Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
26. 2. 2023,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

6

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023 Piotr Zyla

Nedelja, 26. 2. 2023, 7.00

1 leto, 3 mesece

Nori Poljak se je v Planici snel z verige

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

6

Piotr Zyla | Piotr Zyla se je veselil druge posamične zlate medalje na nordijskih svetovnih prvenstvih. | Foto Guliverimage

Piotr Zyla se je veselil druge posamične zlate medalje na nordijskih svetovnih prvenstvih.

Foto: Guliverimage

Na kakšen način je 36-letni Poljak Piotr Žyla na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici ubranil naslov prvaka. S 13. mesta je v drugi seriji napredoval vse do zlate medalje. "Po prvi seriji sem mislil, da sem že zunaj dosega medalje, nato se je zgodilo," je bil v svojem slogu vesel poljski šampion.

Anže Lanišek Žiga Jelar
Sportal Ugriznil se je v jezik glede vodenja tekme: Težko sem objektiven

Ljubitelji smučarskih skokov so že ničkolikokrat videli način proslavljanja Piotra Žyle po dobrih skokih in uvrstitvah. Na prvi tekmi nordijskega svetovnega prvenstva v Planici se mu je v drugi seriji dolgo časa smejalo in smeji se mu še po koncu preizkušnje.

S skokom, dolgim 105 metrov, je s 13. mesta na hektični tekmi napredoval na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. Nekako je prišel na plano spomin iz leta 2019, ko je na prvenstvu v Seefeldu njegov rojak Dawid Kubacki s 27. mesta napredoval do zlatega odličja.

Anže Lanišek
Sportal Srečni Poljak z rekordom skakalnice s 13. mesta do zlata, Slovenci brez odličja

Po prvi seriji ni pričakoval česa takega

"Po prvem skoku sem mislil, da nimam velikih možnosti. A sem kljub vsemu opravil svoje delo najbolje, kar sem lahko. Izjemen skok je bil. Vse je bilo popolno. Zelo vesel sem," so bile besede Žyle ob velikem zmagoslavju v Planici, skakalec se je v ciljnem izteku veselil na svoj nori način, kot smo ga vajeni.

Piotr Zyla | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Z izjemnim drugim skokom je tako ubranil naslov prvaka iz Oberstdorfa, in to pri 36 letih, kar daje njegovemu dosežku še toliko večjo veljavo.

Tudi njemu je verjetno dobro jasno, da so bile razmere v zraku nepredvidljive in da je bila tekma na meji regularnosti, če je sploh bila regularna, saj je pihal veter – od močnejšega vzgornika do močnejšega vetra v hrbet. Številni favoriti, vključno z našima Anžetom Laniškom in Timijem Zajcem, so potegnili kratko.

Poln adrenalina in preplavljen s čustvi

In kdaj je izkušeni Poljak začel verjeti, da bo osvojil medaljo? "Po skoku sem bil sprva navdušen nad opravljenim. Ko skočiš skoraj popolno, je v tebi veliko adrenalina in te preplavijo čustva. Potem sem si rekel, da se mi morda nasmehne kakšna medalja, vendar nisem verjel, da bo šlo tako daleč. Potem sem imel že bronasto in sem bil vesel. Potem srebro. Nato so rekli: zlat si. Neverjetno zame," je bil vesel na Poljskem zelo priljubljeni skakalec.

Veselje na način, kot ga zna uprizoriti le Zyla. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veselje na način, kot ga zna uprizoriti le Zyla. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

To je njegova že sedma medalja na nordijskih prvenstvih. Zbirati jih je začel pozno. Do prve je skočil leta 2015 v Falunu na Švedskem, kjer je bil z ekipo bronast. Prve posamične pa se je razveselil dve leti pozneje, ko je bil v Lahtiju bronast.

Ne spreglejte