Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
19. 12. 2023,
10.10

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

alpsko smučanje Ana Bucik Neja Dvornik Andreja Slokar Grega Koštomaj Mitja Kunc Miha Verdnik Janez Slivnik

Torek, 19. 12. 2023, 10.10

4 mesece, 1 teden

Nova trenerska ekipa slovenskih smučark v tehničnih disciplinah

Koštomaja kot odgovorni trener smučark menja Kunc #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
Tremblant Ana Bucik | Ana Bucik je bila v prejšnji sezoni osma slalomistka svetovnega pokala, v eni prej šesta, to sezono pa je za zdaj samo 25. Njena najboljša slalomska uvrstitev je namreč 18. mesto iz Levija. Imela je sicer nekaj težav z zdravjem. | Foto Reuters

Ana Bucik je bila v prejšnji sezoni osma slalomistka svetovnega pokala, v eni prej šesta, to sezono pa je za zdaj samo 25. Njena najboljša slalomska uvrstitev je namreč 18. mesto iz Levija. Imela je sicer nekaj težav z zdravjem.

Foto: Reuters

Vodja panoge alpskega smučanja na SZS Miha Verdnik in vodja reprezentanc Janez Slivnik sta se po sedmih tekmah te sezone odločila za spremembo trenerskega štaba smučark v tehničnih disciplinah. Nov odgovorni trener je Mitja Kunc, ki bo skrbel predvsem za Ano Bucik. V ekipi ostajata Denis Šteharnik in Marko VukičevićNad treningi Andreje Slokar bo bdel Boštjan Božič. To je bila njena osebna želja.

Andrej Rečnik Zlata lisica 2023
Sportal "To ne more biti 60. Zlata lisica. Tega ne bomo dovolili."

"Znotraj ekipe smo poskušali reševati tako, da bi bil učinek na tekmovalce čim boljši. Najprej je bil na treningih malo vključen tudi Janez Slivnik in so stvari kar delovale. Ko smo prišli s priprav, smučanje ni bilo na ravni, ki smo si jo želeli. Nato smo trenerje še bolj usmerili v individualno delo posameznih tekmovalk. A tudi to ni prineslo zasuka, zato smo se odločili za spremembe," je na novinarski konferenci spremembe v trenerskem štabu po severnoameriških tekmah uvodoma pojasnil Miha Verdnik. "Spremembo smo želeli narediti, da bi se pri tekmovalkah obrnila zgodba navzgor."

Miha Verdnik o razlogih za menjavo (vir: STA):

Mitja Kunc | Foto: Sportida Mitja Kunc Foto: Sportida "To se ne dogaja samo v našem športu, a pri nas ne tolikokrat kot recimo v nogometu. Športniki in trenerji smo skupaj od 150 do 200 dni na leto. Če si tako dolgo skupaj, mora delovati kot najbolje namazan motor. Če tega ni, te kemije v ekipi, je iz dneva v dan težje. Ker tudi rezultatsko ni bilo, kot smo si želeli. Bile so tudi bolezni, poškodbe, manko treninga ... Vse skupaj je pripeljalo do tega, da je treba narediti 'šok terapijo'. Zato smo se odločili, da glavnega trenerja Gregorja Koštomaja zamenjamo z Mitjo Kuncem. Ta bo predvsem vezan na Ano Bucik. V preteklosti sta že uspešno delala skupaj. Ta prehod ne bo tako trd, ne bo revolucija, saj se poznata že od prej. Prihaja tudi Boštjan Božič, ki bo delal izključno z Andrejo Slokar. Denis Šteharnik ostaja trener Neje Dvornik, načrtovan je bil tudi za Meto Hrovat, ki je še ni zraven," je spremembe v ekipi oznanil Janez Slivnik

Janez Slivnik o spremembah v trenerskem štabu (vir: STA):

Spremenjen trenerski štab
Mitja Kunc je postal nov glavni trener smučark v tehničnih disciplinah, Grega Koštomaj zapušča ekipo. Kunc bo odgovoren za Bucikovo, Šteharnik za Dvornikovo in Meto Hrovat ter Božič za Slokarjevo. Vukičević v ekipi ostaja kot pomočnik trenerja.

"Postavljen sem bil pred dejstvo, da se je že dogovorila s trenerjem"

Boštjan Božič bo znova delal z Andrejo Slokar. Na njeno izrecno željo. | Foto: Sportida Boštjan Božič bo znova delal z Andrejo Slokar. Na njeno izrecno željo. Foto: Sportida Kunca je izbrala in bo plačevala SZS, Božiča pa Slokarjeva, ki je sama izrazila željo, da bi bil znova njen trener oziroma je zvezo postavila pred dejstvo, da on bo njen trener. "Prej je bil Marko Vukičević odgovoren za Andrejo Slokar. Andreja si je želela, da to vlogo prevzame Boštjan. Zdaj imamo torej dodatnega trenerja, ki si ga mi ne moremo privoščiti. Ne, da si ga je zaželela, jaz sem bil postavljen pred dejstvo, da se je ona že dogovorila s trenerjem. Dobil sem željo, da se ga integrira v sistem. Jaz pa toliko trenerjev ne morem imeti na plačilnem seznamu. Marko namreč ostaja zraven, je v vlogi pomočnika Mitje," je pojasnil Verdnik.

"Pravijo, da bodo delali skupaj, da nimajo težav, da bi delali skupaj. Vedo, da so skupaj močnejši. Vsak mi je dal vedeti, da se razumejo med sabo. Včeraj so že naredili načrte. Računam, da bo zadeva delovala," je dodal Slivnik.

Kunc prihaja iz ameriške ekipe Stelle Johansson

Dvainpetdesetletni Korošec Mitja Kunc je bil do nedavno trener Američanke Stelle Johansson, ki se je poškodovala in že končala sezono. Tako je postal na voljo slovenski zvezi. Naš uspešen nekdanji alpski smučar, zadnji Slovenec s slalomskimi stopničkami v svetovnem pokalu (Wengen 2002), je že skoraj 20 let v trenerskih vodah. Najprej je delal v SK Črna, nato v ekipi Neje Dvornik, na smučarski zvezi pa tako v moški kot ženski ekipi, nazadnje pred dvema sezonama v ženski za tehnične discipline. 

Grega Koštomaj in članice slovenske ekipe A za tehnične discipline | Foto: Boštjan Podlogar/STA Grega Koštomaj in članice slovenske ekipe A za tehnične discipline Foto: Boštjan Podlogar/STA Poletne priprave in sezono je kot odgovorni trener ženske ekipe začel Grega Koštomaj. Trenerja sta bila Denis Šteharnik in Marko Vukičević, ki torej ostajata v ekipi. Na uvodnih sedmih tekmah je Ana Bucik zbrala 62 točk, Andreja Slokar 36, Neja Dvornik pa 13. Dekleta so dosegla le dva odmevnejša rezultata, Bucikova je bila 11. na veleslalomu v Söldnu, kar je njena najboljša veleslalomska uvrstitev v svetovnem pokalu, povratnica po letu odsotnosti zaradi poškodbe Slokarjeva je točke osvojila s sedmim mestom na slalomu v Killingtonu. Ana Bucik je bila preteklo sezono osma slalomistka svetovnega pokala, eno prej šesta, v tej sezoni je za zdaj samo 25. Njena najboljša slalomska uvrstitev je 18. mesto z druge tekme v Leviju. Nato je sicer imela na tekmah v Severni Ameriki težave z zdravjem. Meta Hrovat še naprej ne trenira na snegu, tretjega januarja bo znano, če bo nastopila v Kranjski Gori.

Želijo, da Koštomaj ostane na SZS

Grega Koštomaj je v preteklosti delal tudi z Ilko Štuhec. | Foto: STA , Grega Koštomaj je v preteklosti delal tudi z Ilko Štuhec. Foto: STA , "Grego zelo cenim in je bila ta poteza zelo težka. A včasih se tako zgodi v življenju. Lahko si najboljši trener ali najboljši tekmovalec, a z nekom ne moreš delati skupaj. Upam, da bomo Grego lahko zadržali v našem sistemu. Z Miho se bomo pogovorili, kako in kaj, saj nam kakovostnih trenerjev manjka," je še povedal Slivnik. "Slovenska produkcija trenerjev je zelo slaba. Trenerjev z izkušnjami nimamo. Malo mladih se odloča za ta poklic. Na novo želimo narediti zgodbo z mladinci. To bo zagotovo ena možnost, da bi ga imeli tukaj zraven. Šibki s trenerji smo tudi v evropskem pokalu. Grega ima izkušnje od hitrih do tehničnih disciplin. Želimo, da ostane in pomaga s svojim znanjem."

Boljših rezultatov si na SZS želijo tudi zaradi lepšega povabila navijačem na domače tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori. Veleslalom bo 6., slalom 7. januarja. Pred tem smučarke v tehničnih disciplinah čakajo še tri tekme, 21. decembra slalom v Courchevelu, pred novim letom pa veleslalom in slalom v Lienzu. Kunc in Božič bosta za prve izjave na voljo po četrtkovi tekmi v Franciji.

Žan Kranjec
Sportal Izjemni Kranjec znova na stopničkah! #video
Ana Bucik, Andreja Slokar, Grega Koštomaj, Neja Dvornik
Sportal Presenečenje: trenerska sprememba v ženski ekipi
Ilka Štuhec
Sportal Italijanka najhitrejša na festivalu odstopov, Ilka Štuhec med najboljših 15
Ne spreglejte