Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
11.03

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

1

Natisni članek

Kulm Vikersund Planica Planica Letalnica bratov Gorišek prenova letalnica Heini-Klopfer Oberstdorf

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 11.03

7 let, 11 mesecev

Planica dobiva konkurenco, Prevc pa novo priložnost za rekord

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

1

Letalnica Heini-Klopfer v Oberstdorfu ima za slovenske skoke poseben predznak, saj je na njej Jože Šlibar postavil svetovni rekord, naši orli pa so na njej poleteli do prve ekipne zmage. Zdaj jo bodo prenovili.

Pisalo se je leto 1961, ko je Jože Šlibar s 141 metri postavil nov svetovni rekord. Vse do leta 2015 je bil edini Slovenec, ki mu je uspel ta podvig, nato pa je v Vikersundu do rekordne znamke 250 metrov poletel Peter Prevc.

 

Prav zadnji je bil tudi član slovenske ekipe, ki je zabeležila zgodovinsko moštveno zmago v svetovnem pokalu. Leta 2012 so ob njem leteli še Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Robert Kranjec, ki je tisto sezono postal svetovni prvak v poletih.

 

Padec Petra Prevca v Oberstdorfu pri daljavi 225,5 metra

 

A najstarejši od bratov Prevc si je letalnico Heini-Klopfer v Oberstdorfu dodobra zapomnil, saj je pri takrat ekstremni daljavi 225,5 metra padel in si poškodoval ramenske vezi ter predčasno končal sezono. Če bi polet veljal, bi izenačil rekordno znamko Finca Harrija Ollija, medtem ko je bil Kranjec leta 2010 še za pol metra daljši, a prav tako ni pristal, po padcu pa takoj vstal in dvignil roke v zrak.

 

Padec Roberta Kranjca v Oberstdorfu pri daljavi 226 metra

 

Prihodnjo sezono bosta imela novo priložnost, da na tej napravi, na kateri v zadnjih letih zaradi neizpolnjevanja standardov niso smeli leteti, preizkusita svoje mojstrstvo v zraku.

 

Nemci so zavihali rokave in se bodo od aprila naprej posvetili prenovi letalnice, ki mora A-test prestati v prihodnji zimi, saj je za leto 2018 na njej načrtovano svetovno prvenstvo v poletih, ko bo Prevc branil naslov svetovnega prvaka.

 

Prenova vredna 11,6 milijona evrov, ob bok Vikersundu, Planici in Kulmu

Za modernizacijo naprave bodo namenili kar 11,6 milijona evrov, za prenovo Letalnice bratov Gorišek smo Slovenci porabili 4,1 milijona evrov (brez DDV).

 

"Načrt je ambiciozen, vendar smo optimistični," je dejal projektni vodja Thomas Hegele.

 

Po novem bo imela tudi letalnica Heini-Klopfer K-točko pri 200 metrih in velikost skakalnice (HS) pri 225 metrih, kar je tako kot pri naši planiški letalnici ter napravah v Vikersundu in Kulmu.

 

Od prihodnje sezone naprej bodo torej rekordne daljave mogoče na štirih letalnicah.

 

Na dveh si rekord lasti Peter Prevc, ki je lani v Planici poletel 248,5 metra, letos na Kulmu 244 metrov, v Vikersundu pa je od njega dlje poletel le Anders Fannemel, ki se lahko pohvali z daljavo 251,5 metra. Zdaj bo imel naš najboljši skakalec priložnost, da postavi rekordno znamko tudi v Nemčiji, sicer pa je njegovo ime napisano na vrhu večne lestvice skakalcev, ki so največkrat preleteli znamko 240 metrov. Petru je to uspelo kar dvanajstkrat, drugemu Stefanu Kraftu pa štirikrat.

 

Peter Prevc – rekorder letalnice Kulm (244 m)

 

Peter Prevc – rekorder Letalnice bratov Gorišek (248,5 m)

 

Peter Prevc – druga daljava v Vikersundu (250 m)

 

Prenovili bodo tudi Engelberg

Za prenovo skakalnice so se odločili tudi v švicarskem Engelbergu, kjer je Peter v zadnji zimi slavil dve zmagi, ob eni pa mu je družbo na stopničkah delal mlajši brat Domen Prevc, ki je bil izvrsten drugi. V Švici računajo, da bo vse nared do 17. decembra, ko bo prva od dveh tekem, za prenovo pa bodo odšteli približno 2,6 milijona evrov.

Ne spreglejte