Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
16.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,66

1

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Bor Pavlovčič Žiga Jelar Tilen Bartol Lovro Kos Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Cene Prevc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Letalnica bratov Gorišek Planica Planica

Četrtek, 25. 3. 2021, 16.48

3 leta, 2 meseca

PLANICA, SMUČARSKI SKOKI, PRVA TEKMA

Nori Japonec do zmage, zgodovinski dosežek Slovencev, grd padec Tandeja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,66

1

Rjoju Kobajaši | Japonski skakalec Rjoju Kobajaši se je veselil velike zmage. | Foto Guliverimage

Japonski skakalec Rjoju Kobajaši se je veselil velike zmage.

Foto: Guliverimage

Prva tekma na Letalnici bratov Gorišek je imela dva polčasa. Prvega je zaznamoval grozljiv padec Norvežana Daniela Andreja Tandeja, s helikopterjem so ga odpeljali v ljubljansko bolnišnico, drugega pa Japonec Rjoju Kobajaši, ki je slavil prepričljivo zmago. Po prvi seriji sta bila Domen Prevc in Bor Pavlovčič v igri za stopničke, v drugi sta padla na osmo oziroma peto mesto. Sicer pa smo v Planici dočakali zgodovinski trenutek, saj se je kar deset slovenskih skakalcev uvrstilo med dobitnike točk.

Japonski skakalec Rjuoju Kobajaši se v Planici očitno odlično počuti, saj je tu pred dvema letoma z 252 metri postavil rekord Letalnice bratov Gorišek in se veselil velikega kristalnega globusa. Da se bo v četrtek spogledoval z zmago, je nakazal že s poletom v kvalifikacijah, v katerem je bil najboljši. Vodil je po prvi seriji posamične preizkušnje in ostal na vrhu tudi po njenem koncu. Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala nemška skakalca Markus Eisenbichler in Karl Geiger, drugi je decembra na slovenskem skakalnem ponosu postal zlat na svetovnem prvenstvu v poletih.

Najboljšega Slovenca najdemo na petem mestu, na katerem je bil letos prerojeni Bor Pavlovčič. Po prvi seriji je kazalo še bistveno boljše, saj je bil Domen Prevc na drugem mestu, Bor tik za njim. V drugo sta oba naredila napako in padla po razpredelnici nekoliko navzdol, a kljub vsemu ostala v družbi najboljše deseterice – najmlajši od bratov Prevc je osvojil osmo mesto.

"Malce me žre, vendar vem, zakaj se je to v drugi seriji zgodilo. Iz napak se učimo. Na tem lahko gradim. S tekmo sem na splošno zadovoljen. Všeč mi je, da kažem vrhunske, konstantne skoke. Da čutim, kaj počnem na skakalnici. Da so občutki in dogajanje enaki. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom peti, bi to podpisal," je v izteku planiške lepotice razlagal naš najboljši skakalec.

Robert Hrgota
Sportal Selektor poudaril: Ostali smo kar precej dolžni

Zgodovinski dosežek slovenskih skakalcev

"Zadovoljen sem z današnjim dnem, čeprav je zaradi drugega skoka morda malce grenkega priokusa. Napake so se pojavljale. V povprečju so bili skoki boljši kot včeraj. Prvi skok je bil za samozavest pravšnji. Včeraj sem bil razočaran nad sabo. Pred prihodom na letalnico sem računal na podobne uvrstitve, kot mi je uspelo danes. Ostati moram miren," je povedal Domen in o tem, ali je Kobajaši kaj spominjal na tistega izpred dveh let, dodal: "To je Kobajaši izpred dveh let. Morda smo preostali dvignili raven skakanja v tem času. Današnji Kobajaši je bil še bolj čist na mizi. Je pa to zagotovo Kobajaši iz takratnega obdobja."

Bor Pavlovčič je bil s petim mestom najboljši od kar desetih Slovencev, ki so nastopili v finalu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bor Pavlovčič je bil s petim mestom najboljši od kar desetih Slovencev, ki so nastopili v finalu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kar deset slovenskih skakalcev pa se je uvrstilo med dobitnike točk, kar je nov mejnik v slovenskih skokih. V finalu je prvič v zgodovini planiških tekem nastopilo deset Slovencev. Žiga Jelar je bil 17., Peter Prevc 19., Tilen Bartol  je v finalu s 30. napredoval na 25. mesto, Cene Prevc je bil 26., Lovro Kos (369,5) je s 27. mestom osvojil prve točke svetovnega pokala, najboljši slovenski skakalec te zime Anže Lanišek (369,4) pa se tokrat ni najbolje znašel in je končal na 28. mestu. Timi Zajc (369,3) na 29., Anže Semenič (365,9) pa je bil 30.

"Nisem bil tisti pravi. Pri poskusnem skoku sem kar dolgo čakal, ker je bil padec. Nisem videl, kaj se je zgodilo. A to ni izgovor. Nisem bil pravi. Želja je bila velika, izvedba ni bila prava, da bi bil lahko zadovoljen. V drugo sem bil preveč agresiven. Malce me je pritiskalo zadaj v počepu. V zraku se sploh nisem dobro počutil. V petek bom moral spremeniti zadevo, popraviti in se resetirati. Jutri je nov dan in novim zmagam naproti," je dejal naš najboljši skakalec te zime Anže Lanišek.

Brez finalnega nastopa je danes pod Poncami ostalo kar nekaj skakalnih asov, med njimi tudi zmagovalec sezone Norvežan Halvor Egner Granerud.

V petek pod Poncami sledi druga tekma planiškega tedna; s prvo serijo se bo začela ob 15. uri.

Tande po padcu stabilen

Četrtkov dan pa se je začel s šokom. V poskusni seriji je Norvežan Daniel Andre Tande grdo padel. V preletu čez mizo mu je vzelo smučko, z velike višine pa grdo padel na sredini doskočišča, kjer ga je nato premetavalo vse do izteka letalnice. Nesrečnemu Norvežanu so ob izteku skakalnice nemudoma zagotovili zdravniško pomoč. Nekaj časa je bil v enem od zabojnikov ob letalnici, ob njem je bila ves čas zdravniška služba, nato pa so ga ob začetku prve serije s helikopterjem pripeljali v UKC Ljubljana. Kot so sporočili iz FIS, je njegovo stanje stabilno, naslednje informacije pa bodo znane pozno popoldne, ko bodo v bolnišnici opravili še podrobnejše preiskave.

Daniel Andre Tande je grdo padel v poskusni seriji. | Foto: AP / Guliverimage Daniel Andre Tande je grdo padel v poskusni seriji. Foto: AP / Guliverimage "Padca nisem videl, zato se me takrat ni dotaknil. Dotaknile so se me posledice. Hitro je treba ukrepati. Ko gre enkrat za življenje, ni več samo padec. Na srečo so prišle novice, da je boljše," je o nesrečnem trenutku dejal Peter Prevc, Lanišek pa ob tem pristavil: "Padca nisem videl. Zgoraj so rekli uuuu. Kaj je bilo, sem vprašal. Upam, da je z njim vse v redu."

Fotogalerija
1
 / 5

Tandeja se že lep čas drži smola

"Grozno je bilo gledati njegov padec. Nočna mora je, da se to zgodi na letalnici pri hitrosti več kot 100 km/h. Neprijetno. Upajmo, da je z Danielom vse v redu," je dejal nekdanji odlični letalec Johann Remen Evensen, ki dela za norveško televizijo NRK. 

Tande je imel v karieri že obilico nevšečnosti. Največkrat s koleni. Zaradi padcev je moral tudi operirati križne kolenske vezi in bil dalj časa odsoten s skakalnic. Padel je na primer leta 2016 v Engelbergu, v Ruki 2019., v Kuusamu 2020., vendar so se padci v primerjavi s planiškim dogodkom zgodili ob doskoku. 

Posebne težave mu je leta 2018 povzročila zelo redka bolezen, ki se imenuje Stevens-Johnsonov sindrom

"Imel sem nenavadno okužbo v zgornjem delu dihalnih poti. Takrat sem dobil antibiotik. Po nekaj časa se mi je razpoloženje začelo slabšati. Nekega dne sem se zbudil, moje ustnice in vse okoli pa je spominjalo na veliko rano. Zgrabila me je panika. Poklical sem taksi in se odpeljal v bolnišnico v Oslo. Mislil sem, da umiram. Srečo sem imel, da so hitro ravnali ob reakciji, ki se je zgodila na mojem obrazu. Simptomi, hvala medicinskemu osebju, niso prišli do drugih organov, kar bi povečalo nevarnost za smrt. Kot so mi dejali zdravniki, bi lahko šlo za reakcijo na ibuprofen, ki sem ga vzel. Dejali so mi, da če izpuščaji prekrijejo več kot 10 odstotkov kože, se možnost smrti poveča za do 30 odstotkov. Možnost, da imaš tovrstni sindrom, je manjša, kot če bi zadel na lotu. Na srečo mi to ne bo oteževalo priprav na zimo, bom pa imel poleti zaradi tega verjetno težave. Trenutno je največja težava slab imunski sistem," je pred leti dejal ekipni olimpijski prvak iz Pjongčanga in zlati s svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu. 

Timi Zajc
Sportal Timi Zajc upa, da se bo vrnil iz brezna in marsikomu zaprl usta
Rjoju Kobajaši
Sportal Slovenski skakalci izenačili poseben mejnik

Planica, prva tekma, druga serija:

 

Po prvi seriji:

 
Ne spreglejte