Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
14. 10. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

1

Natisni članek

intervju skoki Goran Janus Miran Tepeš Jurij Tepeš

Petek, 14. 10. 2016, 18.00

6 let, 7 mesecev

Intervju z Jurijem Tepešem

Jurij Tepeš je z razbijaškimi leti končal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

1

Foto: Vid Ponikvar

Po besedah glavnega trenerja slovenske skakalne reprezentance Gorana Janusa je Jurij Tepeš naredil v letošnjem poletju preskok naprej, kar je spodbudno pred zimsko sezono. Iz leta v leto postaja bolj zrel, kar pravi, da se pozna tudi pri dirkanju z avtomobili.


Zadnja sezona se za Jurija Tepeša ni razpletla po njegovih željah, saj ni dosegal takšnih rezultatov, kot si je želel. Skoki niso bili na ravni, na kateri je že bil. Za letošnje poletje je skupaj s strokovnim vodstvom spremenil način treninga, malo manj poudarka dal utežem, učinek pa se je nato poznal tudi na tekmah. Poletno sezono grand prixa je končal z devetim mestom v Klingenthalu. Novost za prihajajočo zimo bo, da na tekmah ne bo več njegovega očeta Mirana, ki so ga iz moških skokov premestili v ženske skoke. Jurij pravi, da bo zdaj zanj lažje, saj ne bo več poslušal neupravičenih očitkov.


Kako ste zadovoljni z dosežki v poletnem obdobju?

Moram biti, če pogledam, kako se je razpletel zaključek grand prixa. Tudi skoki so na višji ravni kot lani.

Ste lahko prav zaradi devetega mesta v Klingenthalu mirni do začetka zime?

Zagotovo. Najbolj pomembni so ti treningi, ki prihajajo. Zaključek grand prixa ti da potrdilo, ali si na pravi poti ali ne. Letos sem ga dobro končal in sem zelo zadovoljen.

Ali ste poleti izpeljali, kar ste si zadali?

Moram reči, da sem. Najbolj pomembno bo, kako bo pozimi. To je tisto, kar šteje. Začel sem delati z manj utežmi. Lani jih je bilo preveč. Pretreniran sem bil, vsaj za moje letalske sposobnosti. Ni šlo, kot bi si želel. Mišice so bile prepočasne in preveč jih je bilo. Težji sem bil in moral sem hujšati, zato se mi ni izšlo.

Zadnjič smo lahko videli, da ste na spletu objavili vlog, kako ste preživeli dan. Bo to zdaj vaša redna rubrika?

Bila je šala. Ne bom snemal.

Ne prezrite

Se pa radi posnamete, ko vozite avto na cestnem dirkališču?

Takrat pa ja (smeh, op. p.).

"Letos sem bil kar varčen. Čez poletje sem izrabil dva kompleta gum." | Foto: Vid Ponikvar "Letos sem bil kar varčen. Čez poletje sem izrabil dva kompleta gum." Foto: Vid Ponikvar Letos ste veliko vozili?

Vožnja je stvar, ki me veseli. Rad se o tem pogovarjam in razmišljam. To je hobi, ki mi ustreza in je precej drag.

Ali imate v reprezentanci sogovornika, da rečeta kakšno na to temo?

V reprezentanci ne. Drugje imam takšne somišljenike. Prav je, da z reprezentančnimi kolegi nismo preveč skupaj in ima vsak svoje hobije.

Koliko pnevmatik potem letno zamenjate, ker dirkate?

Letos sem bil kar varčen. Čez poletje sem izrabil dva kompleta gum. Prejšnja leta sem jih več, vendar je bilo predrago. Letos sem bolj pazil. Nisem šel na polno, ampak še vedno tako hitro, da sem užival.

Koliko kompletov ste potem prej porabili?

Letos sem več vozil na dirkališčih in naredil več kilometrov, a sem dirkal manj agresivno in manj obrabljal pnevmatike. Prejšnja leta sem izrabil od dva do tri komplete pnevmatik, ampak sem vozil bistveno manj.

Se pravi, da z leti postajate bolj umirjeni?

Upam, da sem z razbijaškimi leti končal. Nekako moraš paziti na material. Ne moreš vedno z glavo skozi zid. Imel sem težko lekcijo. Morda pa se bo kdo zaradi tega, ko je tisto videl, kaj prej naučil (Jurij se je lani na Gorjancih na eni od avtomobilskih gorskih dirk z avtom obrnil na glavo, op. p.).

Do tekem bo pristopil bolj mirno: Manj energično in se ne bom obremenjeval zaradi kakšnega neuspeha. | Foto: Vid Ponikvar Do tekem bo pristopil bolj mirno: Manj energično in se ne bom obremenjeval zaradi kakšnega neuspeha. Foto: Vid Ponikvar Ali se bo ta umirjenost preselila tudi na skakalnice oziroma na letalnice?

Tak je namen. Upam, da sem se umiril in bodo prehodi iz skakalnice na letalnice lažji. Da sem se iz prejšnjih let naučil. Letošnji cilj je, da bom do tekem pristopil bolj mirno, manj energično in se ne bom obremenjeval zaradi kakšnega neuspeha.

Glavni trener Goran Janus pravi, da ste bili poleti bistveno bolj konstantni kot lani …

Lanska poletna sezona je bila zelo slaba, če ne celo katastrofalna. Ni mi šlo. Nervozen sem bil, ker nisem skakal dobro.

Po drugi strani sem videl reprezentančne kolege, ki so skakali zelo daleč. Mogoče se je to preneslo preveč v zimo. Tega si v tej sezoni ne želim. Osredotočiti se moram le nase in na svoje skoke. Vsak neuspeh bom vzel kot izkušnjo in ne kot razočaranje.

Ne prezrite

Prej ste govorili o izrabi materiala na cesti, kako pa imate poskrbljen material za skakalno zimo?

Za zdaj je vse v redu. Ostajam na istih smučeh, istem proizvajalcu dresov. Verjetno bom imel le drugo barvo dresa, ampak to je minimalno.

Ste edini skakalec, ki mu mama (Zlata Tepeš namreč šiva skakalne drese, op. p.) skrbi za skakalno obleko?

V bistvu je še brat, vendar v svetovnem pokalu verjetno edini (smeh, op. p.).

"Hudo mi je bilo zanj, bo pa meni zagotovo lažje. Manj bo zbadljivk, manj se bodo name obešali," je o tem, da je moral oče iz moških v ženske skoke, dejal Jurij. | Foto: Vid Ponikvar "Hudo mi je bilo zanj, bo pa meni zagotovo lažje. Manj bo zbadljivk, manj se bodo name obešali," je o tem, da je moral oče iz moških v ženske skoke, dejal Jurij. Foto: Vid Ponikvar Kako ste sprejeli, da oče Miran ne bo več delal v moškem svetovnem pokalu, ampak so ga degradirali v ženske skoke, kjer bo na tekmah prav tako skrbel, da bodo šle skakalke v regularnih razmerah po zaletišču?

Hudo mi je bilo zanj, bo pa meni zagotovo lažje. Manj bo zbadljivk, manj se bodo name obešali. Kar se tiče njegove zgodbe, pa se mi ne zdi pošteno, kar so naredili. Bomo videli, kako bo naslednje leto.

Ste med sezonami slišali zbadljivke, češ da vam oče pomaga, da bi imeli boljše razmere v zraku?

V bistvu ni bilo tega. Če ne drugega, so se fantje iz drugih ekip celo norčevali, da me oče vedno v slabe pogoje spusti (smeh, op. p.).

Prva leta so me čudno gledali, vendar mislim, da so se vsi navadili. Številke ne lažejo. Vedno sem bil v povprečju pri razmerah v zraku ali pa celo med slabšimi in me ni hotel v boljše pogoje spustiti (smeh, op. p.). Tako ali tako me ne more in ne sme. In tako je prav.

V novi sezoni bi se rad Jurij večkrat veselil dobrih dosežkov. | Foto: Vid Ponikvar V novi sezoni bi se rad Jurij večkrat veselil dobrih dosežkov. Foto: Vid Ponikvar Vam bo zaradi tega, ker ga ne bo zraven, kaj lažje skakati? Bo manj čustveno za vas?

Lažje mi bo, ker tisti, ki bodo imeli slabe pogoje v zraku, ne bodo s prstom name kazali, ker sva sorodnika. Po drugi strani pa zaradi tega, ker ne bo pritiska. Očeta ne bo zraven na vseh tekmah, kar je pritisk. Tudi v družini se bodo stvari umirile.

Sta se po tekmah veliko pogovarjala?

Kadar ni šlo, je hotel kot oče pomagati. Meni pa to ni ugajalo in sva se kdaj tudi sporekla. Zadnjo leto oziroma dve se je malce distanciral in sva začela bolje funkcionirati. Mislim, da bo zdaj še bolje. Vedno je težko, če sta oče in sin v istem poslu. Bolje je, da sta vsak na svoji strani.

Ne spreglejte