Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
10. 11. 2023,
15.42

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

Natisni članek

Jelko Gros Planica-Triglav Letalnica bratov Gorišek

Petek, 10. 11. 2023, 15.42

5 mesecev, 3 tedne

Letalnica v Planici v čakanju na povečavo, pritisk Norvežanov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01
Letalnica bratov Gorišek Planica | Bodo ljubitelji smučarskih skokov v bližnji prihodnosti gledali daljše polete v Planici? | Foto Vid Ponikvar

Bodo ljubitelji smučarskih skokov v bližnji prihodnosti gledali daljše polete v Planici?

Foto: Vid Ponikvar

Katera od letalnic ima rekord v smučarskih poletih, je jasno že vse od leta 2011, ko je Vikersund prevzel primat Letalnici bratov Gorišek. Najdaljša daljava, do katere je pred šestimi leti na Norveškem poletel Avstrijec Stefan Kraft, pa bi se lahko v bližnji prihodnosti še podaljšala. V igri je namreč nadgradnja letalnic, vendar se čaka na zeleno luč Mednarodne smučarske zveze (FIS), pri kateri pa vse glasneje govorijo, da bi jo lahko prižgali kmalu.

Na nedavnem Forumu Nordicum je prvi mož smučarskih skokov Sandro Pertile dal vedeti, da razmišljajo o nadgradnji smučarskih poletov. "V prihodnjih letih bi radi naredili korak naprej v razvoju svetovnih rekordov. Lahko bi se letelo okoli petnajst metrov dlje, a moramo biti pazljivi," so njegovo izjavo povzeli pri skijumping.pl.

Mackenzie Boyd-Clowes
Sportal Zamrznil je kariero

Vse od pomladi naj bi se strokovnjaki na FIS ukvarjali s to tematiko in razvijali nove parametre za letalnice. "Letalnico bi radi začeli povečevati maja prihodnje leto," so Poljaki zapisali optimistično izjavo generalnega sekretarja Planice Tomaža Šušteršiča, ki se je navezal na Letalnico bratov Gorišek.

A ni vse tako črno-belo, je jasen Jelko Gros, oče gradnje Nordijskega centra v Planici: "Govorice, da bi se lahko povečevalo letalnice, obstajajo. Norvežani pritiskajo. Govoril sem s Sandrom. Pri nas v Sloveniji bi potrebovali dve leti moratorija, če želimo normalno delati – gradbena dela, vse skupaj projektirati ... Na Norveškem gre hitreje, pri nas žal ne. Sandro je dejal, da si bo to zapomnil, bomo pa videli, ali bo tudi upošteval. Po prejetju sklepa, da je povečana višinska razlika pri letalnici mogoča, bomo potrebovali dve leti do konca izvedbe. Toliko potrebuješ za postopke. Na vrat na nos je nesmiselno."

"Skoraj nemogoče je, da bi začeli delati pred letom 2025"

Nato je povedal, kaj vse je pri nas potrebno, da se takšen projekt začne: "Najprej potrebuješ dovoljenje, potem dokumente. Če bomo istočasno delali osvetlitev letalnice, bo potrebna presoja vpliva na okolje. Ključno pri vsem je, da se maja začne delati in novembra potem konča. A nekateri, ki se imajo za poznavalce, se takšnih malenkosti ne zavedajo. Skoraj nemogoče je, da bi začeli delati pred letom 2025. Morda bi lahko, ampak bi se delalo na silo, kot se je včasih, a si tega ne želimo."

Jelko Gros | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rekord v lasti Krafta in Vikersunda

Svetovni rekord je v lasti Stefana Krafta, ki je leta 2017 na letalnici v Vikersundu poletel 253,5 metra. Peter Prevc je na isti letalnici leta 2015 kot prvi Zemljan poletel 250 metrov.

Najdaljši uradno priznani polet na Letalnici bratov Gorišek znaša 252 metrov, do te črte pa je leta 2019 poletel japonski skakalni zvezdnik Rjoju Kobajaši.

Govoric o možnosti nadgradnje letalnic je vse več, vendar uradno ni še nič znanega. Sklepa namreč ni. Nanj bo treba počakati, preden se bo vse skupaj začelo premikati naprej. "Prosil sem jih, naj razmislijo, da ne bo Vikersund dve leti pred nami, ker bo pripravljen. Za nas je potem nesmiselno. Škoda denarja. Vikersund bi pobral vso smetano," je jasen Gros, ki upa, da se bosta letalnici vzporedno razvijali naprej, boj za dolge polete in posledično rekorde pa bo enakovreden.

Finančna konstrukcija za povečanje letalnice in izdelavo osvetljave bi po njegovem mnenju znašala približno milijon evrov in pol. Dobrodošlo je, da so že leta 2013 ob prenovi Letalnice bratov Gorišek predvidevali, da je mogoče narediti še eno povečavo, tako da ne bi nastali dodatni stroški.

Stefan Horngacher
Sportal Markus Eisenbichler brez vstopnice za nastop v Kuusamu in Lillehammerju

Razsvetljava bi olajšala izvedbo tekem v Planici

"K-točka bi v vsakem primeru ostala enaka, bi pa se pa povečal HS (velikost skakalnice, op. p.). Če se spremeni K, je treba narediti razširitev letalnice po vsej dolžini. Pri spremembi HS govorimo o pet metrov večji višinski razliki, kar bi pomenilo od 10 do 15 metrov daljše polete."

Planica Anže Lanišek | Foto: Reuters Foto: Reuters

In zakaj osvetljava letalnice? Težava je v koledarju FIS. V tistih letih, ko je na sporedu nordijsko svetovno prvenstvo, se tekme v Lahtiju in na norveški turneji RAW Air zamaknejo za en teden. Posledično se zamakne tudi zaključek svetovnega pokala v Planici. In ker se bo leta 2025 v Trondheimu nordijsko svetovno prvenstvo končalo 9. marca, bi to pomenilo, da bi se sezona v Planici končala 30. marca. "Temperature so lahko takrat visoke in čez dan se ne da nič narediti. Ko pade senca v dolini, se lahko vse. Potem bi uporabili osvetljavo. Mislim, da bi jo potrebovali približno uro, saj bi do pol sedmih že vse pospravili pod streho. Dlje ne bi trajalo."

Ne spreglejte