Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2023,
17.31

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

4

Natisni članek

Eva Pinkelnig Nika Prevc Nika Prevc Ema Klinec Ema Klinec smučarski skoki

Petek, 10. 2. 2023, 17.31

1 leto, 2 meseca

Hinzenbach, smučarski skoki (ž)

Ema Klinec znova druga, Nika Prevc do premiernih stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

4

Ema Klinec, Hinzenbach | Ema Klinec je znova skočila na drugo mesto. | Foto Sportida

Ema Klinec je znova skočila na drugo mesto.

Foto: Sportida

Izjemen slovenski uspeh v Hinzenbachu. Ema Klinec je znova skočila na drugo mesto, prvič v karieri pa si je na tekmi svetovnega pokala stopničke zagotovila mlada Nika Prevc. Pred Slovenkama je končala le vodilna v skupnem seštevku Eva Pinkelnig. Do točk sta se od Slovenk prebili še Katra Komar (17.) in Maja Vtič (24.).

Slovenski ženski skakalni tabor ima po prvi posamični tekmi v Hinzenbachu veliko razlogov za zadovoljstvo. Zmagovalni oder je močno slovensko obarvan. Ema Klinec je še šestič to sezono zasedla drugo mesto, 17-letna Nika Prevc pa je sploh prvič na tej tekmovalni ravni skočila med najboljšo trojico. Do zdaj je bila njena najboljša uvrstitev sedmo mesto.

Nika Prevc je prvič skočila na zmagovalni oder svetovnega pokala. | Foto: Sportida Nika Prevc je prvič skočila na zmagovalni oder svetovnega pokala. Foto: Sportida Že po uvodni seriji je Slovenkam kazalo dobro. Klinčeva je s tretjo daljavo serije (88,5 metra) zasedala drugo mesto, za vodilno Evo Pinkelnig (91,5 metra) je zaostajala 2,6 točke. Tretja je bila Avstrijka Chiara Kreuzer s 5,8 točke zaostanka, Prevčeva pa je držala sedmo mesto, od Kreuzerjeve jo je ločilo 3,6 točke.

V finalu je slovenska najstnica v zahtevnih razmerah doskočila pri 88 metrih in napovedala napredovanje. Na koncu je pridobila kar štiri mesta in se razveselila prvih stopničk svetovnega pokala v karieri. Klinčeva je v finalu skočila 87 metrov in zadržala drugo mesto, Pinkelnigova pa je tudi v finalu skočila najdlje (89,5) in se veselila nove zmage, s katero je še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijka je Slovenki prehitela za 3,9 oziroma 6,2 točke. 

"Zelo sem zadovoljna z najboljšim rezultatom v karieri. Po prvem skoku, ki je bil zelo dober, sem vedela, da ga lahko še izboljšam. Poizkusila sem se samo zbrati in napadati. Uspelo mi je dobiti stopničke, ki jih v začetku dneva pravzaprav sploh nisem pričakovala," je po tretjem mestu za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Prevčeva, Klinčeva pa dodala: "Za nami je zelo dolg dan, ki se je končal fantastično. Drugo mesto zame, prve stopničke za Niko. Res sem vesela, da sem del te zgodbe in te ekipe, ki je od poškodbe Urše malce oslabljena. Danes smo dokazali, da smo zelo močni in res sem vesela za uspeh. Jutri je spet nov dan, želim ohranjati konstantnost, od tu pridejo najboljši skoki. Prejšnji teden sem bila na veliki skakalnici v Willingenu druga, zdaj na majhni v Hinzenbachu. To mi ogromno pomeni. Uživam v skokih."

Slovensko-avstrijsko obarvani zmagovalni oder. | Foto: Sportida Slovensko-avstrijsko obarvani zmagovalni oder. Foto: Sportida

Komarjeva in Vtičeva do točk

Točke sta osvojili še dve od šestih skakalk, na katere je računal trener Zoran Zupančič. Katra Komar (83/82,5) je v finalu nazadovala za eno mesto in končala kot 17., Maja Vtič (82/82,5) pa je bila 24.

Mladi Nika Vetrih (77,5) in komaj 15-letna Ajda Košnjek (78) sta bili prekratki za finale, zasedli sta 34. in 36. mesto.

Zupančič: Potrditev dela tistih, ki so zaupali, verjeli v nas "To je potrditev tega dela tistih, ki so zaupali, verjeli v nas." | Foto: Grega Valančič/Sportida "To je potrditev tega dela tistih, ki so zaupali, verjeli v nas." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Super dan je za nami v Hinzenbachu, ki je tudi sicer danes srečno prizorišče. Ekipa je danes res lepo funkcionirala. Drugo mesto, ponovno v boju za zmago Ema Klinec. Rezultat kariere, prve stopničke, je dosegla Nika Prevc. V boju za svoj najboljši rezultat je bila tudi Katra Komar, točke tudi za Majo Vtič. In še najmlajši dve Ajda Košnjek in Nika Vetrih sta bili zelo blizu točk. Res smo lahko zelo zadovoljni. To je potrditev tega dela tistih, ki so zaupali, verjeli v nas. Sezona se je prelomila v drugi del. Tu pač moramo pokazati tisto svoje dobro delo. Še kar veliko stvari je pred nami. To delo bomo lahko dokazali na nadaljnih tekmah, ki so še precej bolj pomembne," pa je po uspešnem dnevu v izjavi za SZS dejal Zupančič.

Zanesljivo vodstvo Avstrijke, Ema blizu tretjemu mestu

Štiriintridesetletna Pinkelnigova ima v skupnem seštevku skoraj 200 točk prednosti pred danes četrto Nemko Katharino Althaus. Tretja je Norvežanka Anna Odine Stroem, le devet točk za njo pa Ema Klinec.

Nova priložnost že v soboto zjutraj

V soboto sledi še ena posamična tekma. Kvalifikacije so predvidene ob 8. uri, tekma ob 9.00. Po sobotni tekmi skakalke čakajo še preizkušnje v Rasnovu, nato pa bo na sporedu nordijsko svetovno prvenstvo v Planici.

 Izidi, Hinzenbach

1. Eva Pinkelnig (Avt)                 254,4 (91,5/89,5)
 2. Ema Klinec (Slo)                    250,5 (88,5/87)
 3. Nika Prevc (Slo)                    248,2 (86,5/88)
...
17. Katra Komar (Slo)                   222,9 (83/82,5)
24. Maja Vtič (Slo)                     215,6 (82/82,5)

...
- brez finala:
34. Nika Vetrih (Slo)
36. Ajda Košnjek (Slo)


Vrstni red v svetovnem pokalu (18):

 1. Eva Pinkelnig (Avt)               1242 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)           1053
 3. Anna Odine Stroem (Nor)            844
 4. Ema Klinec (Slo)                   835
...
 7. Nika Križnar (Slo)                 602
19. Urša Bogataj (Slo)                 249
20. Nika Prevc (Slo)                   203
35. Katra Komar (Slo)                   53
37. Maja Vtič (Slo)                     49
54. Nika Vetrih (Slo)                    1


Pokal narodov:

 1. Avstrija                          3.002
 2. Nemčija                           2.911
 3. Norveška                          2.606
 4. Slovenija                         2.297
...

 Kvalifikacije Kanadčanki, skozi sito kvalifikacij vse Slovenke

Kanadčanki Alexandrii Loutitt sta v kvalifikacijah tesno sledili Japonka Nozomi Marujama s 83,5 metra in 107,5 točke in Nemka Katharina Althaus s 83,5 metra in 107,2 točke.

Najvišje uvrščena Slovenka je bila znova Ema Klinec (82,5 metra, 105,8 točke) na 5. mestu, odlično pa se je znašla tudi Katra Komar, ki je s 101,6 točke zasedla sedmo mesto. 

Na tekmo sta se uvrstili še Nika Prevc (91,1 metra) z 22. mestom in Maja Vtič (90,4 metra) s 24. mestom, priložnost pa sta dobili tudi debitantki na tekmah svetovnega pokala v tujini, Ajda Košnjek (81,7 metra) z 32. in Nika Vetrih (79,1 metra) s 35. mestom med 51 skakalkami.

Nika Križnar v Avstriji ne nastopa.

Preberite še:

 
Ema Klinec
Sportal Odličen skok Eme Klinec v finalu, trojna japonska zmaga
Anže Lanišek
Sportal Odlični Anže Lanišek premoč priznal le Norvežanu!
Ema Klinec
Sportal Nov fantastičen uspeh Eme Klinec!
Timi Zajc, Willingen
Sportal Zajca veter odnesel do neverjetnih 161 metrov, tekma končana po eni seriji
Ne spreglejte