenkollen
Petek, 8. marec
19.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 9. marec
11.00 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (ženske)
14.30 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 10. marec
10.00 posamična tekma (ženske)
14.30 posamična tekma (moški)


Lillehammer
Ponedeljek, 11. marec
17.30 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Torek, 12. marec
17.00 posamična tekma (moški)
20.00 posamična tekma (ženske)


Trondheim
Sreda, 13. marec
17.40 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Četrtek, 14. marec
14.00 posamična tekma, zaključek Raw-Air (ženske)
17.00 posamična tekma (moški)


Vikersund
Petek, 15. marec
17.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 16. marec
17.00 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 17. marec
17.00 posamična tekma (moški)

Preberite še:

Nika Križnar
Sportal Cilja niso uresničili, vidijo pa nekaj svetlih točk
Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček
Ne spreglejte