Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
14.30

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

SZS alpsko smučanje Kranjska Gora Urška Hrovat Nataša Bokal Tina Maze Mateja Svet Zlata lisica

Torek, 5. 12. 2023, 14.30

4 mesece, 3 tedne

60. zlata lisica

Januarja v Kranjski Gori vse štiri slovenske zlate lisičke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Tina Maze | Tina Maze je kar šestkrat stopila na stopničke zlate lisice. | Foto Grega Valančič/Sportida

Tina Maze je kar šestkrat stopila na stopničke zlate lisice.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Jubilejna 60. zlata lisica bo v Kranjski Gori z veleslalomom in slalomom na sporedu šestega in sedmega januarja prihodnje leto. Smučarska zveza Slovenije (SZS), ki je prevzela organizacijo tega tekmovanja, je pod podkorensko strmino povabila štiri Slovenke, ki so osvojile naziv zlata lisica, to so Tina Maze, Mateja Svet, Urška Hrovat in Nataša Bokal. Vseh štirih skupaj skoraj zagotovo še nikoli nismo videli.

Ana Bucik Zlata Lisica
Sportal Kako je Zlata lisica ostala doma v Sloveniji

Leta 1988 je Mateja Svet v Kranjski Gori ugnala konkurenco v obeh disciplinah in premagala takrat legendarno in večno tekmico, Švicarko Vreni Schneider. Začela se je vsesplošna alpska smučarska evforija. V njeni poslovilni sezoni, dve leti kasneje, je na zlati lisici v Mariboru zmagala še na veleslalomski preizkušnji. Svetove po koncu kariere nismo velikokrat videli v javnosti, tako da bo to res poseben dogodek.

Tri leta pozneje, leta 1991, je na podkorenski strmini v slalomu zmagala Nataša Bokal. Njena zmaga je bila zadnja v Kranjski Gori, na stopničkah ji je družbo delala tudi Veronika Šarec. Na veleslalomu, ki je potekal dan pred zmago, je bila Bokalova druga.

Urška Hrovat je prva Slovenka z zmago v Mariboru in edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah.  | Foto: Reuters Urška Hrovat je prva Slovenka z zmago v Mariboru in edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah. Foto: Reuters Urška Hrovat je prva Slovenka z zmago v Mariboru in edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah. S slalomsko zmago leta 1994 je pričela svoj uspešen naskok na zlato lisico. Naslednji dan je bila tretja v veleslalomu, leta 1997 je osvojila še drugo mesto v slalomu.

Tina Maze, ena najuspešnejših alpskih smučark v zgodovini, je tudi najuspešnejša domača tekmovalka. Svoje zmage je v ciljni ravnini proslavila s premetom in kar šestkrat stopila na stopničke zlate lisice. Leta 2002 je bila druga v veleslalomu, tri leta pozneje je prvič zmagala. Leta 2009 se je z zmago v Mariboru začel njen veliki vzpon, leto kasneje je slavila zmago v slalomu. V njeni sanjski sezoni 2012/13 je z zmago v veleslalomu postala tretja Slovenka, ki je osvojila zlato lisičko, ter četrta Slovenka s skupno zmago na zlati lisici. Takrat je bila tudi druga v veleslalomu.

Povabili so jih v počastitev 60-letnice in tudi zato, da bi v Kranjsko Goro privabili več navijačev. Ko je v zadnjih letih tekma gostovala v Podkorenu, je bilo navijačev precej manj kot nekoč v Mariboru in tudi manj, kot jih je na marčevskem pokalu Vitranc. Organizacijo je letos prevzel zavod Slo Ski.

Na veleslalomu in slalomu za točkovanje svetovnega pokala javnost največ pričakuje od Ane Bucik, Andreje Slokar in Neje Dvornik.

Kmalu skupščina ASK Branik
Kot smo že poročali, je organizacijo ženskih tekem svetovnega pokala v Sloveniji prevzela SZS oziroma zavod Slo Ski, saj je Fis Sloveniji tekmo dal zgolj v primeru, da bo v Kranjski Gori. SZS je dosedanjemu organizatorju ASK Branik ponudil, da jo organizira v Podkorenu, a ker zanje to finančno ni smotrno, so vabilo zavrnili. Za eno leto so SZS tudi predali dovoljenje za uporabo imena zlata lisica. Ker je Maribor po mnenju tamkajšnjih smučarskih delavcev prelahko ostal brez tekme, je pod Pohorjem precej nezadovoljstva. Za 16. december je tako že sklicana skupščina društva ASK Branik.
Lake Louise Lindsey Vonn 2004
Sportal Kako je Lake Louise postal Lake Lindsey
Federica Brignone
Sportal V težkih razmerah spet najboljša Italijanka, Ana Bucik edina Slovenka s točkami
Andrej Rečnik vodja prog na Zlati Lisici
Sportal Srečen zaradi Keka, prizadet zaradi Zlate lisice
Ne spreglejte