Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
7. 3. 2014,
22.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2014, 22.33

8 let

Nekdanji prvak se ne želi posloviti s slabo vestjo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko bo Mitja Valenčič v nedeljo zanesljivo zadnjič nastopil na pokalu Vitranc, pa kljub slabšim rezultatom o slovesu brez vseh izstreljenih nabojev ne želi razmišljati Matic Skube.

Minuli mesec sta za Matica Skubeta pretekli dve leti od zadnjih točk svetovnega pokala. Tudi sezona 2013/14 za 26-letnega Škofjeločana, ki je zaradi naslova mladinskega svetovnega prvaka v slalomu leta 2007 dolgo veljal za veliki up slovenskega alpskega smučanja, ni prinesla želenega preboja. Čeprav je zaradi tega bržčas že jasno, da so mu reprezentančni dnevi šteti, kar pomeni, da bo moral še globlje seči v svoj žep, pa je vseeno že sklenil, da še ne bo obupal. Prepričan je namreč, da še ni izstrelil vseh nabojev, zato bo – ne glede na razplet pokala Vitranc ob koncu tega tedna – zanesljivo še vztrajal.

"Ko se bom nekega dne poslovil, želim imeti čisto vest. Odšel bom z občutkom, da sem storil vse za uspeh. Desetletje in pol po upokojitvi si ne želim prav nič očitati in se spraševati, kaj bi bilo, če bi bilo … Če nemara nisem iz pravega testa za vrh, pač nisem. A to bom lahko trdil šele tedaj, ko bom poskusil prav vse. Ocenjujem, da sem letos veliko vložil v smučanje. Storil sem skoraj vse za preboj. Edina poteza, za katero se še nisem odločil, pa je menjava tekmovalne opreme. A še pred resnim razmislekom o tem koraku me čaka še kar nekaj tekem, na katere bom poskušal prenesti vožnje s treningov in popraviti svoj položaj," je pomisleke o novi slovenski smučarski upokojitvi razblinil Skube, ki je v svoji karieri zbral pet uvrstitev med slalomske dobitnike točk, vse v roku dobrih dveh let (2010–2012).

Dve domači priložnosti

Poleg Žana Kranjca bo Skube ob koncu tedna edini slovenski smučar, ki bo na kranjskogorskem pokalu Vitranc nastopil tako v sobotnem veleslalomu kot tudi nedeljskem veleslalomu. Osrednji cilj je kajpak prekinitev točkovnega posta, kar pa bo ob pomladno visokih temperaturah, ki bodo pogubno vplivale na progo pri višjih štartnih številkah, sila težko.

"V zadnjem obdobju sem ujel dobre občutke tudi v veleslalomu. Navsezadnje sem bil tudi na treningih konkurenčen Kranjcu in Fincu Marcusu Sandellu. Na tekmi pa vem, da bo to zaradi moje številke težko ponoviti. Podobna je slalomska zgoda. A ne želim iskati predhodnih izgovorov. Številka? Da, je visoka. A to je pač posledica mojih točk. S tem moram živeti in se boriti. Obupal zanesljivo ne bom," pravi Skube, ki je bil še pred leti skoraj kot po pravilu najmlajši Slovenec na štartni listi. A časi so se spremenili. V soboto bo celo z naskokom najstarejši, saj so Kranjec, Mišel Žerak, Andraž Reich Pogladič, Klemen Kosi in najmlajši Štefan Hadalin vsi po vrsti rojeni med letoma 1991 in 1995. V nedeljskem slalomu pa ga bosta priponke najstarejšega rešila Miha Kürner in Mitja Valenčič.

Ne spreglejte