Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 3. 2013,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 3. 2013, 10.36

8 let

Legendarni smučar in vedra osebnost

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smrt Borisa Strela, legendarnega veleslalomskega specialista, je pretresla vse smučarske deležnike, ki so se z njim srečevali na različne načine.

Tudi če bi ugledna smučarska imena za mnenje o Borisu Strelu povprašali še tedaj, ko je njegovo srce nemoteno bilo, bi bili odgovori na las podobni tistim, s katerimi razpolagamo danes. Z izbranimi besedami in pogosto uporabo presežnika mu vsi po vrsti priznavajo rezultatsko uspešnost, obenem pa izpostavljajo njegov osebni prispevek v slovensko smučarsko zakladnico. "Izjemno nadarjen in vsestranski smučar, ki je vselej stremel k napredku in bi lahko dosegel še veliko več, če ga ne bi ovirale poškodbe. Za vedno bo ostal prvi dobitnik kolajne na velikih tekmovanjih in prvi veleslalomski zmagovalec. Dober človek, vselej pozitivna osebnost, v pravih trenutkih tudi s pravo mero kritičnosti, predvsem pa vedno poln idej. To je bil Boris Strel," pripoveduje Jaro Kalan, ki je bil s Strelom tesno povezan vse od njegovih prvih resnejših škofjeloških smučarskih zavojev na prelomu iz šestdesetih v sedemdeseta leta minulega stoletja. Kot trener je z njim vztrajal vse do reprezentančnih vrst in bil celo vodja ekipe, ko je Strel leta 1977 v Kranjski Gori postal mladinski evropski prvak. "Tudi v zadnjih letih sva se veliko srečevala in klepetala. Ponavljam, bil je dobre volje, pozitivna in vedra oseba, zato sem šokiran. Sprva sem mislil, da gre za pomoto, zdaj vem, da se moramo s to tragično izgubo sprijazniti," poudarja dolgoletni trener in nazadnje direktor Smučarske zveze Slovenije.

"Borisa sem dobro poznal in ker bi ga lahko označil za veselo in pozitivno naravnano osebnost, me je vest šokirala. Ne vem, kaj ljudi pripelje do nerazumnih reakcij. Vsekakor pa bo za vselej ostal v spominu kot velikan našega smučanja," razmišlja Tone Vogrinec, za mnoge oče slovenskega smučanja na najvišji tekmovalni ravni, predvsem pa človek, ki je bil tudi v očeh Strelove generacije nesporna avtoriteta. Na različne načine je sodeloval z vsemi najboljšimi slovenskimi alpskimi smučarji, od mnogih (Rok Petrovič, Jože Kuralt, Tomaž Cerkovnik, Sašo Robič, Lea Ribarič) pa se je moral predčasno posloviti. "Njegova smučarska pot je bila v mnogočem revolucionarna. Nase je opozoril že v mlajših kategorijah, v članski pa izpilil novi slog. Morda je bil celo prvi veleslalomist, ki si je upal tvegati s povsem neposredno linijo od vrat do vrat. Vsi drugi so gojili slog z večjimi loki, on pa je bil bolj napadalen. Zaradi velikih sil in opreme, ki takšnega smučanja tedaj ni olajševala, je to pozo pogosto plačeval z napakami in odstopi. A ko se mu je posrečila prava vožnja, je bil povsem v vrhu. Lahko rečem, da mu je uspelo vsaj dvakrat, v Schladmingu in Cortini. Tudi po karieri je ostal zvest smučanju, bil je vedno poln idej in vedrih misli," poudarja legendarni trener in dolgoletni direktor alpskih disciplin in smučarskega sklada.

"Morda je najboljšo primerjavo pred časom ponudil Borut Mehle, ki je Bojana Križaja primerjal s skupino The Beatles, Strela pa z Rolling Stones. Prav zanimivo je, da je v njegovi smučarski generaciji, ki je bila za tiste čase visoko profesionalna, skupaj delovalo toliko različnih značajskih osebnosti, a so bile vseeno zelo kompaktne. Vsi po vrsti so bili posebneži, jasno, v pozitivnem pomenu besede," pa o Strelu in preostalih junakih bele simfonije pripoveduje Vito Divac, ki je smučarja s Starega vrha dolga leta spremljal kot novinar in med drugim poročal tudi iz Schladminga, kjer je leta 1982 prišel do kolajne na svetovnem prvenstvu. "Za novinarje je bil Strel zelo prijeten sogovornik. V svojih razmišljanjih je pogosto iskal filozofske misli, predvsem pa sam od sebe ponujal zgodbe," pravi nekdanji novinar Tanjuga in zdaj Dela.

Vest o tragediji odmeva tudi v mlajših smučarskih rodovih. Jure Košir, ki je denimo kot devetletni deček spremljal Strelove največje uspehe, tri desetletja zatem pa ga v vlogi predsednika alpskega zbora kot starosto smučanja povabil k sodelovanju v strokovni svet, ne skriva četrtkovega večernega šoka. "S svojim smučanjem je v veliki meri vplival na moj razvoj. Navduševal sem se nad njegovo napadalnostjo. Cenil sem ga. Spoštovanje se je nato nadaljevalo tudi po koncu njegove kariere. V različnih vlogah, predvsem pa kot velik podpornik, je bil vseskozi prisoten v smučarskem svetu ter se iskreno veselil vseh naših uspehov. Vedno se je z veseljem odzval tudi vabilom na tekme legend. Spominjal se ga bom kot človeka, ki je veliko razmišljal o smučanju in potezah za napredek. O tem sta veliko govorila z legendarnim Filipom Gartnerjem. Bil je pozitivna osebnost," pravi Košir, eden od številnih smučarjev, ki so poskušali ponoviti Strelovo veleslalomsko zmago, a bili pri tem neuspešni.

Ne spreglejte