Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
13. 5. 2014,
21.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2014, 21.26

8 let

Peterka se spogleduje z večjimi skakalnicami

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skoki niso šport, kot sta na primer nogomet ali košarka, s katerim se lahko aktivno ukvarjaš tudi po koncu kariere. Vsak nadaljnji skok je zato toliko večji užitek. Tudi za Primoža Peterko.

Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih Primož Peterka je svoje poslanstvo kot skakalec že opravil, zdaj pa znanje prenaša na mladi rod. O tem, v katerem okolju bo deloval prihodnjo sezono, še ni povsem prepričan, a verjetno je, da bo tudi v prihodnje pomočnik v ženski skakalni reprezentanci, ki še nima novega glavnega trenerja, potem ko je postalo jasno, da Jože Berčič ne bo več na vodilnem položaju.

Ker upokojeni skakalci nimajo možnosti, da bi se popoldne zapeljali na skakalnico, kot gredo nogometaši na nogometno igrišče ali košarkarji na košarkarsko, in uživali v športu, ki jim je bil ljub na aktivni poti, so dobrodošle prireditve, kot je bila tista pretekli konec tedna v Sebenjah.

Stari orli in slovenski skakalni dobitniki medalj so nastopili na 25-metrski napravi, na kateri sta bila najpomembnejša predvsem druženje in zabava tistih, ki v skokih nekaj pomenijo. Skakal je tudi Peterka. Takoj so ga zasrbele pete in dal nam je vedeti, da se bo kmalu preizkusil še na večji napravi: "Za začetek je bila ta skakalnica pravšnja. Ampak me je takoj potegnilo noter. Prej sem naredil že nekaj skokov zase in za trening, zdaj pa komaj čakam, da se odprejo večje skakalnice, ker bom zagotovo šel skakat."

Ampak to ne pomeni, da bi ga morda pri 35 letih znova videli v aktivnih skakalnih vodah in da bi se pridružil kolegom, kot sta veterana Noriaki Kasai (junija bo star 42 let) ali Janne Ahonen (37). "Veselim se skakanja na napravi v Kranju, ne bom pa se na novo aktiviral. Tekmovanja sem končal," je Peterka potrdil, da skače le še za zabavo.

Predlanskim je imel priložnost, da je kot prvi krstil Bloudkovo velikanko, pod nobenim pogojem pa ne bi ponovil podviga na prenovljeni Letalnici bratov Gorišek, ki bo deležna nadgradnje. "Ne, to pa ne. Ne bi si več upal," se je zasmejal Peterka, ki je vesel uspehov trenutnega moškega rodu in upa, da bodo skakalci dosegali takšne rezultate tudi v prihodnje: "Ta generacija v zadnjih treh letih skače super. Moramo se zavedati, da bo tega enkrat konec, a upam, da bo trajalo čim dlje. Imamo dva ali štiri skakalce, ki lahko na večjih tekmovanjih posežejo zelo visoko."

Ne spreglejte