Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 20. 9. 2012, 18.56

8 let

Marko Gracer: Smo na pravi poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletne priprave so že za najboljšimi slovenskimi smučarkami tekačicami. Čez nekaj dni bodo odpotovale na priprave v avstrijski Ramsau in tamkajšnji ledenik Dachstein.

Slovenski smučarski tek je za čas poletnih priprav doživel še eno veliko spremembo. Trenersko mesto je po nekaj letih zapustil Vladimir Korolkjevič. Sprememba je bila nenadna, zato je bilo potrebno hitro ukrepati. Glavni trener je postal Marko Gracer.

Doslej strokovni vodja za tek na smučeh pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) si je pomoč poiskal pri norveškem strokovnjaku Peru Oeyvindu Torviku. Na treningih in pripravah so tekačice začele z novim načinom dela. Gre za novosti tako v tehniki teka kot tudi v načinu dela. Za njimi so že priprave v Umagu, Dachsteinu, Planici, Dobiaccu, Pokljuki in Ruhpoldingu. Čez nekaj dni se spet odpravljajo čez mejo v Avstrijo. V Ramsauu in na Dachsteinu bosta na sporedu dva sklopa priprav, prvi od 24. septembra do 4. oktobra in drugi od 16. do 25. oktobra.

"Zdaj sem zadovoljen. Smo se pa res pred meseci znašli v navidez nemogočem položaju, brez glavnega trenerja. S tekmovalkami smo se ob vseh novostih in novemu načinu dela nekaj časa lovili. Nato se je vse skupaj obrnilo in zdaj, po nekaj sklopih priprav, mislim, da smo na pravi poti. Napredek je viden, kakovost treningov je na visoki ravni. S tem raste zaupanje. Zdaj je pomembno še, da dekleta začnejo verjeti, da so sposobna narediti dobre rezultate," je zadovoljen Marko Gracer. Novi trener je glede norveškega načina treninga dodal: "Oni tudi mlade tekmovalce popolnoma vključijo v sistem dela. Naučijo jih, kako oceniti, če je bil trening v redu. Tekmovalec je namreč tisti, ki bo moral plan izpolniti. Samo on ve, kakšni so občutki pri izvajanju načrta, je ta v redu ali ne. Pri nas se je ta način obnesel, ker dekleta dobro sodelujejo."

Tudi tekačice, ki so bile dolgo časa navajene delati s Korolkjevičem, so zadovoljne z novim načinom dela. "Veliko delamo na tehniki, na pripravah ob večerih naredimo analize in načrte. Zadovoljna sem, ta način mi odgovarja. Obstaja pa določeno tveganje, saj ne vemo, kako se bo obneslo pri rezultatih," je dejala Vesna Fabjan. "Način dela sem poznala že prej, saj veliko treniram na Norveškem, kjer je bil Torvik tudi pomočnik. Vesela sem, da je prišel. Spremembe so dobre za našo ekipo. Treningi v poletnem delu so bili v redu, zdaj pa sledi jesenski del priprav, ki je še težji. Pred dvema tednoma sem prebolela virozo, upam, da bom odslej zdrava," je dodala Katja Višnar.

Nova sezona svetovnega pokala se bo začela konec novembra. Od 20. februarja do 3. marca bo v dolini Fiemme potekalo tudi svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah.

Ne spreglejte