Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
7. 4. 2021,
8.27

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

5

Natisni članek

Tina Maze svetovni pokal Livio Magoni Petra Vlhova

Sreda, 7. 4. 2021, 8.27

3 leta, 1 mesec

Konec skupne poti Vlhove in Magonija

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

5

Livio Magoni in Petra Vlhova | Petra Vlhova v olimpijsko sezono z novim trenerjem | Foto Guliver Image

Petra Vlhova v olimpijsko sezono z novim trenerjem

Foto: Guliver Image

Čeprav sta načrtovala sodelovanje tudi v olimpijski sezoni, pa je skupne poti najboljše alpske smučarke svetovnega pokala Petre Vlhove in italijanskega trenerja Livia Magonija, ki je pečat pustil tudi v taboru Tine Maze, nepreklicno konec.

"Bila je dolga in težka pot do tistega, kar smo si vsi tako želeli. Na koncu so se sanje uresničile in v rokah držim veliki globus. Neverjetnih pet let s trenerjem, od katerega sem se veliko naučila. Zelo sem hvaležna za tvoj čas, tvojo neskončno energijo, perfekcionizem in zaupanje vame. Ena vrata se zaprejo, tisoč drugih se odpre. Le pravilno moramo izbrati. A tokrat vsak svoja vrata," je 17 dni po zadnji tekmi sezone, v kateri je osvojila veliki kristalni globus, zapisala Slovakinja Petra Vlhova in s tem naznanila, da Livio Magoni ni več njen trener.

Livio Magoni po petih letih menja delovno okolje | Foto: AP / Guliverimage Livio Magoni po petih letih menja delovno okolje Foto: AP / Guliverimage

Še pred kratkim bi bilo takšno naznanilo precejšnje presenečenje. Po vsem tem, kar se je dogajalo v zadnjih dveh tednih, precej manj. Italijanski trener je namreč na Slovaškem dvignil veliko prahu z izjavami v intervjuju za časnik Corriere della Sera. Med drugim je bil kritičen do vodenja in nestrokovnosti vodstva Petrine ekipe, ki je povsem družinsko obarvano. Poudaril je tudi, da je Tina Maze, s katero je kot pomočnik Andree Massija sodeloval dve leti, bolj popolna smučarka, podvomil je o možnosti nadaljnje rasti, izpostavil njeno plašnost, še najbolj pa je Slovake vznemiril v primerjavah z Italijankami. Dejal je, da so Marta Bassino, Sofia Goggia in Federica Brignone kot smučarski diamanti, Vlhova pa smučarka z jeklenimi nogami.

Za svoje besede, ob katere se je javno obregnila tudi Vlhova, se je pozneje sicer opravičil. Še pretekli teden je trdil, da se bosta s tekmovalko v Jasni lotila testiranja opreme. A sledila je odločitev o iskanju novega glavnega trenerja zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala. "Livio je izpolnil cilje, ki smo si jih skupaj zadali. V naše življenje je vnesel strokovnost. Prepričan sem o tem, da bomo na temeljih, ki nam jih je skupaj uspelo zgraditi, lahko skrbeli za nadaljnjo rast," pa je ob koncu petletnega sodelovanja poudaril Igor Vloha, tekmovalkin oče, ki v ozadju vleče ključne niti.

Ko sta začela sodelovati, je bila Vlhova obetavna slalomistka. Zdaj je vsestranska smučarka in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. | Foto: Sportida Ko sta začela sodelovati, je bila Vlhova obetavna slalomistka. Zdaj je vsestranska smučarka in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: Sportida

Ko se je pred dnevi Vlhova odzvala na Magonijeve besede v intervjuju, je dejala, da mora vsaka družina, ki ima težave, te razčistiti za štirimi stenami. V duhu preprečevanja pranja umazanega perila v javnosti je zdaj naznanila tudi konec skupne poti. Tako je v sporočilu za javnost svoje besede strnil tudi Magoni in poudaril, da je ponosen na pet let dela s športnico, ki je verjela njegovim metodam. "Prispeli smo na vrh, na vrh gore, ki je bila pred petimi leti videti zelo visoka. To ni bila samo dobra športna zgodba, ampak življenjska lekcija za vse nas," je dejal italijanski strokovnjak ter se zahvalil vsem sodelavcem in Slovakom, za katere pravi, da so ponosni ljudje. V isti sapi se je opravičil za napake v tem skupnem obdobju.

Prva dama svetovnega pokala, ki je v zadnjih letih dobila dvajset tekem svetovnega pokala ter ob velikem in malem globusu še šest kolajn na svetovnih prvenstvih, se tako v občutljivem obdobju podaja na novo pot. Za nameček ob začetku priprav na sezono, v kateri ne bo le branila kristalne lovorike, temveč napadala svoje prvo olimpijsko odličje. V novo okolje pa se seli tudi Magoni, ki ni skrival, da je v koncept dela z Vlhovo vtkal številna spoznanja in metode, ki jih je pridobil kot Massijeva desna roka ob delu s Tino Maze. V zadnjem obdobju je bilo sicer nekaj namigov, da se utegne vrniti v italijansko reprezentanco, a ker je še do včeraj veljal za trenerja Petre Vlhove, je bila verodostojnost teh vprašljiva.

Petra Vlhova | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Nesporno dejstvo je, da je Magoni na Slovaškem pustil neizbrisen pečat. Ob resda izjemni finančni naklonjenosti okolja in podpori opremljevalca mu je uspelo zgraditi zavidljivo spremljevalno ekipo, ki ji je uspešno poveljeval. Obenem je nadarjeno slalomistko, ki je sprva v senci rojakinje Veronike Velez Zuzulove spoznavala beli cirkus, popeljal do podobe vsestranske tekmovalke in nazadnje zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala. Skupaj sta na Slovaškem zanetila tudi iskro športne evforije. 

"Magoni je zanjo bog. Zaupa mu, verjame mu," nam je o odnosu Vlhova-Magoni pred dobrim letom pripovedoval Petrin brat Boris Vlha, sicer tudi sam tesno vključen v spremljevalno ekipo. S tem verovanjem je smučarka prišla do najbolj čislane lovorike. Zdaj jo čaka nova pot. In novo verovanje.

Rolando Thoeni
Sportal Smrt nekdanjega italijanskega smučarja
Petra Vlhova
Sportal Težave v smučarskem raju: Magoni razburil Vlhovo in Slovake
Andreja Slokar
Sportal Kaj se skriva za (ne)uspehi slovenskega smučanja?
Alexis Pinturaul in Petra Vlhova
Sportal Junakinja naroda in gospod Nihče
Ne spreglejte