Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
18.05

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

6

Natisni članek

alpsko smučanje Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 2. 11. 2021, 18.05

2 leti, 6 mesecev

Ilka Štuhec

Ilka Štuhec priznala: Morala sem se spet najti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

6

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec se veseli začetka nove sezone. | Foto Grega Valančič/Sportida

Ilka Štuhec se veseli začetka nove sezone.

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Po prejšnji sezoni sem si vzela nekaj več časa, da sem se umirila in se spet našla. Želela sem spet najti bistvo, željo," po milo rečeno, ne preveč dobri prejšnji sezoni, pravi nekdanja svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. Ta je po vseh težavah zaprla vrata preteklih poglavij in se podaja v novo sezono, v kateri bodo cilj tudi olimpijske igre v Pekingu.

161 točk in 42. mesto v svetovnem pokalu sta bili v pretekli sezoni izkupiček slovenske alpske smučarke Ilke Štuhec. Izkupiček, s katerim 31-letna specialistka za hitre discipline nikakor ni bila zadovoljna, zato je po koncu sezone sprejela nekaj pomembnih odločitev, med katerimi je bil tudi trimesečni odklop od treninga na smučeh, v katerih je spet našla bistvo in željo po smučanju. "Želela sem spet najti bistvo, željo in nadaljevati smučanje," razlaga 14. smukačica pretekle sezone.

Trener Ilke Štuhec Stefan Abplanalp. | Foto: Vid Ponikvar Trener Ilke Štuhec Stefan Abplanalp. Foto: Vid Ponikvar

Kljub sezoni, v kateri se ni proslavila, pa pred novim poglavjem, v ekipi Mariborčanke ni bilo konkretnih sprememb. Okrepitev so v taboru 31-letnice poiskali na mestu serviserja, kjer se jim je poleg trenerja Stefana Abplanalpa pridružil še en Švicar, in sicer Sepp Lauber, ki je po treh letih na tem mestu zamenjal Aleša Sopotnika. "Seveda smo potrebovali nekaj časa, da smo se navadili drug na drugega, a vsi vemo, zakaj smo tu in kaj je naša naloga. Vsak dela tisto, kar mora," razlaga Štajerka.

Pred začetkom sezone se bo pripravljala še v Koloradu, kjer so še veliko boljši pogoji za delo kot v Evropi, kjer na ledenikih ni prave priložnosti za trening smuka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pred začetkom sezone se bo pripravljala še v Koloradu, kjer so še veliko boljši pogoji za delo kot v Evropi, kjer na ledenikih ni prave priložnosti za trening smuka. Foto: Grega Valančič/Sportida Pred prvo tekmo še skok v Kolorado

V pripravljalnem obdobju so največ časa preživeli v Saas-Feeju. "To je postala že nekakšna stalna praksa, saj so tam najboljši pogoji. Enako kot lani smo občasno trenirali tudi z drugimi ekipami, predvsem pa smo bili osredotočeni na delo in malenkosti, ki jih je treba še dodelati," pravi Ilka, ki se bo pred prvo tekmo v sezoni pripravljala še v Copper Mountainu v Koloradu, kamor se z ekipo podaja konec tega tedna.

Štuhčeva je imela v pretekli sezoni tudi nekaj težav s poškodbami, ki pa so danes že preteklost. "Poškodba in težave z gležnjem iz lanske sezone so že zdavnaj rešene. Telo funkcionira kot mora, kar je super. Zdaj moram le še vse, kar počnem na treningu, prenesti na tekmo, potem pa bodo dobri rezultati in dobre vožnje posledično dvignili tudi samozavest. Razlika od prejšnjih let je bila ta, da sem bila tokrat res osredotočena le nase ter ne tako na opremo in testiranja. Z vsem, kar sem imela, sem delala na tem, da si čim bolj zaupam in delam tisto, za kar sem tam," pravi nekdanja svetovna prvakinja v smuku, ki bo sezono začela v začetku decembra v Kanadi. Lake Louise bo 3. in 4. decembra gostil uvodna ženska smuka, 5. decembra pa še superveleslalom.

Na Lake Louise ima slovenska alpska smučarka lepe spomine, tam je namreč leta 2016 v dveh dneh dvakrat zmagala v smuku. "Zelo se veselim tekem v Kanadi, ker imam na Lake Louise čudovite spomine in tudi proga tam je izjemna. Tako da se bomo za kar nekaj časa podali čez lužo, a s tem pridejo tudi nekatere dodatne skrbi zaradi epidemije covid-19," razlaga Štuhčeva.

Kaj pa oprema?   "Upam, da se bo forma stopnjevala in da bom februarja, torej takrat, ko bo to najbolj pomembno, odlično pripravljena." | Foto: AP / Guliverimage "Upam, da se bo forma stopnjevala in da bom februarja, torej takrat, ko bo to najbolj pomembno, odlično pripravljena." Foto: AP / Guliverimage

V pretekli sezoni so se v taboru Štuhčeve ubadali tudi z vprašanjem glede opreme in Stöcklija. Na nekaterih tekmah se je Štuhčeva tako zanašala na stare smuči, s katerimi je v letih 2017 in 2019 osvojila naslova svetovne prvakinje v smuku. "Vem, kaj od njih potrebujem in kaj od njih zahtevam. Glede opreme jim ne 'damo dihati', saj smo končno dodelali nekatere zadeve, s katerimi lahko rečem, da sem res zadovoljna. Sploh glede superveleslaloma, ki je bil dokaj problematičen. V tem trenutku na te smuči sicer še čakamo, saj so še v proizvodnji, a verjamem, da smo na pravi poti," je prepričana Mariborčanka, ki ji bo enega od glavnih ciljev predstavljala tudi olimpijada v Pekingu. Ilka je namreč na olimpijskem prizorišču nazadnje stala leta 2014, ko je bila v Sočiju deseta v smuku in 13. v superveleslalomu.

Leta 2018 je namreč zaradi poškodbe ostala brez nastopa v Pjongčangu. Zdaj pa verjame in upa, da bo svoje najboljše olimpijske izide krepko popravila. "Upam, da se bo forma stopnjevala in da bom februarja, torej takrat, ko bo to najbolj pomembno, odlično pripravljena. Tako kot si želim biti," še pravi Štuhčeva, ki bo v Pekingu najverjetneje nastopila tudi v alpski kombinaciji.

Novinarska konferenca Ilke Štuhec, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 24

Preberite še:

Petra Vlhova
Sportal Pretresljiva izpoved kraljice lanske zime: Tri ure sem kričala ...
Lara Gut-Behrami
Sportal Je švicarska zvezdnica odkrila pravi recept za uspeh?
Žan Kranjec - Sölden 2021
Sportal Žan Kranjec že na uvodni tekmi sezone na stopničkah!
Ne spreglejte