Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
4. 11. 2014,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vesna Fabjan Katja Višnar Marko Gracer

Torek, 4. 11. 2014, 16.06

8 let

Največ pričakujejo od Vesne Fabjan in Katje Višnar

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljše slovenske tekače na smučeh do prve tekme svetovnega pokala loči le še slab mesec. Najboljši bodo moči prvič merili na tekmi svetovnega pokala v Kuusamu.

Slovenski tekači na smučeh se že mrzlično pripravljajo na novo sezono. Seveda pa se tudi pri njih pojavljajo finančne težave, najbolj bodo to občutili tekmovalci. Predvsem bodo morali rezati pri moškem delu ekipe, ki že sicer ni postavljena tako, kot so načrtovali.

Nosilno vlogo bosta imeli Vesna in Katja

Tudi letos bosta glavno breme nosili Vesna Fabjan in Katja Višnar, ki se bosta na tekmah svetovnega pokala bojevali za najvišja mesta. Zdaj sledi še zadnji del priprav, ki je zelo pomemben za začetek sezone. "S pripravami smo zadovoljni. Zdaj nas čakajo še končne priprave, ki jih bodo tekmovalci opravljali predvsem posamezno. Cilji za letošnjo sezono so visoki, seveda bosta imeli nosilno vlogo Vesna in Katja, veliko lahko pričakujemo tudi od mlajših tekmovalk. Nekaj težav imamo s snegom, razmere niso idealne. Povsod bo gneča, tako da nad nami visi odločitev, kam bomo odšli na sklepne priprave," je razlagal prvi mož reprezentance Marko Gracer, ki opravlja funkcijo vodje ekipe in glavnega trenerja. To pa je posledica finančnih težav, ki jih ima Smučarska zveza Slovenije.

Vesna upa na preboj v klasični tehniki

Sploh po zadnji sezoni so oči javnosti uprte v Vesno Fabjan, bronasto z olimpijskih iger v Sočiju. Vesna upa, da ji bo letos zdravje dobro služilo, saj je imela v preteklosti kar nekaj težav. Po rezultatih iz zadnjih let so pričakovanja visoka tudi v prihajajoči sezoni. Poseben izziv za Vesno je klasična tehnika, kjer bo nastopila tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Falunu. "Ravno danes sem se cepila proti gripi, tako da upam, da bo vse v najlepšem redu. Cilji za letošnjo sezono ostajajo isti. Na vsaki tekmi se želim uvrstiti najvišje. Lani sem se naučila, da ne smem razmišljati o rezultatih, ampak moram razmišljati o poti, kako priti do rezultata," je povedala 29-letna tekačica, ki bo na svetovnem prvenstvu v Falunu iskala priložnost v šprintu v klasični tehniki. Vemo, da se Fabjanova bolj domače počuti v drsalni tehniki. "Na svetovnem prvenstvu bo šprint le v klasični tehniki. V tej tehniki nimam najboljših rezultatov, vendar upam, da mi letos uspe preboj."

Višnarjeva ima nekaj dvomov

Veliko bolj uspešna v klasični tehniki je Katja Višnar, ki se je na tiskovni konferenci prek Skypa javila iz Norveške. "Tukaj ni prav nič zimsko. Nekaj snega je zapadalo, vendar ga je premalo. Trenutno imamo na voljo le en kilometer proge, tako da tudi tukaj še vedno opravljamo treninge na rolkah," je uvodoma povedala 30-letna Blejka, ki zadnja leta veliko časa preživlja na Norveškem. Katja je dobro formo pokazala ne poletnih tekmah. "Komaj že čakam tekme. Imela sem dobro poletje. Upam, da bom zdaj dobila to potrditev in da bom na tekmah sproščena. Nekaj dvomov je, vendar upam na najboljše. Vedeti je treba, da je zimska sezona povsem nekaj drugega," je povedala Višnarjeva, ki se bo tudi v letošnji sezoni večinoma osredotočala na šprint, glavno cilj pa je svetovno prvenstvo v Falunu.

Fantje so se priključevali ženski ekipi

Pri fantih so cilji precej nižji, ob takšni skromni podpori visokih rezultatov ne morejo pričakovati. Največ pričakujejo od Boštjan Klavžarja in Domna Potočnika. "Težava je, da s takšno ekipo, kot jo imamo, težko izpeljemo vse skupaj. Norvežani imajo na primer skoraj vsak svojega serviserja. Vsekakor pa je bil v letošnji sezoni pri moških narejen korak nazaj. Fantje so se priključevali ženski ekipi, vendar to ni tisto, kar bi moralo biti. Poskušamo se znajti, kakor se znamo, zavedamo se razmer," je dodal Gracer.

Ne spreglejte