Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 1. 2016,
10.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Thomas Morgenstern Kulm padec kariera

Torek, 12. 1. 2016, 10.21

5 let, 3 mesece

Morgensterna ob spominu na Kulm prevevajo pozitivni in negativni občutki

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred dvema letoma je zaradi grdega padca na letalnici na Kulmu Thomas Morgenstern predčasno končal kariero.

Thomas Morgenstern spada med najboljše skakalce na svetu v zgodovini tega športa. Med drugim je osvojil zlato posamično medaljo na olimpijskih igrah v Torinu 2006, zlato na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oslu 2011, dvakrat je osvojil veliki kristalni globus, leta 2011 pa postal tudi kralj novoletne turneje.

V vitrini ima vse, kar si vsak skakalec želi oziroma o čemer sanja. A njegova kariera se ni končala tako, kot si je predstavljal. Leta 2014 je na letalnici na Kulmu, kjer bo v prihodnjih dneh svetovno prvenstvo v poletih, grdo padel ter si poškodoval glavo in pljuča, a ga sprva tudi to ni ustavilo. Mesec dni pozneje je skakal na olimpijskih igrah v Sočiju, vendar je imel vse več strahu, zato se je septembra 2014, mesec pred 28. rojstnim dnevom, odločil za konec kariere.

"Pozitivni in negativni občutki me prevevajo, ko se spomnim na Kulm, a prevladujejo pozitivni. Ta letalnica mi je bila vedno ena najljubših na svetu. Tu sem osvojil tudi bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih, padec pa meče senco na vse. Vesel sem, da sem zdrav," je v intervjuju za Kleinezeitung povedal Avstrijec.

Po padcu je bolj premišljen, ko se loti česa bolj tveganega

Grd padec je pustil nekaj posledic v vsakdanjem življenju: "Bolj sem premišljen in skrben, ko se lotim česa bolj tveganega. Vse skupaj naredim bolj premišljeno, vedno dvakrat premislim, preden se česa lotim."

Padca, kot pravi, se ne spomni in se mu nikoli ne prikrade v sanje, zato pa kdaj nanj pomisli čez dan: "O skoku vem le to, kar sem videl na televiziji in fotografijah. Če sredi dneva razmišljam o padcu, se sprašujem, zakaj se je to zgodilo. Pa vendar, tako je. Mislim, da sem po karieri naredil prave korake. Spremenila se je celotna dnevna rutina. Prej sem vedel, da se novembra začne in marca konča sezona, zdaj moram biti bolj fleksibilen. Delam različne stvari, večina teh pa ni povezana s skoki. Med drugimi sem napisal knjigo."

Vse od konca kariere si ni nadel skakalnih smuči in se spustil po kakšni napravi, čeprav ga je vzdušje na novoletni turneji v Bischofshofnu pritegnilo: "Ko vidim 25 tisoč gledalcev v Bischofshofnu, mi začne srce utripati hitreje. Če bi bilo povsod takšno vzdušje, bi razmislil. Potem se spomnim na Kuusamo, kjer sneži in piha, in ugotovim, da lahko živim tudi brez skokov. Tako naj ostane. Vesel sem, da sem zdrav."

Ljubitelji skokov ga bodo lahko videli tudi letos na Kulmu, kjer bo od četrtka do nedelje svetovno prvenstvo v poletih. Z zanimanjem si bo ogledal, kdo bo postal svetovni prvak.

Ne spreglejte